مسائل متفرقه

مسائل متفرقه

مسايل متفرقه

سوال 2222 :

استفاده از روزنامه، جهت بسته بندى کردن داروى حمام و فروش آنها چگونه است؟

جواب :

استفاده از روزنامه هايى که احياناً آيات قرآن مجيد يا اسامى انبيا و ائمه (عليهم السلام) در آنها چاپ شده، براى امورى که مستلزم هتک است، جايز نيست.

سوال 2223 :

آيا پول حرام را مى شود به فقرا داد؟

جواب :

اشکال دارد و تصرف در مال حرام، حرام است.

سوال 2224 :

آيا تصرف در اموال کسى که مى توان او را راضى کرد، قبل از تحصيل رضايت اشکال دارد؟

جواب :

جايز نيست.

سوال 2225 :

عدم استفاده از بليط در مترو و اتوبوس داخل شهرى و يا تصاحب بعضى از اجناس به شکل غير قانونى، در صورت نياز به آنها و عدم استطاعت مالى در تهيه آن در بلاد کفر، چه حکمى دارد؟

جواب :

جايز نيست.

سوال 2226 :

نظر شهوت آميز به خود چه حکمى دارد؟

(صفحه595)

جواب :

جايز نيست.

سوال 2227 :

نظر حضرتعالى راجع به جنگ داخلى افغانستان چيست؟

جواب :

جاى سوال نيست. زيرا قطع جنگ در هر لحظه بهتر است از قطع در لحظه ديگر. و لازم است مسلمانها متحد شده و تفاهم کنند و از جنگ و خونريزى بپرهيزند. که نتيجه اى جز خسران دنيوى و اخروى نخواهد داشت.

سوال 2228 :

شخصى مدتى است در يک شرکت مشغول به کار است. در ابتداى کار قول استخدام به وى داده شده، و اکنون جواب منفى مى شنود. و حداقل دستمزد در قانون براى کارگر پانصد تومان است، و به اين شخص دويست تومان مى دهند. ولى ايشان بدون آنکه مسؤولان شرکت بدانند سيصد تومان ديگر از شرکت برمى دارد، آيا اين پول حلال است؟

جواب :

بدون رضايت مسؤولان شرکت، حلال نيست.

سوال 2229 :

چه رنگهايى براى لباس پسنديده نيست، و چه رنگى توصيه شده است؟

جواب :

رنگهاى غير مناسب مانند قرمز و احياناً سبز براى غير سادات و مشکى جز در عزادارى خوب نيست و نسبت به خصوص رنگ سفيد توصيه شده است.

سوال 2230 :

به سر و سينه زدن در عزاى بعضى از شخصيتهاى مذهبى يا سياسى چه حکمى دارد؟

جواب :

مانعى ندارد.

سوال 2231 :

خانواده اى که طفل صغير در ميان آنان است و از طرف دولت مستمرى دارند، آيا ميهمان شدن بر آنها چه صورتى دارد؟

جواب :

مشکل است. مگر اينکه ميهمان نفعى براى صغير داشته باشد.

سوال 2232 :

شرکت در مجالس جشن و عروسى توأم با مجالس لهو و لعب، چگونه است؟

جواب :

جايز نيست.

سوال 2233 :

آيا تعهدات يک جانبه الزام آور است؟

جواب :

اگر تحت عنوان نذر و عهد و امثال آن باشد، الزام آور است.

(صفحه596)

سوال 2234 :

هرگاه مالى را به سيد بدهند و معين نباشد که از سهم سادات است يا غير آن، آيا سيد بدون فحص مى تواند بگيرد؟

جواب :

مى تواند بدون فحص در آن تصرف کند.

