احکام نذر
سوال 749 :
ماهيئتهايي مذهبي هستيم که در سال، مراسمهاي وفات و مولود چهارده معصوم عليهم السلام را گرامي داشته و مراسمي برپا مينماييم، لذا در ماه محرم از طرف اداره بازرگاني شهرمان اعلام کردند هر کس نذري دارد مراجعه بنمايد تا براي او حواله برنج و روغن صادر کنيم و هيأت ما که در آن زمان نذري نداشت مراجعه و مقداري حواله برنج و روغن دريافت نموده و آن را به صورت آزاد فروخت تا بخشي از هزينههاي برگزاري مراسم چهارده معصوم عليهم السلام در طول سال تأمين گردد. حال سوال اين است که: آيا اين عمل اشکال دارد يا خير؟
جواب :
اگر حواله برنج و روغن مخصوص کساني بوده است که نذر داشته باشند گرفتن آن بدون نذر، مشروع نبوده است و لازم است به آن مرکز مسترد شود.
سوال 750 :
شخصي نذر ميکند که اگر مريض او خوب شود يا مسافر او بيايد عملي را انجام دهد، بعد معلوم ميشود که پيش از نذر مريض خوب شده يا مسافر آمده است، عمل به چنين نذري واجب است يا خير؟
جواب :
در اين صورت عمل کردن به نذر واجب نيست.
سوال 751 :
آيا ميتوان نذرهايي را که به مسجد ميآورند به خادم مسجد داد ؟
جواب :
اگر براي مخارج مسجد باشد خادم هم جزء لوازم مسجد است، مانعي ندارد.
سوال 752 :
الف - با توجه به باز شدن راه کربلا زواري که به عتبات مقدسه مشرف ميشوند، نذورات و هدايايي به قبور ائمه و امامزادگان عليهم السلام ميبرندو اصرار دارند که داخل ضريح مبارک بياندازند با علم به اينکه نذورات و هدايا را دولت غاصب عراق برداشته و در جهت مقاصد خود خرج ميکند و به هدف مورد نظر نميرساند، آيا با اين حال جايز است هدايا و نذورات را داخل ضريح قرار دهند؟
جواب :
در وضع فعلي به داخل ضريح مقدس نيندازند.
سوال :
ب - آيا جايز است اين نذورات و هدايا به فقراء و نيازمندان شيعه در عراق داده شود؟ با توجه به اينکه اکنون در عراق افراد زيادي در فقر شديد به سر ميبرند؟
جواب :
بلي جائز و راجح است.
سوال :
پ - آيا جايز است اين نذورات و هدايا به طلاب علوم ديني در عراق داده شود؟
جواب :
دادن اين قبيل نذورات به طلاب علوم ديني که داراي استحقاق ميباشند نيز جائز و راجح است.
سوال 753 :
آيا ميتوان نذري کرد و مصرف آن را از اشخاص واجب النفقه مانند پدر و مادر و فرزندان و همسر قرار داد؟
جواب :
جائز است.
سوال 754 :
مؤمنين براي خرج روز عاشورا برنج، گوشت و روغن ميآورند و مقداري از آنها اضافه ميماند، آيا ميتوان آن را به زلزله زدگان و يا سيل زدهها و ي به جبهه تقديم کرد و يا اينکه ميتوان آن اجناس را فروخت و پول آن را در مسجد خرج کرد؟
جواب :
اگر براي خرج روز عاشورا آورده باشند نميتوان آن را به زلزله زدگان و غير آن تقديم کرد، بايد در روز عاشورا خرج شود و اگر اضافه آمد بفروشد و در عزاداي خرج کنند.
سوال 755 :
اگر شخصي نذر کند به فقير معيني صدقه بدهد، آيا ميتواند به فقير ديگري بدهد؟
جواب :
نميتواند آن را به فقير ديگري بدهد و اگر آن فقير بميرد بنابر احتياط بايد به ورثه او بدهد.
سوال 756 :
اگر شخصي نذر کند که مقدار معيني صدقه بدهد، چنانچه پيش از دادن صدقه بميرد تکليف ورثه چيست؟
جواب :
بايد آن مقدار را از مال او صدقه بدهند.
سوال 757 :
گوسفندي را که براي صدقه يا براي يکي از امامان نذر کردهاند آيا پشم آن و مقداري که چاق ميشود جزء نذر است يا خير؟
جواب :
پشم و آن مقداري که چاق ميشود جزء نذر است و اگر پيش از آنکه به مصرف نذر برسد شير بدهد يا بچه بياورد بنابر احتياط واجب بايد به مصرف نذر برسد.
سوال 758 :
اگر پدر يا مادر نذر کند که دختر خود را به سيد بدهد، اين نذر صحيح است يا خير؟
جواب :
بعد از اينکه دختر به تکليف رسيد اختيار با خود اوست و نذر آنان اعتباري ندارد.
سوال 759 :
نذر زوجه بدون اذن زوج نافذ است يا خير؟ البته زن درآمد دارد و قالي بافته و به شوهرش ددر اداره زندگي کمک ميکند.
جواب :
اگر از مال خودش باشد احتياج به اذن زوج ندارد.
سوال 760 :
خانواده ما از سالها قبل نذر داشتند در روز عاشوراي حسينيعليهالسلام طعام کنند اما به خاطر گرفتاري که سه سال قبل در روز عاشورا براي ما پيش آمد اطعام را به روز 28 صفر موکول نموديم حال آيا اينگونه تغيير در صحت نذر لطمهاي وارد ميسازد يا خير؟
جواب :
اگر نذر با شرائط صحيح انجام شده است نبايد آن را تإ؛ظظ ممکن است تغيير داد ولي اگر ممکن نيست ميتوانيد.
سوال 761 :
چنانچه زن در غياب شوهر و يا با عدم اطلاع و يا با عدم رضايت او نذر کند، در صورتي که مال منذور از شوهر باشد و يا مشترک و يا از مال مختص به زن، از قبيل ارث و يا اجرت کاري که از شوهر ميگيرد، چه صورت دارد؟
جواب :
نذر زن اگر مزاحم با حقوق شوهر باشد بي اجازه او، باطل است. و اگر مزاحم نباشد و از مال خود زن باشد احتياج به اجازه شوهر ندارد.
سوال 762 :
الف - کسي که نذر کرده، دو رکعت نماز به نام يکي از امامان عليهم السلام بخواند چگونه بايد نماز را بخواند آيا مثل نماز يوميه است؟
جواب :
مثل نماز يوميه است.
سوال :
ب - حال اگر کسي خلاف گفتار مجتهد خوانده تکليف چيست؟
جواب :
اگر مقلد او بوده بايد اعاده کند.
سوال 763 :
اگر شخصي نذر کند که اگر کاري انجام گيرد مبلغي را به جايي پرداخت نمايد اما بعد از برآورده شدن و انجام فعلش فراموش کند که نذر کرده يا خير. آيا پرداخت نذر شکي واجب است يا خير؟
جواب :
اگر در اصل نذر کردن شک دارد واجب نيست.
سوال 764 :
مبلغي از مردم براي پختن غذا در روز عاشورا جمع آوري ميشود و از آن مبلغ اضافه ميماند، آيا ميتوان آن مبلغ را براي نذري به روحاني مسجد پرداخت کرد يا خير؟
جواب :
اضافه را هم بايد در راه عزاداري خرج کنند اگر روحاني مسجد هم در عزاداري شرکت ميکند مثلاً در مرثيه و مصيبت خواني شرکت ميکند ميتوان به او نيز تقديم کرد.