غائط (مدفوع)
سوال 16 :
وطى حيوان حلال گوشت، توسط حيوان ديگرى غير از جنس خودش از حلال گوشت يا حرام گوشت يا توسط انسان غير بالغ، تأثيرى در حکم بول و غائط و گوشت آن حيوان دارد يا خير؟
جواب :
حيوان حلال گوشت، به وطى حيوان ديگر، گوشتش حرام نمىشود؛ ولى به وطى انسان، گوشت آن حرام مىشود و فرقى بين انسان بالغ و غير بالغ نيست و بول و غائط آن نيز بنا بر احتياط واجب به واسطه وطى انسان، نجس
(40)
مىشود.
سوال 17 :
اگر چيزى را که انسان فرو مىبرد، بدون هضم شدن و به صورت اوليه از مخرج غائط خارج شود (مثل، نخود، لپه، هسته خرما و هسته بعضى ميوهها، مانند گيلاس و آلبالو)، آيا اين چيزها غائط محسوب مىشود و نجس است و وضو را باطل مىکند يا اين طور نيست؟
جواب :
خود آنها غائط حساب نمىشوند و مبطل وضو و غسل نيستند؛ ولى اگر همراه با نجاست باشند، نجس هستند و قهرا وضو نيز به جهت خارج شدن نجاست، باطل مىشود.
سوال 18 :
آبى که گاهى از مخرج غائط خارج مىشود، ولى رنگ و بوى نجاست را ندارد، پاک است يا نجس؟
جواب :
چنانچه مخلوط به نجاست نباشد، پاک است.
سوال 19 :
گندم يا برنجى که در آن فضله موش پيدا شده است، آيا لازم است قبل از آرد کردن آنها مورد جستجو قرار گيرند تا اگر فضله ديگرى در آنها وجود دارد، جدا شود يا لازم نيست؟
جواب :
با شک در بودن فضله موش ديگرى در بقيه گندم و يا برنج و يا حبوبات ديگر، جستجو و تفحّص لازم نيست و آرد آن، محکوم به طهارت است.
سوال 20 :
اگر در نان پخته شده، فضله موش يا چيز نجس ديگرى پيدا شود، حکم آن چيست؟
جواب :
اگر احتمال عقلايى داده شود که فضله موش و يا نجاست ديگر، روى نان افتاده است، در اين صورت از موضعِ ملاقات اجتناب شود و بقيه نان، محکوم به طهارت است.
(41)
سوال 21 :
فضله لاکپشت از نظر نجاست و پاکى چه حکمى دارد؟
جواب :
چون ظاهرا لاکپشت دم سائله ندارد، فضلهاش نجس نيست؛ ولى احتياط، در اجتناب کردن است.
سوال 22 :
مدتى قبل استفتايى درباره فضله لاک پشت پرسيدم و جواب فرموديد: «چون لاک پشت دم سائله ندارد، فضلهاش نجس نيست؛ ولى احتياط، در اجتناب کردن است». اکنون بفرماييد که آيا اين احتياط، از باب شبهه موضوعيه است (که اگر علماى طبيعى لاکپشت را داراى دَم سائله بدانند، فضلهاش نجس مىشود) يا شبهه حکميه است؟
جواب :
اين احتياط از باب شبهه موضوعيه است و اگر ثابت شود که دم سائله دارد، فضلهاش نجس است.