گنج

گنج

گنج

سوال 556 :

منطقه اى وجود دارد که در آن اشياى عتيقه يافت مى شود; ولى اين اشيا همراه ميّت دفن شده است و بيش از پانصد سال از دفن آنها مى گذرد. آيا کندن زمين براى بيرون آوردن اين گنج ها، با توجّه به اين که احتمالاً يا قطعاً نبش قبر مى شود و استخوانهاى ميّت نيز بيرون مى آيد، جايز است؟ آيا اشياى مذکور حکم گنج دارد و خمس آن واجب است؟

جواب :

هرگاه ـ آن طور که نوشته ايد ـ صدها سال بر آن گذشته، اشياى مذکور حکم گنج را دارد و خمس آنها واجب است; ولى اگر موجب نبش قبر مسلمان شود جايز نيست; مگر اين که اثرى از اموات باقى نباشد.

سوال 557 :

يکى از مواردى که طبق فتواى همه مراجع تقليد ـ ادام اللّه عزّهم ـ خمس آن واجب مى باشد، گنج است; و معناى اين سخن اين است که يابنده گنج شرعاً مالک آن مى شود، و بايد خمس آن را بپردازد; با توجّه به اين مسأله چرا دولت اسلامى اين گونه گنج ها را به بهانه حفظ آثار باستانى و غير آن تملّک مى کند؟ و بر فرض جواز آيا نبايد معادل قيمت آن را به يابنده گنج که شرعاً مالک است، بپردازد؟

جواب :

البتّه به عنوان اوّلى گنجها با شرايطى متعلّق به صاحبان زمين، و در اراضى مباح، متعلق به يابنده آن است; ولى هرگاه حکومت اسلامى به خاطر مصالحى که در عناوين ثانويّه مى گنجد لازم ببيند که گنج در اختيار بيت المال اسلام قرار گيرد، بايد مطابق آن عمل شو

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

استفتاء مرتبط

No image

احکام خمس‌

پر بازدیدترین ها

No image

شرایط صحت وضو

No image

نماز جمعه

No image

4ـ نبش قبر

No image

1ـ غسل میّت

No image

3ـ دفن

Powered by TayaCMS