ج - آداب نامگذارى فرزند

ج - آداب نامگذارى فرزند

ج - آداب نامگذارى فرزند

1 - دين دستور مى‌دهد کودک را پيش از تولد - حتى‌اگر سقط شود -بايد نامگذارى کرد. امير المؤمنين‌عليه السلام مى‌فرمايد: "پيش از آن که‌فرزندتان به دنيا آيد او را نامگذارى کنيد، واگر نمى‌دانيد که دختراست يا پسر او را به نامهايى بناميد که هم براى پسر است وهم براى‌دختر. فرزند سقط شده شما هرگاه در روز قيامت شما را ديدار کند به‌پدرش مى‌گويد: تو بر من نامى ننهادى در حالى که پيامبرصلى الله عليه وآله محسن‌را پيش از تولد نام نهاد."(381)

2 - مستحب است نام، نيکو باشد واين نخستين نيکى است ازسوى پدر بر فرزند. در حديثى از ابو الحسن‌عليه السلام رسيده است:"نخستين نيکى مرد به فرزندش آن است که او را به نامى نيکو بنامد،پس هر يک از شما بايد نامى نيکو بر فرزندش نهد."(382)

در جاهليت عربها فرزندان خود را با نامهاى زشتى مى‌ناميدند،ودليل آن هم مطلبى است که در روايت احمد بن اشيم به نقل از امام‌رضاعليه السلام آمده است. اشيم مى‌گويد: به حضرت‌عليه السلام عرض کردم: چراعربها فرزندان خود را سگ ويوز پلنگ وپلنگ وامثال آن مى‌ناميدند؟

حضرت فرمود: "عربها مردمان جنگجو بودند وبا اسامى فرزندان‌خود، دشمنان را مى‌ترساندند، وبردگانشان را فرج، مبارک وخجسته‌ونظاير آن مى‌ناميدند وبا اين اسامى تيمّن مى‌جستند."(383)

ولى چنان که در روايت امام صادق‌عليه السلام آمده است: "پيامبرصلى الله عليه وآله‌نامهاى زشت مردان وشهرها را تغيير مى‌داد."(384)

وروايت زير، راست‌ترين وبهترين اسامى را از امام باقرعليه السلام بيان‌مى‌کند: "راست‌ترين اسامى آن است که با عبوديت همراه باشد.وبهترين اسامى از آن پيامبران است."(385)

براين اساس اسمهايى همچون عبد الرحمن، عبد الکريم، عبداللَّه و... راست‌ترين اسامى هستند، ومحمد، ابراهيم، نوح، عيسى‌وموسى بهترين نامها. پيامبرصلى الله عليه وآله مى‌فرمايد: "خاندانى نيست که درميان آنها نام پيامبرى باشد مگر آن که خداوند عز وجل فرشته‌اى رابراى آنها گماشته که بام وشام، آنها را تقديس مى‌کند."(386)

3 - مستحب است فرزند پسر - بر پايه سنت امامان - تا هفت روز)محمد( ناميده شود وسپس اگر خواستند نامش را آنچه خواستندبنهند، چه امام صادق‌عليه السلام مى‌فرمايد:

"ما پسرى نمى‌آوريم مگر آن که او را محمد مى‌ناميم، وپس ازگذشت هفت روز اگر خواستيم همين نام را بر او مى‌نهيم واگرنخواستيم نامش را تغيير مى‌دهيم."(387)

در حديث شريفى پيامبرصلى الله عليه وآله مى‌فرمايد: "هرکه خداوند سه پسربه او بدهد ونام يکى از آن سه را )محمد( نگذارد، بامن بى مهرى‌کرده است."(388)

در حديثى از ابو الحسن‌عليه السلام رسيده است که: "فقر به خانه‌اى واردنمى‌شود که در آن نام محمد يا على يا حسن يا حسين يا جعفر ياطالب يا عبد اللَّه، يا فاطمه در ميان زنان يافت شود."(389)

4 - اسلام توصيه مى‌کند که براى کودک پيش از آن که او را با کنيه‌بدى بخوانند کنيه‌اى وضع کنند. امام باقرعليه السلام مى‌فرمايد: "ما برفرزندان خود از کودکى کنيه مى‌نهيم تا مبادا با کنيه بدى ايشان رابخوانند."(390)

5 - اسلام توصيه مى‌کند بر حسب روايت سکونى از امام‌صادق‌عليه السلام کنيه مردان به نام پسرشان باشد.(391)

6 - بر پايه روايت منقول از امام صادق‌عليه السلام اسلام خوش نمى‌داردکسى با نام غير حقيقى همچون حکم، حکيم، خالد ومالک ناميده‌شود.(392)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

ب - شرایط عاقد

No image

الف - شرایط صیغه عقد

No image

قرآن کریم

No image

حدیث شریف

No image

ج - اولیاى عقد

Powered by TayaCMS