کفاره روزه (آیت الله حسین وحید خراسانی)

کفاره روزه (آیت الله حسین وحید خراسانی)

کفاره ء روزه

مسأله 1668 :

کفاره ء افطار روزه ء ماه رمضان اين است که يک بنده آزاد کند ، يا به دستورى که در مسألهء بعد مى آيد دو ماه روزه بگيرد ، يا شصت فقير را سير کند ، يا به هر کدام يک مد - که تقريبا ده سير است - طعام ، يعنى گندم يا آرد يا نان يا خرما و مانند اينها بدهد ، و چنانچه اينها برايش ممکن نباشد بنابر احتياط واجب بين تصدق به هر اندازه که مى تواند و استغفار جمع نمايد، و اگر امکان تصدق نبود استغفار کند ، اگر چه يک مرتبه بگويد " استغفر الله " و احتياط واجب آن است که هر وقت بتواند کفاره را بدهد .

مسأله 1669 :

کسى که مى خواهد دو ماه کفاره ء روزه ء ماه رمضان را بگيرد ، بايد يک ماه تمام و يک روز آن را از ماه ديگر پى در پى بگيرد ، و اگر بقيهء آن پى در پى نباشد اشکال ندارد .

مسأله 1670 :

کسى که مى خواهد دو ماه کفاره ء روزه ء ماه رمضان را بگيرد ، نبايد موقعى شروع کند که مى داند در بين يک ماه و يک روز ، روزى است که مانند عيد قربان روزه ء آن حرام است مسأله 1671 - کسى که بايد پى در پى روزه بگيرد ، اگر در بين آن بدون عذر يک روز روزه نگيرد يا وقتى شروع کند که بداند در بين آن به روزى مى رسد که روزه ء آن واجب است ، مثلا به روزى مى رسد که نذر کرده آن روز را روزه بگيرد ، بايد روزه ها را از سر بگيرد .

مسأله 1672 :

اگر در بين روزهايى که بايد پى در پى روزه بگيرد ، عذرى غير اختيارى مثل حيض يا نفاس يا مرضى براى او پيش آيد ، بعد از بر طرف شدن عذر واجب نيست روزه ها را از سر بگيرد ، بلکه بقيه را بعد از بر طرف شدن عذر به جا آورد .

مسأله 1673 :

اگر به چيز حرامى روزه ء خود را باطل کند - چه آن چيز اصلا حرام باشد مثل شراب و زنا ، يا به جهتى حرام شده باشد مثل نزديکى کردن با عيال خود در حال حيض - بنابر احتياط کفاره ء جمع بر او واجب مى شود ، يعنى بايد يک بنده آزاد کند و دو ماه روزه بگيرد و شصت فقير را سير کند ، يا به هر کدام آنها يک مد طعام بدهد ، و چنانچه هر سه برايش ممکن نباشد ، هر کدام آنها که ممکن باشد واجب است انجام دهد ، و بنابر احتياط واجب استغفار هم بنمايد .

مسأله 1674 :

اگر روزه دار دروغى را به خدا و پيغمبر ( صلى الله عليه وآله و سلم ) و ائمهء معصومين ( عليهم السلام ) عمدا نسبت دهد ، بنابر احتياط کفاره ء جمع - که تفصيل آن در مسألهء پيش گذشت - بر او واجب مى شود .

مسأله 1675 :

اگر روزه دار در يک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع يا استمناء کند ، بنابر احتياط براى هر دفعه يک کفاره بر او واجب است ، و اگر جماع يا استمناء او حرام باشد ، بنابر احتياط براى هر دفعه يک کفاره ء جمع بر او واجب مى شود .

مسأله 1676 :

اگر روزه دار در يک روز ماه رمضان چند مرتبه غير جماع و استمناء کار ديگرى که روزه را باطل مى کند انجام دهد ، براى همهء آنها يک کفاره کافيست .

مسأله 1677 :

اگر روزه دار غير از جماع و استمناء کار ديگرى که روزه را باطل مى کند انجام دهد و بعد با حلال خود جماع يا استمناء نمايد ، براى آن کار يک کفاره و براى جماع يا استمناء بنابر احتياط کفاره ء ديگرى واجب مى شود .

مسأله 1678 :

اگر روزه دار غير از جماع و استمناء کار ديگرى که حلال است و روزه را باطل مى کند انجام دهد - مثلا آب بياشامد - و بعد کار ديگرى که حرام است و روزه را باطل مى کند - غير از جماع و استمناء - انجام دهد ، مثلا غذاى حرامى بخورد ، يک کفاره کافيست .

مسأله 1679 :

اگر روزه دار آروغ بزند و چيزى از غذا در دهانش بيايد ، چنانچه عمدا آن را فرو ببرد ، روزه اش باطل و بنابر احتياط واجب کفاره هم بدهد ، و همچنين است اگر آنچه در دهانش بيايد از صورت غذا بودن خارج شده باشد ، اگر چه در اين صورت احتياط مستحب اين است که کفاره ء جمع بدهد ، و اگر به آروغ زدن چيزى که خوردنش حرام است - مثل خون - به دهان او بيايد و عمدا فرو ببرد ، روزه اش باطل و بايد قضاى آن روز را بگيرد ، و بنابر احتياط واجب کفاره ء جمع بدهد .

