احکام ضمان (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام ضمان (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام ضمان

مسأله 2363 :

اگر انسان بخواهد ضامن شود که بدهى کسى را بدهد ، ضامن شدن او در صورتى صحيح است که به هر لفظى - اگرچه عربى نباشد - يا به عملى به طلبکار بفهماند که من ضامن شده ام طلب تو را بدهم ، و طلبکار هم قبول کند ، و راضى بودن بدهکار شرط نيست .

مسأله 2364 :

ضامن و طلبکار بايد عاقل و بالغ باشند ، و بايد کسى هم آنها را به ناحق اکراه نکرده باشد و سفيه و مفلس نباشند ، مگر به اذن يا اجازه ء ولى سفيه و طلبکاران مفلس . و اين شرطها در بدهکار معتبر نيست ، بنابر اين اگر کسى ضامن شود که بدهى بچه يا ديوانه يا سفيه يا مفلس را بدهد ، صحيح است .

مسأله 2365 :

هرگاه براى ضامن شدن خودش شرطى قرار دهد ، مثلا بگويد : ( اگر بدهکار قرض تو را نداد من ضامنم ) صحت ضمان محل اشکال است .

مسأله 2366 :

کسى که انسان ضامن بدهى او مى شود بايد بدهکار باشد ، پس اگر کسى بخواهد از ديگرى قرض کند ، تا وقتى قرض نکرده نمى شود ضامن او شد .

مسأله 2367 :

در صورتى انسان مى تواند ضامن شود که طلبکار و بدهکار و جنس بدهى همه در واقع معين باشند ، پس اگر دو نفر از کسى طلبکار باشند و انسان بگويد : ( من ضامن هستم که طلب يکى از شماها را بدهم ) چون معين نکرده که طلب کدام را مى دهد ، ضامن شدن او باطل است ، و نيز اگر کسى از دو نفر طلبکار باشد و شخصى بگويد : ( من ضامن هستم که بدهى يکى از آن دو نفر را به تو بدهم ) چون معين نکرده که بدهى کدام را مى دهد ، ضامن شدن او باطل مى باشد ، و همچنين اگر کسى از ديگرى مثلا ده من گندم و ده تومان پول طلبکار باشد و شخصى بگويد : ( من ضامن يکى از دو طلب تو هستم ) و معين نکند که ضامن گندم است يا پول ، صحيح نيست .

مسأله 2368 :

اگر طلبکار طلب خود را به ضامن ببخشد ، ضامن نمى تواند از بدهکار چيزى بگيرد ، و اگر مقدارى از آن را ببخشد ، نمى تواند آن مقدار را مطالبه نمايد .

مسأله 2369 :

اگر انسان ضامن شود که بدهى کسى را بدهد ، نمى تواند از ضامن شدن خود برگردد .

مسأله 2370 :

ضامن و طلبکار - بنابر احتياط واجب - نمى توانند شرط کنند که هر وقت بخواهند ضامن بودن ضامن را به هم بزنند .

مسأله 2371 :

هرگاه انسان در موقع ضامن شدن بتواند طلب طلبکار را بدهد ، اگرچه بعد فقير شود طلبکار نمى تواند ضامن بودن او را به هم بزند و طلب خود را از بدهکار اول مطالبه نمايد ، و همچنين است اگر در آن موقع نتواند طلب او را بدهد ، ولى طلبکار بداند و به ضامن شدن او راضى شود .

مسأله 2372 :

اگر انسان در موقعى که ضامن مى شود نتواند طلب طلبکار را بدهد و طلبکار در آن وقت نداند و بعد ملتفت شود ، مى تواند ضامن بودن او را به هم بزند ، ولى اگر پيش از آن که طلبکار ملتفت شود ضامن قدرت پيدا کرده باشد ، چنانچه بخواهد ضامن بودن او را به هم بزند اشکال دارد .

مسأله 2373 :

اگر کسى بدون اجازه ء بدهکار ضامن شود که بدهى او را بدهد ، نمى تواند از او چيزى بگيرد .

مسأله 2374 :

اگر کسى با اجازه ء بدهکار ضامن شود که بدهى او را بدهد ، مى تواند مقدارى را که ضامن شده پس از دادن از او مطالبه نمايد ، ولى اگر به جاى جنسى که بدهکار بوده جنس ديگرى به طلبکار او بدهد ، نمى تواند چيزى را که داده از او مطالبه نمايد ، مثلا اگر ده من گندم بدهکار باشد و ضامن ده من برنج بدهد ، نمى تواند برنج را از او مطالبه نمايد ، ولى اگر خودش راضى شود که برنج بدهد اشکال ندارد

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

احکام ضمان

No image

احکام ضمان

جدیدترین ها در این موضوع

استفتائات نذر

استفتائات نذر

یائِسِه

یائِسِه

وثیقه

وثیقه

نفقه

نفقه

No image

نری

Powered by TayaCMS