کارکردن زن در خانه

کارکردن زن در خانه

کارکردن زن در خانه

سوال 1638 :

آيا زن مى تواند در مقابل کارهايى چون آشپزى و نظافت که در منزل انجام

(صفحه436)

مى دهد، مزد طلب کند؟

جواب :

مى تواند مزد طلب کند، ولى سزاوار است زن و مرد در امور زندگى با يکديگر همکارى داشته باشند، که پيوند زناشويى و نظام خانواده، استحکام بيشترى پيدا کند.

سوال 1639 :

در عرف معمول است که زن کارهاى خانه را انجام مى دهد، آيا مى توان گفت زن و شوهر با توجه به اين عرف، به صورت ارتکازى، عقد را به اين مبنا انجام مى دهند که زوجه در منزل کار کند؟ لذا زوجه جهت انجام کارهاى منزل، آيا مزدى طلبکار نيست؟

جواب :

بطور کلى زحمات و کارهايى را که زوجه در خانه شوهر انجام داده است، اگر به دستور شوهر بوده و قصد مجانى بودن و تبرّع نکرده، حق مطالبه اجرت المثل را دارد. امّا صرف عرف بلد و ارتکاز موجب عدم استحقاق اجرت نمى شود. و اينکه عقد مبيناً عليها واقع شده صرف تخيلّ است.

سوال 1640 :

زنى چند سال قبل در خانه شوهر، علاوه بر انجام امور خانه دارى، فرش هم مى بافته و قيمت آن صرف در معاش و خريد لوازم خانه و تعميرات خانه مى شده است. ضمناً جهيزيه اى با پول شيربها که قبلا از شوهر گرفته، به خانه شوهر برده است، که بعضى از آنها فروخته شده، و بعضى مستهلک شده و از بين رفته، فعلا شوهرش مى خواهد او را طلاق بدهد. آيا زن مزبور، حقى دارد يا نه؟

جواب :

در فرض سوال، اموالى که ملک زن بوده، اگر شوهر بدون اذن او فروخته و صرف در تعمير خانه يا لوازم ديگر کرده، ضامن است و فرقى در اين نيست که از جهيزيه فروخته باشد يا از اموال ديگر زن. اما اگر زن به شوهر اذن داده که اموال او را بفروشد، و چيزى را براى خود بخرد، يا مال او در اثر استعمال از بين رفته باشد، شوهر ضامن نيست. و اما فرشى که براى شوهر بافته، اگر به قصد مجانى بوده، حق مطالبه اجرت ندارد. و اگر به امر شوهر و به عنوان اخذ اجرت بافته است، استحقاق اجرت دارد.

سوال 1641 :

زيد زوجه خودش را مطلقه کرده است. قبل از اين که جريان طلاق پيش بيايد،

(صفحه437)

زوجه را مطابق عرف محلى جهت کارگرى شاليزار، به کار واداشته است، بفرمائيد آيا دست مزد زوجه، به زوج تعلق مى گيرد يا به زوجه؟

جواب :

مزد کار، زوجه متعلق به خود زوجه است و به زوج مربوط نيست. مگر اين که به او بخشيده باشد.

سوال 1642 :

زنى که با اجازه شوهر جهت مردم بطور مزدى قالى بافته، آيا اين مزد قالى به شوهر مى رسد، يا مال خود زن است؟

جواب :

اجرت قالى بافى، ملک خود قالى باف است.

سوال 1643 :

جهيزيه اى که پدر به دخترش داده، آيا مى تواند پس بگيرد يا نه؟

جواب :

اگر پدر جهيزيه را تمليک دختر خود کرده، يا به او بخشيده است; چنانچه ظاهراً يکى از اين دو است، ديگر نمى تواند پس بگيرد.

سوال 1644 :

زن کارمندى است که با اجازه شوهر کار مى کند و حقوق مى گيرد، آيا مى تواند حقوق خود را بدون اجازه شوهر مصرف کند، يا صدقه دهد، يا هديه به کسى بدهد، يا در تمام اين موارد، اجازه شوهر لازم است؟

جواب :

تصرفات زن در اموال خودش جايز و صحيح است. حتى اگر شوهر نهى کند. بلى در نذر، نذر زن بدون اجازه شوهر باطل است و لازم است با اجازه شوهر باشد.

سوال 1645 :

مردى همسرش را طلاق داده است، زن مى گويد خدمات من در خانه تبرعى نبوده، لذا مطالبه اجرت المثل مى کند. آيا ادعاى زن مسموع است يا خير؟

جواب :

از قضيّه مورد سوال اطلاع ندارم. ولى بطور کلى اگر زن به تقاضا و دستور شوهر کار کرده، و قصد تبرع و مجانى نداشته است، حق اجرت المثل دارد. و ادّعاى زن مسموع است. مگر اين که بيّنه برخلاف اقامه شود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

استفاءسایر مراجع

پر بازدیدترین ها

No image

خروج زن از منزل

No image

نفقه و مخارج زن و فرزند

No image

پوشش زن و مرد

No image

صله رحم

Powered by TayaCMS