وقت نماز جمعه (آیت الله محمد تقی بهجت (ره))

وقت نماز جمعه (آیت الله محمد تقی بهجت (ره))

وقت نماز جمعه

مسأله 1555 :

وقت نماز جمعه با زوال خورشيد شروع مي شود و تا وقتي که سايه شاخص به اندازه دو قدم متعارف برسد، امتداد دارد. ولي احتياط واجب آن است که از اوائل عرفي زوال تأخير نياندازند و اگر تأخير افتاد احتياط مستحب آن است که نماز ظهر را بخوانند.

مسأله 1556 :

اگر امام خطبه ها را قبلاً شروع کرده و هنگام زوال به پايان برساند و نماز جمعه را شروع کند صحيح است.

مسأله 1557 :

جائز نيست امام جمعه خطبه ها را آن قدر طولاني کند که وقت نماز بگذرد، و الا بايد نماز ظهر را بخواند، زيرا نماز جمعه در خارج وقت آن قضا ندارد.

مسأله 1558 :

اگر در بين نماز جمعه وقت آن تمام شود در صورتي که يک رکعت آن در وقت واقع شده باشد صحيح است، ولي احتياط مستحب آن است که پس از اتمام آن، نماز ظهر را هم بجا آورد و اگر يک رکعت آن در وقت واقع نشده باطل است ولي احتياط مستحب آن است که آن را تمام کند و سپس نماز ظهر را بخواند.

مسأله 1559 :

اگر عمداً نماز جمعه را طوري به تأخير بياندازند که تنها يک رکعت از وقت آن باقي باشد احتياط واجب آن است که نماز ظهر را بجا آورند.

مسأله 1560 :

اگر يقين دارد وقت به اندازه اي هست که مي تواند حداقل واجب را در تحقق دو خطبه و دو رکعت نماز بجا آورد بين نماز جمعه و ظهر مخير است و اگر يقين دارد که به اين اندازه وقت نيست، بايد نماز ظهر را بخواند و اگر شک دارد، نماز جمعه صحيح است ولي در صورتي که پس از نماز معلوم شود که حتي براي يک رکعت هم وقت باقي نبوده، بايد نماز ظهر را بجا آورد، گر چه احتياط مستحب آن است که اگر تنها يک رکعت آن هم در وقت واقع شده، نماز ظهر را بخواند.

مسأله 1561 :

اگر مقدار وقت را مي داند ولي شک دارد که در اين مقدار مي تواند نماز جمعه را بجا آورد يا نه، جايز است نماز جمعه را شروع کند، پس اگر وقت براي همه نماز کافي بود نمازش صحيح است و الا بايد نماز ظهر را بجا آورد ولي احتياط مستحب آن است که در اين صورت اساساً نماز ظهر را اختيار کند.

[253]

مسأله 1562 :

در صورتي که نماز جمعه با عدد کامل و در وقت دامنه دار شروع شده ولي مأمومي به رکعت اول نرسيده باشد، اگر به رکعت دوم، ولو به رکوع آن، برسد و اقتدا کند نمازش صحيح است (به شرط آنکه بداند وقت به اندازه اي هست که بتواند رکعت دوم آن را هم در وقت بخواند) در اين صورت دومين رکعت نماز خود را به طور فرادي بجا مي آورد، ولي براي کسي که تکبير رکوع رکعت دوم امام را درک نکرده بهتر آن است که نيت خود را به ظهر برگردانده و نماز ظهر را بجا آورد.

Powered by TayaCMS