احکام مضاربه
سوال 600 :
شخصي مبلغ صد هزار تومان به يک نفر کاسب ميدهد و شرط ميکند که هر ماه پنج هزار تومان بدهد، آيا گرفتن پول مذکور جايز است؟
جواب :
چنانچه عنوان مضاربه باشد و اطمينان داشته باشند که اين مقدار سود حاصل ميشود، و اين مبلغ را به عنوان قرض بگيرد تا بعداً به حساب سود برسند و پولهايي که به عنوان قرض گرفته است از سهم سود او محسوب بدارند مانعي ندارد.
سوال 601 :
شخصي به تاجري ميگويد من مبلغي دارم که نميتوانم با آن کسب نمايم، لذا چون به شما اطمينان دارم، آن را به شما ميدهم تا با آن کسب و کار نماييد و مشخص کنيد حداقل سود و حداکثر آن ماهيانه چقدر است، لذا تاجر مبلغ سود را مشخص و شخص مذکور را ميپذيرد، آيا اين عمل شرعي است يا خير؟
جواب :
به اين صورت صحيح و مشروع نيست، شرائط مضاربه در توضيح المسائل ذکر شده است.
سوال 602 :
اگر شخصي مثلا سه ميليون پول را کد داشته باشد و فرد ديگري از او درخواست کند که آن پول را در اختيار او گذاشته تا به کار و تجارت پرداخته و ماهيانه مبلغي را به عنوان سود به مالک پول پرداخت کند يا اين نوع کسب در آمد براي مالک پول مجاز و حلال است و يا حکم ربا دارد؟
جواب :
اگر به عنوان مضاربه بشد که شرح آن در رساله مذکور است جائز است و مبلغي را که ماهيانه به شما ميدهند اگر به عنوان قرض بدهد و بعداً از سودي که در مضاربه از سهم شما بوجود ميآيد کسر کند اشکال ندارد و اگر نه ربا است و حرام است.
سوال 603 :
پولي که شخصي به شخص ديگر ميدهد تا با آن کار کند، صود حاصله چه مسئلهاي دارد؟
جواب :
به طور مضاربه که در رساله توضيح المسائل ذکر شده است، اشکال ندارد.
سوال 604 :
به استحضار ميرساند اينجانب زني پير و از کار افتاده هستم که مبلغي پول را که تنها سرمايه من است به يک نفر راننده ماشين سنگين دادهام البته اين آقاي راننده چون خودش سرمايه کافي براي خريد ماشين نداشته است با گرفتن پول از افراد مختلف و از جمله بنده، توانسته است ماشين را تهيه کند. در عوض از محل در آمدي که از ماشين دارد ماهيانه مبلغي را به اينجانب و ساير کساني که به او پول دادهاند پرداخت ميکند. يعني ايشان درآمد ماهيانه کل خود را پس از برداشتن خرج ماشين و حقوق راننده، به نسبت سهم پول هر کس در کل ماشين محاسبه و به ما پرداخت ميکند، وقتي هم که ماشين به خاطر انجام تعميرات کار نکند يا آنکه درآمدي نداشته باشد چيزي به ما پرداخت نميشود.
حال با توجه به عرايض فوق و نظر به اينکه اينجانب استفاده ديگري از سرمايه خودم نميتوانم بکنم آيا اين درامدي که از ماشين مذکور دارم حلال است؟
جواب :
در صورتي که از مجموع پولهاي شما به نسبت پولها ماشين را براي همه شما خريده و از طرف شما وکالت دارد که با ماشين کار کند و کرايه بگيرد و هر ماه پس از کسر مخارج ماشين و حقوق خود کرايه را مابين شما به نسبت تقسيم کند حلال است.