ارث کسانى که همزمان فوت کرده اند
سوال 881 :
متأسّفانه پسرم غلام عبّاس به اتّفاق همسرش محدّثه، و فرزندش محمّد رضا، تصادف کردند. زن و شوهر بلافاصله از دنيا رفتند، و فرزند آنها با آمبولانس به درمانگاه منتقل شد، ولى او هم پس از يک ساعت فوت کرد. پدر و مادر غلام عبّاس زنده هستند. مادر محدّثه هم زنده است. لازم به ذکر است پدر آن خانم (محدّثه) که ده سال قبل از عروسى دخترش فوت نموده، اموالى دارد که محدّثه از آن سهم دارد، و جهيزيّه دختر، چون محلّ کارش نزديک مادرش بوده، در منزل مادرش مى باشد. کادوهايى هم که روز سوّم عروسى و پس از زايمان به ايشان داده شده، در منزل پدر داماد است. لطفاً بفرماييد:
1ـ سهم هر يک از آنان چگونه پرداخت مى شود؟
2ـ طلاهايى که موقع عروسى براى عروس خريدارى شده از آن کيست؟
3ـ مقدار طلايى که اشخاص در روز عروسى آنها آورده اند و موجود است، به چه کسى بايد داده شود؟
جواب :
61 اموال مرحوم غلام عبّاس به پدر، و يک ششم به مادر، و يک هشتم به همسر، و بقيّه به فرزندش محمّد رضا مى رسد. 61 سهم همسرش (محدّثه) به مادرش و بقيّه به فرزندش محمّد رضا مى رسد. 61 از اموال محدّثه (همسر غلام عبّاس) به مادر، و يک چهارم به شوهر، و بقيّه به فرزندش محمّد رضا مى رسد. و يک چهارم سهم شوهر در ميان پدر و مادر و فرزندش محمّد رضا تقسيم مى شود (پدر و مادر هر کدام يک ششم، و بقيّه به فرزند مى رسد.) اموالى که طبق تقسيم بالا به پسر رسيده، دو سوّم آن به جدّ و جدّه پدرى (جدّ دو سهم، و جدّه يک سهم) و يک سوّم آن به جدّه مادرى مى رسد. و امّا جهيزيه دختر جزء اموال اوست، و همچنين کادوهايى که در موقع زايمان براى او آورده اند. طلاهايى که براى عروس خريدارى شده، يا کادو آورده اند، نيز مال اوست.
سوال 882 :
برادرم به همراه همسر و پسرش همزمان در حادثه تصادف فوت نمودند، و تنها يک پسر از او به جاى مانده است. با توجّه به اين که علاوه بر پسر مذکور، از طرف پدر، مادر بزرگ، و از طرف مادر، پدر بزرگ و مادر بزرگ هر دو در قيد حياتند، ديه و ساير اموال آنها چگونه تقسيم مى شود؟
جواب :
اوّل فرض مى کنيم پدر قبل از همه فوت کرده، ارث او از جمله ديه اش را در ميان مادر و همسر و دو پسرش تقسيم مى کنيم، آنها که در حياتند ارث خود را مى گيرند، و سهم آن دو که فوت کرده اند (يعنى زن و پسر اوّل) به ورثه آنها که بعداً اشاره خواهيم کرد مى رسد. سپس فرض مى کنيم زن قبل از همه فوت کرده، ارث او و ديه اش به پدر و مادر و شوهر و دو پسرش مى رسد. آنها که زنده اند سهمشان را مى گيرند، و سهم آن دو که فوت کرده اند (يعنى شوهر و پسر اوّل) به ورثه آنها مى رسد. سپس فرض مى کنيم که پسر قبل از همه فوت شده، ارث و ديه او فقط به پدر و مادرش مى رسد، و از آنها به ورثه اى که قبلا به آنها اشاره شد منتقل مى شود. با توجّه به اين که مسأله پيچيده است، اگر نتوانستيد عمل کنيد به وسيله يکى از علماى محل بخوانيد و پياده کنيد.