احکام نفقه

احکام نفقه

احکام نفقه

سوال 839 :

مرسوم است که بين ازدواج و زفاف، مادامى که زن به خانه شوهر نرفته است از زوج نفقه نمى گيرند، بنابراين اگر زوجه پس از مدّتى در مقام مطالبه نفقه آن زمان برآيد، آيا حقّ نفقه دارد در صورتى که تمکين تام ننموده است؟

جواب :

نفقه ندارد.

سوال 840 :

آيا زن شوهردار مى تواند از مال شخصى خود در موارد تبرّع بدون اجازه شوهر استفاده نمايد؟

جواب :

اشکالى ندارد.

سوال 841 :

اين جانب با خانمى بيوه ازدواج نموده ام، نامبرده پسرى داشته که از آن زمان تا به حال نزد ما بوده است،باوجود اين که اين پسر، پدر و پدر بزرگ و مادر بزرگ هم داشته و از نظر مالى متمکّن هستند و من هم که يک کارمند جزء هستم تا به حال با سختى و قرض، نفقه اين بچه را داده ام و هيچ نوع تعهّد و قراردادى هم نداشته ايم، آيا از نظر شرعى و قانونى پدر و پدر بزرگ و مادر بزرگ نامبرده، مديون نفقه اين بچه نسبت به من هستند؟

جواب :

هرگاه شما تبرّعاً و بدون قرارداد با پدر او نفقه بچه را داده ايد نمى توانيد چيزى از او مطالبه کنيد ولى اگر با امر يا اجازه پدر او اين کار انجام گرفته، مطالبه نفقه مانعى ندارد.

سوال 842 :

آيا مادر کودک نامشروع حقّ مطالبه نفقه براى کودکش را از پدر اين بچه دارد؟

جواب :

چنين مادرى حقّ نفقه ندارد ولى نفقه فرزند نامشروع بر پدر واجب است.

سوال 843 :

آيا بر شوهر لازم است که ماهيانه يا روزانه پولى جهت مخارج همسرش به او بپردازد و در صورت وجوب، آيا شوهر حق دارد مورد مصرف پول را تعيين کند؟

جواب :

مانعى ندارد که شوهر به همسرش در تهيّه نفقه وکالت دهد و بر زن لازم است که طبق آن شرط عمل کند. اين در صورتى است که شوهر به زن وکالت در تهيّه نفقه بدهد ولى اگر حقّ نفقه را به او واگذار مى کند زن در مصرف آن مختار است.

سوال 844 :

خواهر اين جانب به نام خديجه، همسر مردى به نام سهراب بوده است، در زمان حيات خواهرم، شوهرش جهت کارگرى و اعاشه به اميرنشين قطر رفت و مدّت 6 سال تمام نفقه و مخارج خواهرم و دخترشان را شخصاً داده ام تا اين که خواهرم در منزل ما از دنيا رفت، حتّى مخارج کفن و دفن خواهرم و مخارج خواهرزاده ام تا رسيدن به سن بلوغ و ازدواج را بنده پرداخته ام، آيا شوهر خواهرم بابت امور مذکور به اين جانب بدهکار است؟

جواب :

خواهر شما از شوهرش نفقه تمام اين مدّت را طلبکار است و جزء ترکه او محسوب مى شود و شما در صورتى مى توانيد آنچه را داده ايد از ترکه برداريد که با خواهرتان قرار گذاشته باشيد که به عنوان وام نفقه او را مى دهيد، يا قرائن روشنى براين معنا وجود داشته باشد.

سوال 845 :

آيا تأمين مخارج پدر و مادر نيازمند، به عهده پسران آنها مى باشد؟ يا به عهده دخترانى که داراى درآمد باشند نيز مى باشد؟

جواب :

فرقى ميان پسر و دختر ازاين نظر نيست و نفقه پدر و مادر فقير بر هر دو واجب است.

سوال 846 :

آيا بر زوج لازم است که آنچه معمولا تمام زنها به آن نياز دارند را به عنوان نفقه براى زوجه تهيّه کند؟ يا فقط غذا و مسکن و لباس لازم است؟

جواب :

آنچه واقعاً مورد حاجت است ومرد قدرت بر آن دارد بر او لازم است.

سوال 847 :

آيا هزينه دارو و درمان زوجه مريض با توجّه به اين که مداواى بيمارى عرفاً جزء نيازهاى اوّليّه هر انسانى مى باشد نيز جزء نفقه زوجه محسوب مى شود؟

جواب :

مداوا در حد متعارف جزء نفقه است.

سوال 848 :

نفقه ولدالزّنا بر عهده کيست؟

جواب :

بر عهده زانى است.

استفاءسایر مراجع

جدیدترین ها در این موضوع

No image

صیغه عقد دائم و موقّت

No image

شرایط عقد ازدواج

No image

عیوب موجب فسخ

No image

محارم

پر بازدیدترین ها

No image

احکام نگاه کردن

No image

مسائل متفرقه ازدواج

No image

احکام رضاع

No image

صیغه عقد دائم و موقّت

No image

احکام عقد دائم

Powered by TayaCMS