مسائل متفرّقه حدود

مسائل متفرّقه حدود

مسائل متفرّقه حدود

سوال 1464 :

نظر اسلام را درباره مجازات بفرماييد، آيا مجازات هدف است يا وسيله؟

جواب :

در هيچ مورد مجازات هدف اصلى نيست; بلکه يک وسيله بازدارنده براى مجازات شونده يا ساير مردم است. به همين جهت دستور داده شده که مجازات آشکار باشد تا اثر بازدارندگى خود را در جامعه ببخشد و نيز در مجازات تعزيرى و بعضى از موارد حدود، هرگاه مجرم از طريق ديگرى از گناه خوددارى کند و توبه نمايد، مجازات از ميان مى رود.

سوال 1465 :

برخى معتقدند که در اسلام زندان وجود نداشته، بلکه حبس در خانه وجود دارد، آيا صحيح است؟

جواب :

اين سخن درست نيست، در زمان پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله) زندان چندان مورد نياز نبود; ولى در عصر على(عليه السلام) و همچنين در عصر خلفا زندان وجود داشت; زيرا جامعه اسلامى گسترش پيدا کرده بود و مجرمان افزايش يافته و گروههايى در فکر ضربه زدن به اسلام و مسلمين بودند.

سوال 1466 :

آيا مى توان به خاطر اجراى حدّ شرعى در مورد قطع عضو، قبل از اجراى حدّ، براى جلوگيرى از احساس درد شديد و يا شوکه شدن و مانند آن، عضو مذکور را بى حس و يا شخص را بيهوش نمود؟

جواب :

ظاهراً اشکالى ندارد.

سوال 1467 :

لطف فرماييد سه مورد از تعارض «نصّ» با «ظاهر» در حدود را در صورت صلاحديد مرقوم فرماييد.

جواب :

در مورد حدّ سرقت ظاهر آيه قرآن اين است که سارق به هر اندازه و از هرجا چيزى بدزدد بايد دستش قطع شود، در حالى که نصوص مى گويد نصاب معيّنى براى سرقت وجود دارد و شرايط متعدّد ديگر. همچنين در مورد مقدار قطع دست، آيه مطلق است; ولى نصوص آن را محدود به حد خاصّ (انگشتان) نموده است. مورد ديگر آيه حدّ زناست که ظاهر آيه اين است که در تمام موارد، حدّ آن تازيانه است; در حالى که نصوص در مواردى حدّ رجم و در بعضى از موارد تبعيد نيز اضافه شده است، و در بعضى از موارد قتل است، مانند زناى به عنف و زنا با محارم. در آيات ارث نيز در بسيارى از موارد در نصوص استثنائاتى وارد شده، در حالى که آيات ارث مطلق است.

سوال 1468 :

هزينه درمان و بهبود شخصى که، در اثر اجراى حدّ يا قصاص، يکى از اعضاى خود را از دست داده به عهده بيت المال است يا محکوم؟

جواب :

در صورتى که شخص محکوم توانايى درمان داشته باشد بر عهده خود اوست; در عين حال مطابق بعضى از روايات حاکم شرع در مورد حدود مى تواند درباره او ارفاق کرده و هزينه آن را بپردازد; ولى اگر تمکّن ندارد، هزينه رأساً بر عهده بيت المال است، هم در حدود و هم در قصاص.

سوال 1469 :

در صورتى که هزينه درمان بر عهده بيت المال باشد، حکم اختصاص به معالجات اوّليّه دارد، يا معالجات بعدى را نيز در بر مى گيرد؟

جواب :

فرقى نمى کند.

سوال 1470 :

اگر مجرى شلاّق، اشتباهاً بيشتر از مورد حکم شلاّق بزند، چه بايد کرد؟

جواب :

در صورتى که عمداً يا بر اساس سهل انگارى باشد قصاص مى شود، و اگر سهواً باشد و ديه داشته باشد، ديه آن از بيت المال پرداخته مى شود.

سوال 1471 :

در حدود و تعزيرات چه کسى بايد شلاّق را اجرا کند؟ آيا در تعزيرات و حدودى که شاکى خصوصى دارد (مانند حدّ قذف و سرقت تعزيرى) شاکى خصوصى اجرا مى کند، يا قاضى اجراى احکام، يا هر کسى را که قاضى تعيين کند؟

جواب :

شلاّق اگر به عنوان حد يا تعزير باشد، به وسيله قاضى يا کسى که از طرف قاضى، مأموريت پيدا مى کند، انجام مى شود; ولى اگر جنبه قصاص داشته باشد، صاحب حق مى تواند، اجرا کند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

مسائل متفرّقه حدود

 

جدیدترین ها در این موضوع

No image

حدّ زنا

No image

اقسام حد

No image

چگونگى اجراى حدّ زنا

No image

حدّ لواط

No image

حدّ قذف

پر بازدیدترین ها

No image

تعزیرات

No image

مسائل متفرّقه حدود

No image

حدّ زنا

No image

چگونگى اجراى حدّ زنا

No image

حدّ لواط

Powered by TayaCMS