احکام وکالت (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام وکالت (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام وکالت

وکالت آن است که انسان کارى را که مى تواند در آن دخالت کند و مباشرت در آن معتبر نيست ، به ديگرى واگذار نمايد تا از طرف او انجام دهد ، مثلا به ديگرى واگذار کند که خانهء او را بفروشد ، يا زنى را براى او عقد نمايد ، پس سفيه چون حق ندارد در مال خود تصرف کند ، نمى تواند براى فروش آن کسى را بدون اذن ولى وکيل نمايد ، و همچنين کسى که به واسطهء افلاس به حکم حاکم شرع از تصرف در مالش منع شده است ، نمى تواند براى تصرف در مالش وکيل بگيرد مگر به اذن يا اجازه ء طلبکاران .

مسأله 2309 :

در وکالت لازم نيست صيغه بخوانند ، و اگر انسان به ديگرى بفهماند که او را وکيل کرده و او هم بفهماند که قبول نموده - مثل آن که مال خود را به کسى بدهد که براى او بفروشد و او مال را بگيرد - وکالت صحيح است .

مسأله 2310 :

اگر انسان کسى را که در شهر ديگر است وکيل نمايد و براى او وکالت نامه بفرستد و او قبول کند ، اگر چه وکالت نامه بعد از مدتى برسد وکالت صحيح است .

مسأله 2311 :

موکل - يعنى کسى که ديگرى را وکيل مى کند - و نيز کسى که وکيل مى شود ، بايد عاقل باشند ، و از روى قصد و اختيار اقدام نمايند ، و اکراه به ناحق نشده باشند ، و در موکل بلوغ نيز معتبر است ، ولى بچه اى که بالغ نشده در چيزى که خودش مى تواند انجام بدهد مى شود وکيل بگيرد ، مانند بچهء ده ساله اى که حق دارد وصيت کند .

مسأله 2312 :

کارى را که انسان نمى تواند انجام دهد ، يا شرعا نبايد انجام دهد نمى تواند براى انجام آن از طرف ديگرى وکيل شود ، مثلا کسى که در احرام حج است ، چون نبايد صيغهء عقد زناشويى را بخواند ، نمى تواند براى خواندن صيغه از طرف ديگرى وکيل شود .

مسأله 2313 :

اگر انسان کسى را براى انجام تمام کارهاى خودش وکيل کند صحيح است ، ولى اگر براى يکى از کارهاى خود وکيل نمايد و آن کار را معين نکند ، وکالت صحيح نيست ، مگر آن که تعيين را به نظر وکيل واگذار کند ، مثل اين که بگويد : ( تو وکيل هستى در فروش يا اجاره ء خانه هر کدام را که اختيار کردى ) .

مسأله 2314 :

اگر وکيل را عزل کند - يعنى از کار بر کنار نمايد - بعد از آن که خبر به او رسيد نمى تواند آن کار را انجام دهد ، ولى اگر پيش از رسيدن خبر آن کار را انجام داده باشد ، صحيح است .

مسأله 2315 :

وکيل مى تواند از وکالت کناره گيرى کند ، اگر چه موکل غايب باشد .

مسأله 2316 :

وکيل نمى تواند براى انجام کارى که به او واگذار شده ديگرى را وکيل نمايد ، ولى اگر موکل به او اجازه داده باشد که وکيل بگيرد ، به هر طورى که به او دستور داده مى تواند رفتار نمايد ، پس اگر گفته باشد : ( براى من وکيل بگير ) بايد از طرف او وکيل بگيرد و نمى تواند کسى را از طرف خودش وکيل کند .

مسأله 2317 :

اگر وکيل با اجازه ء موکل کسى را از طرف او وکيل کند ، نمى تواند آن وکيل را عزل نمايد ، و اگر وکيل اول بميرد يا موکل او را عزل کند ، وکالت دومى باطل نمى شود .

مسأله 2318 :

اگر وکيل با اجازه ء موکل کسى را از طرف خودش وکيل کند ، موکل و وکيل اول مى توانند آن وکيل را عزل کنند ، و اگر وکيل اول بميرد يا عزل شود ، وکالت دومى باطل مى شود . مسأله 2319 - اگر چند نفر را براى انجام کارى وکيل کند و به آنها اجازه دهد هر کدام به تنهايى در آن کار اقدام کنند ، هر يک از آنان مى تواند آن کار را انجام دهد ، و چنانچه يکى از آنان بميرد ، وکالت ديگران باطل نمى شود ، ولى اگر نگفته باشد که با هم يا به تنهايى انجام دهند ، يا گفته باشد که با هم انجام دهند ، نمى توانند به تنهايى اقدام کنند ، و در صورتى که يکى از آنان بميرد وکالت ديگران باطل مى شود .

مسأله 2320 :

اگر وکيل يا موکل بميرد ، وکالت باطل مى شود ، و نيز اگر چيزى که براى تصرف در آن وکيل شده است از بين برود - مثل آن که گوسفندى که براى فروش آن وکيل شده بميرد - وکالت باطل مى شود ، و اگر يکى از آنها ديوانه يا بى هوش شود ، بطلان وکالت به نحوى که بعد از بر طرف شدن ديوانگى و بى هوشى نيز نتواند عمل را انجام دهد و محتاج به توکيل جديد باشد ، محل اشکال است .

مسأله 2321 :

اگر انسان کسى را براى کارى وکيل کند و چيزى براى او قرار بگذارد ، بعد از انجام آن کار چيزى را که قرار گذاشته بايد به او بدهد .

مسأله 2322 :

اگر وکيل در نگهدارى مالى که در اختيار او است کوتاهى نکند و غير از تصرفى که به او اجازه داده اند تصرف ديگرى در آن ننمايد و اتفاقا آن مال از بين برود ، ضامن عوض آن نيست .

مسأله 2323 :

اگر وکيل در نگهدارى مالى که در اختيار او است کوتاهى کند ، يا غير از تصرفى که به او اجازه داده اند تصرف ديگرى در آن بنمايد و آن مال از بين برود ضامن است ، پس اگر لباسى را که گفته اند به فروش بپوشد و آن لباس تلف شود ، بايد عوض آن را بدهد .

مسأله 2324 :

اگر وکيل غير از تصرفى که به او اجازه داده اند تصرف ديگرى در مال بکند ، مثلا لباسى را که گفته اند به فروش بپوشد و بعد تصرفى را که به او اجازه داده اند بنمايد ، آن تصرف صحيح است

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

احکام وکالت

 

جدیدترین ها در این موضوع

No image

تشهد

No image

سلام

No image

تبعیت

پر بازدیدترین ها

No image

مباح بودن مکان

No image

پاک بودن مکان

No image

بى‌حرکت بودن مکان

Powered by TayaCMS