فصل سى و دوّم: احکام نذر

فصل سى و دوّم: احکام نذر

فصل سى و دوّم: احکام نذر

سوال 1006 :

بعضى افراد براى اماکن مشکوکى نذر مى کنند (مانند قدمگاه هاى منسوب به امير مؤمنان(عليه السلام) سپس آن را در خيرات در آن محل مصرف مى کنند آيا اين کار جايز است؟

جواب :

مصارف مذکور اشکالى ندارد ولى مردم بايد توجّه داشته باشند که اين نذورات را به عنوان ابراز ارادت به پيشگاه مولا اميرمؤمنان على(عليه السلام) بدهند و اين که آن مکان منسوب به اوست، نه اين که آن محل قطعاً قدمگاه آن حضرت است و اگر اين گونه کارها سبب شود محلّ مشکوکى در نظر مردم اعتبار پيدا کند مشکل است.

سوال 1007 :

شخصى نذر کرده است و مقدار نذر را مى داند ولى در مورد محل و مکان مصرف نذر مردّد بين يکى از سه مکان است مثلا حرم حضرت رضا(عليه السلام) يا حضرت معصومه(عليها السلام) يا حضرت عبدالعظيم(عليه السلام) تکليف اين شخص چيست؟

جواب :

اگر مبلغ نذر جزئى است احتياط آن است که در هر يک از سه مورد، آن مقدار را مصرف کند و اگر مبلغ و مقدار قابل توجّهى است مى تواند قرعه بزند و مطابق آن عمل کند.

سوال 1008 :

پدر و مادرى نذر مى کنند که اگر خدا به آنان فرزند پسر بدهد روز عاشورا بر سر او تيغ بزنند، آيا با توجّه به اين که انجام اين گونه اعمال باعث وهن شيعه و عزادارى سيّدالشهدا(عليه السلام) و موجب سوء استفاده دشمنان اسلام مى گردد عمل به اين نذر واجب است؟

جواب :

اين نذر صحيح نيست چون در نذر رجحان عمل شرط است و اين عمل با توجّه به اين که بهانه اى به دست دشمنان اسلام براى زير سوال بردن کلّ مسائل سوگوارى خامس آل عبا(عليه السلام) که از افضل قربات است مى دهد، خالى از اشکال نيست و بر فرض رجحان اين عمل، نذر درباره ديگرى کردن صحيح نيست.

سوال 1009 :

همه ساله در روز تاسوعا و عاشورا، مردم محل گوسفندهايى را به عنوان نذر در جلوى هيأت سينه زنى و عَلمهايى که به نام حضرت ابوالفضل(عليه السلام) برپا مى گردد ذبح مى کنند و وجه آن توسّط هيأت امناى حسينيّه در مرمت و گسترش آن مکان مقدّس خرج مى شود آيا پول اين گوسفندهاى قربانى را مى شود در مسجدى که به نام حضرت ابوالفضل(عليه السلام) در کنار جادّه جهت عبادت و رفاه حال مسافران و رهگذران در حال احداث است خرج کرد، در صورتى که خود آن حسينيّه نيز احتياج مبرم به بازسازى دارد؟

جواب :

احتياط آن است که اين گوسفندان را صرف اطعام عزاداران نمايند مگر اين که از قراين معلوم شود که نذر کنندگان هدف ديگرى داشته اند.

سوال 1010 :

شخصى نذر کرده که سالى ده روز روزه بگيرد ولى حالا به علّت پيرى توان آن را ندارد، وظيفه اش چيست؟

جواب :

نذر او نسبت به اين سنين صحيح نيست.

سوال 1011 :

در شهر زنجان مسجدى است به نام زينبيّه که در ايّام عزادارى امام حسين(عليه السلام) در مقابل دسته هاى عزادارى اين مسجد گاو و گوسفند زيادى قربانى مى شود و قسمتى از اين گوشتها صرف اطعام و قسمتى بين مردم تقسيم مى شود و اضافه آن را جهت توسعه بناى مسجد و احداث درمانگاه يا مانند آن زير نظر هيأت امنا به فروش مى رسانند، آيا اين عمل جايز است؟

جواب :

هرگاه مردم از اين جريان قبلا با خبر باشند و با رضايت به اين امور قربانى کنند اشکالى ندارد و اگر با خبر نيستند بايد گوشتها را صرف در مصارف عزادارى کنند.

سوال 1012 :

گوسفندى که نذر امامزاده شده است چگونه بايد مصرف شود؟ آيا خود نذر کننده مى تواند استفاده کند؟

جواب :

گوسفندى را که نذر امامزاده کرده، بايد گوشت آن را به زوّار و فقراى آن محل بدهد و چنانچه خودش نيز جزء زوّار باشد مى تواند سهمى از آن ببرد.

جواب :

چنانچه صيغه نذر را، هرچند به زبان فارسى خوانده باشد، تغيير دادن آن جايز نيست و اگر نخوانده است تغيير مانعى ندارد.

سوال 1014 :

آيا نذر حضرت زهرا(عليها السلام) و حضرت ابوالفضل العباس و حضرت سيّدالشهدا و ديگر ائمّه اهل بيت(عليهم السلام) جايز است؟

جواب :

نذر براى خدا جهت اين بزرگواران جايز و مشروع است.

سوال 1015 :

آيا نذر کردن با کتابت منعقد مى شود؟

جواب :

خالى از اشکال نيست.

سوال 1016 :

اگر کسى نذر کند که اگر مشکلش برطرف شد هر روز سه جزء قرآن بخواند ولى اکنون با توجّه به شغلش عمل به اين نذر مقدور نيست، وظيفه او چيست؟

جواب :

به مقدارى که توانايى دارد بخواند.

سوال 1017 :

شخصى نذر کرده که به مدّت يک سال هر روز بر سر مزار پدرش رفته و يک جزء قرآن تلاوت نمايد، ولى اکنون به خاطر سرماى زمستان يا گرماى بيش از حد، قدرت اين کار را ندارد، آيا مى تواند اين کار را در منزل انجام دهد و يا در تابستان به هنگام شب بر سر مزار برود و بخواند؟

جواب :

به مقدارى که مى تواند و قدرت دارد به نذر خود عمل کند.

سوال 1018 :

کسى که نذر نموده است که در صورت مشرف شدن به بيت اللّه الحرام يک ختم قرآن در زير ناودان طلا بجا آورد ولى بعد از تشرّف به جهت تعميرات، قرائت در آن مکان ممکن نشود، وظيفه او چيست؟

جواب :

احتياط واجب آن است که در جاى ديگرى از مسجد الحرام به جا آورد که به آن نزديک باشد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

استفاءسایر مراجع

No image

احکام نذر

پر بازدیدترین ها

No image

احکام نگاه کردن

No image

احکام طلاق

No image

مسائل متفرقه ازدواج

No image

واجبات نماز

No image

احکام رضاع

Powered by TayaCMS