ارث زوجين
سوال 877 :
با توجّه به اين که در کتب تفسير، آيه 12 سوره نساء را به طور مطلق تفسير کرده اند، دليل فقهى ارث بردن زوجه از قيمت هوايى بناها و درختان چيست؟
جواب :
دليل اين مسأله رواياتى است که از معصومين(عليهم السلام) رسيده، که آيات را تخصيص مى زند، و تخصيص آيات ارث منحصر به اين مورد نيست، بلکه اين مطلب در موارد متعدّد در فقه شيعه و اهل سنّت ديده مى شود. براى آگاهى بيشتر به جواهر الکلام جلد 39 مراجعه کنيد.
سوال 878 :
آيا همسر از چاه عميق، قنات، آب جارى ارث مى برد؟
جواب :
در صورتى که آب در زمين مباح جريان دارد، مانند آب نهرهاى بزرگ، زن از عين آن ارث مى برد، و اگر فرضاً شوهر وى در هفته دو ساعت آب را مالک بوده، بايد 41 يا 81 آن را به زن بدهند. و اگر در زمينِ ملکىِ آن مرد، قنات يا چاه آب وجود دارد، زن از عين آن ارث نمى برد، ولى بايد چاه و وسائل آن قنات را قيمت کنند، و سهم زن را از قيمت آن بپردازند.
سوال 879 :
ميان زوجه مطلّقه اى، که همسرش فوت کرده، و ورثه شوهر وى در اصل طلاق اتّفاق نظر، و در زمان آن اختلاف وجود دارد. زوجه مطلّقه مدّعى وقوع طلاق در مرض منتهى به مرگ زوج مى باشد، و ورثه مدّعى وقوع طلاق در زمان صحّت وى مى باشند. قول کدام يک مقدّم است؟
جواب :
زوجه بايد اثبات کند که طلاق در مرض موت واقع شده، وگرنه حق ندارد، ولى بهتر اين است که با ورثه بر مبلغى مصالحه کنند.
سوال 880 :
چنان چه مهريّه خانمى سفر حجّ بوده، و آن خانم قبل از تشرّف به حجّ، فوت نمايد، آيا ورثه وى مى توانند مهريّه را مطالبه کنند؟ نحوه تقسيم يک سفر حجّ، بين چند وارث چگونه خواهد بود؟
جواب :
آرى مى توانند مطالبه کنند، و هزينه يک حجّ به هنگام فوت آن مرحومه را از شوهر او مى گيرند، و مانند ساير اموال زن بين همه ورثه تقسيم مى کنند.