سوال 2235 :

همسايه در زمين خود درختى مى کارد که ريشه و شاخه هاى اين درخت به زمين يا منزل همسايه وارد شده و موجب مزاحمت و خسارت شده است. آيا همسايه مى تواند شاخه و ريشه درخت را قطع کند؟ آيا مى تواند از ميوه آن بدون اجازه استفاده کند؟ و آيا مالک مى تواند ادعاى خسارت کند؟

جواب :

در فرض سوال، همسايه حق تصرف در درخت را ندارد. و اگر ريشه يا ساقه درخت باعث اذيت او يا موجب ضرر او مى شود، بايد از صاحب درخت بخواهد که آن را قطع کند. و اگر او قطع نکرد، خود مى تواند اقدام به دفع ضرر کند. اما با اجازه حاکم شرع و از ميوه هاى درخت همسايه هم نمى تواند استفاده کند. مگر اينکه صاحب آن از ميوه ها اعراض کرده باشد. و اگر درخت موجب ضرر او شود، صاحب آن ضامن است.

سوال 2236 :

چند نفر هفتاد هکتار زمين را تحجير مى کنند و در آن چاهى حفر مى کنند و موتور روى آن نصب مى کنند. بعد از مدتى بدون هيچ کارى روى زمين، آن موتور را برمى دارند و در جاى ديگر از آن استفاده مى کنند. بعد از ده سال گروهى ديگر آن زمين را تصاحب کرده و احيا مى کنند، آيا افراد اولى در اين زمين حقى دارند يا خير؟

جواب :

حکم کلى مسأله اين است که حفر چاه تحجير است. و موجب حق اولويّت مى شود. ولى اگر پس از تحجير، زمين را مدتى طولانى مهمل و معطل گذاشتند، حق اولويت ساقط مى شود. و ديگران مى توانند آن را تصرف و احيا کنند. ولى در اين فرض احتياط اين است که با اجازه حاکم شرع باشد. و در فرض سوال ظاهراً حق اولويت آقايان ساقط شده، و مردمى که زمين را تصرف و احيا کرده اند اگر با اجازه حاکم شرع بوده فعلا مالک هستند. و اگر هم با اجازه نبوده، ولى فعلا مسؤولان مربوطه عمل آنان را امضا کرده و منع نکرده اند، اشکالى وجود ندارد و زمينها ملک احيا کنندگان است.

(صفحه597)

سوال 2237 :

آيا نقل داستانهاى ساختگى اشکال دارد؟

جواب :

چنانچه به شخصيتهاى اسلامى ارتباط نداشته باشد، مانعى ندارد.

سوال 2238 :

کراوات از نظر اسلام چه حکمى دارد؟

جواب :

ظاهراً کراوات اصلا زىّ و شعار نصارا بوده و بهتر است مسلمانان از آن بپرهيزند.

سوال 2239 :

آيا نگهداشتن سگ در خانه، فضيلت نماز يا اعمال ديگر را کم مى کند؟

جواب :

نگهداشتن سگ در منزل مسکونى کراهت دارد. ففى الخبر عنه (عليه السلام): «لايدخل الملائکة فى بيت يکون فيه کلب».

سوال 2240 :

ما تعدادى از نقاشان و هنرمندان رشته هاى مختلف تجسمى هستيم که مايليم از قصص و داستانهاى قرآنى بعنوان موضوع کار در تابلوهايمان استفاده کنيم. با توجه به سبکها و تکنيکهاى مختلفى که هنرهاى تجسمى از آنها بهره مى برد و تنوّعى که به لحاظ روحيات هنرمندان در برخورود با موضوعات فوق الذکر وجود دارد، آيا مجاز هستيم؟

جواب :

استفاده از داستانهاى قرآن براى آفرينشهاى مذکور مانعى ندارد. مشروط به اينکه همان واقعيتى را که قرآن حکايت مى کند آفريده شود. و کم و زيادى در کار نباشد. و نيز مشروط به اينکه مستلزم اهانت و خلاف شرعى نباشد. مثلا در داستان حضرت مريم (عليها السلام) طورى نباشد که ايشان بصورت يک زن غير محجّبه در حال ظاهر بودن روى و صورت و برخى از اعضاى ديگر وى باشد. و نقش حکايت از چنين واقعيتى داشته باشد. به هرحال در اين رابطه لازم است دقت و ظرافت خاص مبذول شود. و از افراد متخصص در مسايل اسلامى کمک گرفته شود.

