ب - سنن وآداب دینى پیرامون کودکان‌

ب - سنن وآداب دینى پیرامون کودکان‌

ب - سنن وآداب دينى پيرامون کودکان‌

1 - اسلام، فرزند را موجب سعادت انسان مى‌داند ودر حديثى ازامام باقرعليه السلام رسيده است که: "از سعادت مرد است که فرزندى‌داشته باشد که شباهت واخلاقش وطبيعتش وصفاتش در او بازتاب‌يابد."(364)

ابو الحسن‌عليه السلام مى‌فرمايد: "هرگاه خدا براى بنده‌اى خير بخواهداو را نمى‌ميراند مگر آن که فرزندش را به او نشان دهد."(365)

2 - مؤمن بايد فرزند شايسته وصالح را احترام کند، در حديثى‌آمده است که: "فرزند شايسته، گلى است از گلهاى بهشت."(366)

امام صادق‌عليه السلام مى‌فرمايد: "خداوند بر مرد به سبب شدت‌محبتش به کودکش رحم مى‌گيرد."(367)

3 - اسلام ناخوش مى‌دارد که کسى از هراس تهيدستى فرزندنطلبد. بکر بن صالح مى‌گويد: در نامه‌اى به ابو الحسن‌عليه السلام نوشتم پنج‌سال است که از بچه‌دار شدن خوددارى مى‌کنم، وزن من بچه دارشدن را ناپسند مى‌شمارد ومى گويد: به خاطر کم توشگى تربيت اودشوار است، نظر شما چيست؟

حضرت‌عليه السلام براى من نوشت: "فرزند بياوريد که روزى او باخداوند است."(368)

4 - اسلام به طلبيدن فرزند دختر فرا مى‌خواند، پيامبرصلى الله عليه وآله‌مى‌فرمايد: "بهترين فرزندان، دختران هستند که لطيف هستند وکارسازند وانيس هستند وبا برکت وفرزند را آنها مى‌آورند."(369)

اسلام اجازه نمى‌دهد دختر، نا خوش شمرده شود وآنها را حسنه‌به شمار مى‌آورد. امام صادق‌عليه السلام مى‌فرمايد: "دختران، حسنه‌هستند وپسران نعمت، وبراى حسنات )در روز قيامت( پاداش داده‌مى‌شود، واز نعمت پرسش مى‌شود."(370)

ودر روايتى ديگر پيامبرصلى الله عليه وآله مى‌فرمايد: "خداوند نسبت به زنان‌بيش از مردان محبت ولطف دارد، ومردى زن محرمى را شاد نمى‌کندمگر آن که خداوند در روز رستاخيز او را شاد مى‌گرداند."(371)

5 - وهر که فرزند بخواهد با دعاهاى منقول از اهل بيت‌عليه السلام نيايش‌کند، وخداوند اگر بخواهد آنچه او طلب کرده بدو دهد، واين همان‌کارى است که حارث نضرى کرد، او مى‌گويد: به ابو عبد اللَّه‌عليه السلام‌عرض کردم: من از خاندانى هستم که منقرض شده است وفرزندى‌هم ندارم، حضرت‌عليه السلام فرمود: "در حالى که به سجده افتاده‌اى چنين‌دعا کن: خدايا از سوى خود ياورى به من ببخش. خدايا! مرا تنهانگذار که تو بهترين وارثان هستى." او مى‌گويد: چنين کردم وخداعلى وحسين را به من داد.(372)

در حديث ديگرى امام صادق‌عليه السلام به طالب فرزند دستور مى‌دهداستغفار کند، از سعيد بن يسار نقل است که گفت: مردى به ابو عبداللَّه‌عليه السلام عرض کرد من فرزنددار نمى‌شوم. حضرت‌عليه السلام فرمود: "درسحرگاه هر روز صد بار طلب آمرزش کن واگر فراموش کردى قضايش‌را به جاى آور."(373)

در روايت ديگرى آمده است که مستحب است در طلب فرزند درخانه، صدا را به اذان بلند کرد. از هشام بن ابراهيم روايت است که‌شکوه بيمارى نزد ابو الحسن‌عليه السلام برد وعرض کرد که فرزندى براى من‌نمى‌شود، امام‌عليه السلام به او دستور داد در خانه صدايش را به اذان بلندکند. هشام مى‌گويد چنين کردم وبيمارى از من رخت بر بست وفرزندزيادى خداوند به من داد(374)

6 - در حديثى از امام صادق‌عليه السلام توصيه شده است که )به(بخورند، روزى امام‌عليه السلام به جوان زيبايى نظر کرد وگفت: بايد پدر اين‌جوان )به( خورده باشد.(375)

7 - پيامبرصلى الله عليه وآله به زنان زائو توصيه مى‌کند )رطب( خرماى تازه‌بخورند، حضرت‌صلى الله عليه وآله مى‌فرمايد: "بايد نخستين چيزى که زن زائومى‌خورد خرماى تازه )رطب( باشد زيرا خداوند به مريم فرمود:)وَهُزِّي إِلَيْکِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْکِ رُطَباً جَنِيّاً(376)) "وتکانى به اين‌درخت نخل بده تا رطب تازه بر تو فرو ريزد."

گفته شد: يا رسول اللَّه اگر فصل رطب نبود چه؟ فرمود: "هفت‌خرما از خرماى مدينه، واگر آن هم نبود هفت خرما از سرزمين‌خودتان."(377)

8 - چنان که پيامبرصلى الله عليه وآله دستور مى‌دهد که به زن حامله کندر داده‌شود. حضرت‌صلى الله عليه وآله مى‌فرمايد: "به زنان حامله خود کندر بخورانيد،که هرگاه جنين در شکم مادرش با کندر تغذيه شود عقلش استوارمى‌شود، واگر پسر باشد شجاع مى‌گردد، واگر دختر باشد با سنش‌سترگ گردد ونزد شوهرش کام مى‌گيرد."(378)

9 - در حديثى از امام صادق‌عليه السلام رسيده است که مردى نزدحضرت‌عليه السلام شکوه برد که فرزنددار نمى‌شود، حضرت‌عليه السلام به اوفرمود: "هرگاه مجامعه کردى بگو خدايا اگر پسرى به من دادى‌محمد خواهم ناميدش" او مى‌گويد چنين کرد وخدا به او فرزندى‌داد.(379)

10 - اسلام به تبريک گفتن به مناسبت تولد نوزاد تشويق کرده‌است، وبهتر آن است که با دعايى که در روايت رزام آمده تهنيت گفته‌شود. او مى‌گويد: مردى نزد ابو عبد اللَّه امام صادق‌عليه السلام آمد وعرض‌کرد: خداوند به من فرزندى داده است حضرت‌عليه السلام فرمود: "خداوندسپاس کسى را به تو ارزانى دارد که اين فرزند را به تو بخشيده است،ودر اين بخشيده شده به تو برکت دهد، وبه بزرگى ورشد رسد،وخداوند نيکى او را به تو ارمغان کند."(380)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

تفصیل احکام

No image

ب - شرایط عاقد

No image

قرآن کریم

No image

تفصیل احکام

No image

قرآن کریم

Powered by TayaCMS