نحوه پرداخت ديه
سوال 1320 :
با توجّه به اين که در قتل خطا، در پايان سال اوّل، بايد 31 ديه مقرّر شرعى پرداخت شود، هرگاه نصف از 31 در موعد مقرّر پرداخت، و باقى مانده آن در سال بعد پرداخت گردد، لطفاً بفرماييد:
آيا نصف باقى مانده بايد به قيمت سال جارى پرداخت گردد، يا به قيمت سال گذشته؟
جواب :
بايد به قيمت سال جارى پرداخت شود.
سوال 1321 :
در مواردى نظير قتل خطاى محض، که بنا بر قول مشهور ديه ظرف سه سال و هر سال ثلث آن بايد پرداخت شود، با عنايت به اين که بر اساس فتواى برخى از فقها ملاک قيمت يوم الأدا مى باشد، بفرماييد در محاسبه ثلث در صورت تعذّر اعيان شش گانه، چگونه بايد عمل کرد؟ آيا از ابتدا قيمت کلّ ديه بر اساس نرخ روز محاسبه مى شود، و جانى در هر سال ملزم به پرداخت ثلث همان قيمت است، يا اين که در پرداخت هر ثلث، قيمت يوم الأداى همان ثلث ملاک است، يعنى در هر سال بايد با توجّه به قيمت سوقيّه همان سال، ثلث ديه را محاسبه و پرداخت نمايد؟
جواب :
در هر سال بايد ثلث ديه را به قيمت روز محاسبه و ادا کند، مگر اين که در ابتدا مصالحه اى روى قيمت صورت گرفته باشد.
سوال 1322 :
شخصى در حادثه تصادف رانندگى مرتکب قتل غير عمد شده، و فوراً خود را به نيروى انتظامى معرّفى نموده است. قاضى مربوطه، بعد از طىّ مراحل قانونى و با تعيين مقدار ديه، حکم آن را صادر کرده، ولى مسؤولين اجراى احکام ابلاغ پرداخت آن را به مسؤولين بيمه تأخير انداخته اند; بدين علّت سال بعد مقدار ديه افزايش يافته است. آيا متّهم مديون همان مقدار ديه اى است که قاضى آن را معيّن نموده، و حکمش را صادر کرده، يا اضافه سال بعد را هم بايد بپردازد؟
جواب :
هرگاه مسؤول اجراى احکام در ابلاغ حکم کوتاهى کرده، ضامن مبلغ مازاد ديه مى باشد.
سوال 1323 :
اگر فرد مزبور بعد از وقوع حادثه فرار کند، و پس از چندين سال نيروى انتظامى او را دستگير و به دادگاه تحويل دهد. به طورى که حکم دادگاه در سالِ افزايشِ مقدارِ ديه صادر شود. آيا جانى بايد ديه سال وقوع حادثه را بپردازد، يا ديه سال صدور حکم را؟
جواب :
بايد ديه را به قيمت روز بپردازد.