مسأله 1680 :

اگر نذر کند که روز معينى را روزه بگيرد ، چنانچه در آن روز عمدا روزه ء خود را باطل کند ، بايد کفاره بدهد ، و کفاره ء مخالفت نذر کفاره ء مخالفت قسم است که در مسألهء " 2734 " خواهد آمد .

مسأله 1681 :

اگر روزه دار به گفتهء کسى که مى گويد مغرب شده و قول او شرعا معتبر نيست ، افطار کند و بعد بفهمد مغرب نبوده است ، يا شک کند که مغرب بوده است يا نه ، قضا و کفاره بر او واجب مى شود .

مسأله 1682 :

کسى که عمدا روزه ء خود را باطل کرده ، اگر بعد از ظهر مسافرت کند ، يا پيش از ظهر براى فرار از کفاره سفر نمايد ، کفاره از او ساقط نمى شود ، و همچنين است - بنابر اقوى - اگر مسافرت براى او قبل از ظهر پيش آمد کند .

مسأله 1683 :

اگر عمدا روزه ء خود را باطل کند و بعد عذرى مانند حيض يا نفاس يا مرض براى او پيدا شود ، بنابر احتياط کفاره بر او واجب است .

مسأله 1684 :

اگر يقين يا اطمينان کند و يا بينه قائم شود که روز اول ماه رمضان است و عمدا روزه ء خود را باطل کند ، و بعد معلوم شود که آخر شعبان بوده ، کفاره بر او واجب نيست . مسأله 1685 - اگر انسان شک کند که آخر ماه رمضان است يا اول شوال و عمدا روزه ء خود را باطل کند ، بعد معلوم شود که اول شوال بوده کفاره بر او واجب نيست .

مسأله 1686 :

اگر روزه دار در ماه رمضان با زن روزه دار خود جماع کند ، چنانچه زن را بر جماع اکراه کرده باشد ، کفاره ء روزه ء خودش و بنابر احتياط کفاره ء روزه ء زن را بايد بدهد ، و اگر زن به جماع راضى بوده بر هر کدام يک کفاره واجب مى شود .

مسأله 1687 :

اگر زنى شوهر روزه دار خود را بر جماع اکراه نمايد ، واجب نيست کفاره ء روزه ء شوهر را بدهد .

مسأله 1688 :

اگر روزه دار در ماه رمضان زن خود را بر جماع اکراه کند و در بين جماع ، زن راضى شود ، بنابر احتياط واجب مرد دو کفاره و زن يک کفاره بدهد .

مسأله 1689 :

اگر روزه دار در ماه رمضان با زن روزه دار خود که خواب است جماع نمايد ، يک کفاره بر او واجب مى شود ، و روزه ء زن صحيح است و کفاره هم بر او واجب نيست .

مسأله 1690 :

اگر مرد زن خود را يا زن شوهر خود را اکراه کند که غير از جماع کار ديگرى که روزه را باطل مى کند انجام دهد ، بر هيچ يک از آنها کفاره واجب نيست .

مسأله 1691 :

کسى که به واسطهء مسافرت يا مرض روزه نمى گيرد ، نمى تواند زن روزه دار خود را بر جماع اکراه نمايد ، ولى اگر او را اکراه کرد ، کفاره بر مرد واجب نيست .

مسأله 1692 :

انسان نبايد در به جا آوردن کفاره کوتاهى کند ، ولى لازم نيست فورا آن را انجام دهد .

مسأله 1693 :

اگر کفاره بر انسان واجب شود و چند سال بگذرد و انجام ندهد ، چيزى بر آن اضافه نمى شود .

مسأله 1694 :

کسى که بايد براى کفاره ء يک روز ، شصت فقير را طعام بدهد ، نمى تواند يک نفر از آنها را دو مرتبه يا بيشتر سير کند ، يا به هر کدام از آنها بيشتر از يک مد طعام بدهد و زيادى را از کفاره حساب کند ، ولى مى تواند فقير را با عيال او - اگر چه صغير باشند و در صورتى که از جهت سن به حدى باشند که در مورد آنها اطعام عرفا صدق کند - سير نمايد ، يا به ولى صغير براى آن صغير يک مد بدهد .

مسأله 1695 :

کسى که قضاى روزه ء ماه رمضان را گرفته ، اگر بعد از ظهر عمدا کارى که روزه را باطل مى کند انجام دهد ، بايد به ده فقير هر کدام يک مد طعام بدهد ، و اگر نمى تواند بايد سه روز روزه بگيرد ، و احوط آن است که پى در پى باشد .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

مکان اعتکاف

No image

تعریف مسجد جامع

No image

حدود مسجد

No image

اعتکاف در دو مسجد

No image

خروج از مسجد

پر بازدیدترین ها

No image

تعریف مسجد جامع

No image

قضاء

No image

مکان اعتکاف

No image

سخن اول

No image

نیابت در اعتکاف

Powered by TayaCMS