مخارج وقف
سوال 80 :
- 1- آيا ماليات دادن از موقوفات جزو مصارف معيّنه از طريق واقف
استفتاءات، ج2، ص: 367
محسوب مىشود و متولّى حق دارد بدهد يا خير؟ 2- آيا مىشود از موقوفات معلوم المصرف به جبهه کمک کرد يا خير؟
جواب:
- [1] پرداخت ماليات طبق مقررّات دولت اسلامى جزو مخارج وقف است.
[2] و موقوفه بايد در همان جهت تعيين شده مصرف شود.
سوال 81 :
- اينجانب مستأجر هستم و بالا خانهاى موقوفه براى سکونت در طول 25 سال در اختيار دارم و متحمّل مخارجى براى تعمير و تکميل آن شدم آيا شرعا حقّ مطالبه و وصول آن را از متولّى موقوفه که تا کنون کمترين خرجى را ننموده است دارم يا نه؟
جواب:
- اگر بدون دستور متولّى خرج کردهايد حق نداريد به او رجوع کنيد.
سوال 82 :
- معمولا موقوفات، مخارجى به عنوان بهره بردارى و حفظ عين و منافع موقوفات دارد که با توجه به ماده 22 آئين نامه اجرائى سازمان اوقاف مىبايست از محل درآمد وقف پرداخت گردد سپس از درآمد خالص درصدى به عنوان حق التّوليه و حق النّظاره برداشت گردد آيا در اين مورد مىتوان متولّى را مجبور نمود که مخارج فوق را از محل حق التّوليه متعلّقه به خود پرداخت نمايد؟
با توجه به اينکه در اغلب موقوفات، مخارج مذکور، مازاد بر ميزان حق التّوليه است.
جواب:
- اگر حقّ معيّنى براى متولّى تعيين شده از حقّ او کسر نمىشود.
استفتاءات، ج2، ص: 368
سوال 83 :
- شخصى در حدود يک هزار هکتار از اراضى مزروعى و يک کتابخانه خود را به توليت نسل بعد از نسل، وقف خامس آل عبا نموده و در متن وقفنامه مقرّر گرديده که از درآمد ساليانه املاک: اول تعمير کتابخانه و الباقى درآمد، پنج يک حق توليت متولّى، و باقى درآمد در ماههاى محرم و صفر جهت عزادارى حضرت سيد الشهدا (ع) مصرف گردد. در اينجا بايد عرض کنم که افراد زمين خوار بدستيارى اوقاف آن وقت، با استفاده از صغيرى متولّى که در آن موقع بيش از شش سال نداشته است، کليّه املاک مزروعى موقوفه را از بين بردهاند و در حال حاضر [از] باقى مانده موقوفات، خانهاى بيش [نمانده] است، که آن هم متولّى از طريق دادگاه بدست آورده است و درآمد ساليانه اين خانه هم جهت تعميرات کافى نيست. آيا با نبودن املاک مزروعى، متولّى مىتواند حق التّوليه را از درآمد خانه قبل از انجام تعميرات، برداشت کند يا خير؟
جواب:
- اگر از درآمد خانه هم حق التوليه منظور شده مىتواند بردارد، ولى خرج تعميرات لازمه، مقدم است.