وطن
سوال 458 :
مقصود از وطن اصلى که در رساله توضيح المسائل براى آن احکامى بيان
(صفحه127)
فرموده ايد چيست؟
جواب :
مقصود از وطن اصلى جايى است که شخص در آنجا متولد شده و جايگاه پدرى او بوده است.
سوال 459 :
در صورت اتخاذ وطن جديد، چه مدت بايد در آن اقامت کرد تا وطن صدق کند؟
جواب :
بعد از قصد توطن دائمى مقدارى که عرفاً بگويند آنجا ساکن شده، و ظاهراً شش ماه کافى است.
سوال 460 :
منظور از مدّت زمانى که مردم محل بگويند اينجا وطن اوست چقدر است؟
جواب :
ميزان صدق عرفى است.
سوال 461 :
در توضيح المسائل مسأله 1353 فرموده ايد: «تا انسان قصد ماندن هميشگى در جايى که غير وطن اصلى خودش است، نداشته باشد، وطن او حساب نمى شود، مگر آنکه بدون قصد ماندن آنقدر بماند که مردم محل بگويند وطن اوست»، اکنون با توجه به اين مسأله اينجانب که مدت 8 سال است در قم مشغول تحصيل هستم و ازدواج هم کرده ام، ولى قصد حتمى ماندن دائم در قم را ندارم، وظيفه من چيست، البته قصد رفتن حتمى هم ندارم و فعلا نمى توانم براى آينده ام تصميم جدى بگيرم
جواب :
در صورتى که قصد رفتن گرچه در چند سال آينده نداشته باشيد و مردم شما را اهل قم بشمارند، قم براى شما حکم وطن را دارد، هرچند که قصد ماندن هميشگى را نداشته باشيد.
سوال 462 :
اينجانب ساکن تهران مى باشم و در 36 کيلومترى تهران در منطقه اى کوهستانى باغ و خانه دارم، که گاهى براى تفريح و استفاده از آب و هوا به آنجا مى روم، با توجه به اينکه در آن محل بدنيا نيامده ام، نماز و روزه ام در آنجا چه حکمى دارد؟
جواب :
در فرض سوال نماز شما قصر است و روزه تان صحيح نيست، مگر اينکه قصد ده روز يا قصد توطن دائمى ـ اگرچه سالى چند ماه باشد ـ در آنجا بکنيد.
(صفحه128)
سوال 463 :
اگر پسر در وطن اوّلى پدر به دنيا بيايد و مدت کمى در همانجا باشد و بعد بجاى ديگر برود و آنجا را محل سکونت قرار دهد، کدام محل وطن او محسوب مى شود؟
جواب :
مکان دوم.
سوال 464 :
زنانى که بدون توجه به اعراض و عدم اعراض از وطن اصلى شان به شهر ديگر به منزل شوهر مى روند و پس از توجه و التفات هم نوعاً قصد دارند که اگر زناشويى شان تا آخر عمر برقرار و باقى بماند در وطن شوهر اقامت کنند والاّ به وطن خودشان برگردند، بفرماييد که حکم نماز و روزه اين زنها در وقتى که به وطن اصلى شان مى آيند چگونه است؟
جواب :
تا از وطن اصلى چشم نپوشيده و اعراض نکرده اند حکم وطن باقى است و نمازشان در آنجا تمام است.
سوال 465 :
اگر مسافر بعد از ظهر از وطن خود به قصد مسافت شرعى حرکت کند حکم نماز و روزه او چگونه است؟
جواب :
روزه آن روز صحيح است ولى نماز خود را اگر بخواهد در سفر بخواند بايد شکسته بخواند.