وصيت در ثلث نافذ است
سوال 1275 :
زمينى داشتم که با تلاش دو پسرم ساخته شد. مى خواهم در وصيت نامه بنويسم براى هر دختر پنجاه هزار تومان و باقى مال اين دو باشد. آيا مانعى ندارد؟
جواب :
بهتر آن است که هرچه مى خواهيد در حال حيات به آن دو پسر منتقل کنيد. وگرنه در صورت وصيّت بيش از مقدار ثلث، نياز به اجازه همه ورثه دارد.
سوال 1276 :
بسيارى از آقايان به جهت اينکه پس از فوت، همسرشان در مضيقه قرار نگيرد و خداى ناخواسته آزارى از سوى فرزندان به او نرسد، در وصيّت پيش بينى مى کنند و مى نويسند يا مى گويند پس از من فلان اطاق منزل يا فلان دستگاه ساختمان مسکونى به ضميمه فلان قطعه زمين زراعى يا باغ يا مقدارى از پول نقد در اختيار همسرم باشد و وراث ديگر حق دخالت و تصرف و هيچگونه اعتراضى ندارند. آيا اين نوع وصيت شرعى است؟ يا
(صفحه333)
بايد مصالحه صورت پذيرد؟ و يا روش ديگرى را پيش گرفت؟
جواب :
وصيت نسبت به زوجه و غير زوجه حکمش يکى است. و در صورتى نافذ است که زايد بر ثلث نباشد. وگرنه محتاج به امضاى ورثه است.
سوال 1277 :
شخصى مبلغى را که زايد بر ثلث اموالش مى باشد، جهت نماز و روزه وصيت کرده است. ورثه بيش از ثلث را امضا نمى کنند. در اين صورت آيا بر وصى واجب است طبق وصيت، تمام آن مبلغ را صرف نماز و روزه کند، گرچه ورثه راضى نباشند؟
جواب :
نفوذ وصيت در زايد بر ثلث اموال متوفى، موقوف به امضاى ورثه است، ولى در وصيت زايد بر ثلث، اگر واجب و غير واجب هردو ذکر شده، واجب مقدم است.
سوال 1278 :
شخصى وصيت کرده که از ثلث مالش بيست سال نماز و روزه استيجار کنند. و اندازه معينى هم از ثلث به پسر بچه صغيرى که دارد بدهند. حال براى هردو کافى نيست، کدام از آنها مقدم است؟
جواب :
ظاهراً نماز و روزه مقدم است.