سوال 2241 :

وظيفه شرعى فرزند تحت تکفل پدرى که رعايت موازين شرعيه را درباره کسب و درآمد حلال نمى کند چيست؟ با فرض اينکه امر و نهى تأثير ندارد.

جواب :

اگر خمس نمى دهد، بايد فرزند خمس آنچه را استفاه مى کند بپردازد. و اگر کسب او حرام است، فرزند نمى تواند در آن خانه و زندگى بماند.

(صفحه598)

سوال 2242 :

آيا حرف رکيک حرام است؟

جواب :

اگر مستلزم اهانت يا مشتمل بر حرام باشد، حرام است؟

سوال 2243 :

چه دليلى بر سيادت حضرت ابوالفضل (عليه السلام) وجود دارد؟

جواب :

ملاک در سيادت حضرت ابوالفضل (عليه السلام) همان ملاک سيادت امام حسن و امام حسين (عليهما السلام)است. و آن انتساب از طريق اميرالمؤمنين (عليه السلام) به هاشم مى باشد.

سوال 2244 :

آيا برداشتن خاک از قبور ائمه بقيع (عليهم السلام) و ديگر امامان در صورت امکان براى تيمّم و تبرک جايز است؟

جواب :

در شرايط فعلى جايز نيست.

سوال 2245 :

برخى از لطيفه و مزاحها به بعض طوايف مانند ترک، لر، عرب نسبت داده مى شود و در بسيارى از موارد قصد سويى هم نيست. ولى گاهى موجب بروز اختلاف و غيره مى گردد، حکم چيست؟

جواب :

بهتر آن است که از اين نوع مزاحها اجتناب شود.

سوال 2246 :

اينجانب علاقه زيادى به طلبه شدن دارم و از رفتن به دبيرستان يا هنرستان نسبت به اخلاق خود بيم دارم، ولى پدر اينجانب با طلبه شدن من مخالفت مى کنند، لطفاً وظيفه اينجانب را مشخص کنيد؟

جواب :

در شرايط فعلى که نياز به روحانى متعهد زياد است، طلبه شدن شما بسيار خوب است. اما بهتر است رضايت والدين خود را جلب کنيد و اگر آنها به هرصورت قانع نشدند، لازم نيست سخن آنها را اطاعت کنيد. زيرا طلبگى به نحو واجب کفايى مطرح است. و نياز مبرم به روحانى ارزشمند وجود دارد.

سوال 2247 :

کمک کردن به متکدّيان که بر سر هر کوچه و خيابان مى نشينند و بسيارى از آنان به دروغ ادّعاى فقر مى کنند، چه حکمى دارد؟

جواب :

مشکل است. زيرا کمک به آنها موجب ترويج دروغ و ترويج بيکارى است.

سوال 2248 :

اينجانب علاقه زيادى به جامعه روحانيت دارم. با توجه به مشکلاتى که در

(صفحه599)

گذشته و حال داشتم از فيض تحصيل در حوزه محروم بوده ام. و اکنون بصورت آزاد به مطالعه علوم دينى و شرکت در کلاسهاى قرآن مشغول و از طرفى هم بعنوان کاگر مشغولم. و مدتى است منبر مى روم. آيا منبر رفتن جايز است؟

جواب :

با توجه به اينکه از علوم حوزوى بهره کافى نبرده ايد، و طبعاً با مسايل اسلامى آشنايى کامل نداريد، رفتن به منبر به عنوان تبليغ مشکل است.

سوال 2249 :

ازاله موى سينه و پا توسط مردان، چه حکمى دارد؟

جواب :

مانعى ندارد. بلکه ازاله موهاى پا خواص بهداشتى نيز دارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

پر بازدیدترین ها

No image

خمس مغازه ‌ها

No image

موانع رسیدن آب به پوست

No image

احکام نماز

Powered by TayaCMS