مسائل متفرقه ازدواج
رابطه زن و شوهر پس از اسلام آوردن شوهر
سوال 1134 :
من حدود 5 سال پيش به دين اسلام مشرف شدم ولى همسر و فرزندانم معتقد به فرقه مسيحى "مورمنها" هستند من هم قبل از اسلام به همين فرقه معتقد بودم. هر چقدر که من معلومات و اعمال عبادىام را نسبت به اسلام افزايش مىدهم، تنش بيشترى در خانواده من ايجاد مىشود. من روى روابط خانوادگىام با شدت بيشترى فعاليت مىکنم ولى اين مسئله پيشرفت کمى مىکند. من چه بايد بکنم؟ آيا طلاق گناه خواهد بود؟ اگر طلاق ندهم گناه خواهد بود؟
همسرم به مقدار ملايمى نسبت به اسلام دشمنى مىکند. شرايط سختى است.
جواب :
با فرض اينکه شما و همسرتان هر دو مسيحى بوديد و بر طبق آئين دين مسيح ازدواج نموديد با اسلام شما و بقاى همسرتان بر دين مسيحيت اين علاقه زوجيت بين شما شرعاً بقوت خود باقى است و نيازى به طلاق و جدائى نيست و در هر صورت اختيار طلاق شرعاً با شوهر است.
روابط زن و مرد بعد از جارى شدن صيغه عقد
سوال 1135 :
مىخواستم بدانم در معاشرت با همسر شرعى و قانونى به لحاظ جارى شدن عقد دائم چه ميزان آزادى وجود دارد در حاليکه هنوز مراسم صورى ازدواج انجام نشده است؟
جواب :
پس از خوانده شدن عقد نکاح، هرگونه استمتاع بين زن و شوهر جايز است مگر آنکه با توافق طرفين يک نوع استمتاع خاص ممنوع و موکول به شب زفاف شده باشد که در اين صورت مرد بايد به شرط خود پايبند باشد.
اختلاف سنى در ازدواج
سوال 1136 :
آيا ازدواج با دخترى که شش سال از پسر بزرگتر است اشکال دارد؟ ملاکهاى يک ازدواج خوب چيست؟
جواب :
فى نفسه مانع ندارد و ملاک ازدواج خوب آن است که بر اساس ايمان و اخلاق اسلامى استوار باشد.
ازدواج با اهل تسنن
سوال 1137 :
آيا ازدواج با دختران سنى جايز است؟
جواب :
مانع ندارد.
ترک ازدواج بخاطر مشکلات مالى
سوال 1138 :
اگر جوانى موقع ازدواجش است ولى به خاطر ترس از مشکلات مالى قادر بر ازدواج نباشد چه بايد بکند؟
جواب :
اگر منظور، ترس از مشکلات مالى در آينده جهت اداره زندگى است، براى آينده توکل به خدايتعالى نمايد و روزى را از خدا بداند و چنين ترسى را به دل راه ندهد بلکه بجاى آن کوشش کند کارى پيدا کند که بوسيله آن بتواند امرار معاش نمايد.
مخالفت زوج با شاغل بودن زوجه
سوال 1139 :
اگر زوجه قبل از ازدواج شاغل بوده باشد و در زمان عقد زوج با توجه به شرايط موجود با شاغل بودن وى موافق بوده باشد اگر پس از گذشت مدتى از شروع زندگى مشترک زوج تشخيص دهد شاغل بودن زوجه به زندگيشان لطمه وارد مىکند. آيا زوج مىتواند با شاغل بودن زوجه مخالفت کند؟
جواب :
اگر ضمن عقد شرط کرده باشند، بايد به شرط عمل کنند مگر اينکه با هم توافق کنند.
ازدواج با اسماعيلى
سوال 1140 :
ازدواج با پيروان اسماعيلية چه حکمى دارد؟
جواب :
ازدواج با چنين اشخاصى با رعايت شرايط صحّت ازدواج اگر مستلزم ترتب مفسده نباشد اشکال شرعى ندارد.
ازدواج پدر زن و مادر شوهر
سوال 1141 :
اگر پدر همسرم با مادرم ازدواج کند، آيا نکاح من و همسرم صحيح خواهد ماند يا خير؟
جواب :
موجب بطلان عقد شما نمىشود.
ازدواج زن شيعه با مرد سنى
سوال 1142 :
من يک زن شيعه هستم آيا مىتوانم به جاى يک شيعه با يک سنّى ازدواج کنم؟
جواب :
ازدواج زن شيعه با مرد سنى اگر خوف خطر براى مذهب نباشد، اشکال ندارد.
برپايى جشن ازدواج و فراهم آوردن مقدمات حرام
سوال 1143 :
آيا گرفتن جشن و مراسم ازدواج براي کسي که ميداند اغلب اقوام او اهل رعايت احکام شرع نبوده و از منازل خود به قصد شرکت در جشن با آرايش و بدحجاب خارج ميشوند محل اشکال است؟ و آيا صاحب مجلس در گناه آنان سهيم نميباشد؟
جواب :
اصل برپايى جشن و مراسم ازدواج و دعوت از اقوام و دوستان اشکالى ندارد ولى مجاز نيست مقدمات و اسباب حرام را در آن مجلس فراهم نمايد و بايد واردشدگان را در صورت تحقق موضوع "نهى از منکر"، نهى از منکر نمايند.
اختلاف زن و شوهر در نوع عقد
سوال 1144 :
اگر زنى مدعى عقد دائم با مردى باشد اما هيچ مدرک يا شاهدى نداشته باشد و مرد با ارائه شهود و ادلّه مدعى عقد موقّت باشد، حکم اين عقد چيست؟
جواب :
اگر مرد که مدعى وکالت در اجراى عقد موقّت است نتواند اثبات کند که وکالت در ذکر مدّت هم داشته و در عين حال ثابت شود که عقد را با ذکر مدّت و به صورت عقد متعه خوانده، عقد باطل است مگر آنکه زوجه آن را تنفيذ و امضاء کند، و اگر ثابت نشود که عقد را به صورت عقد متعه خوانده، عقد در فرض سوال صحيح است و آثار عقد دائم بر آن مترتب است.
ازدواج با غير مسلمان
ازدواج دائم با اهل کتاب
سوال 1145 :
آيا ازدواج دائم با اهل کتاب جايز است؟
جواب :
بنابر احتياط واجب جايز نيست.
ازدواج موقت با زن مسيحى
سوال 1146 :
من از کشورم و همسرم دور هستم و در بيمارستان محل کارم با زنى مسيحى آشنا شدهام آيا طبق نظر معظم له متعه با او برايم جايز است؟ اگر بله بايد به او چه بگويم و چه توضيحاتى برايش بدهم تا موافقت کند و اين مسئله را با مسائل قانونى و رسمى ازدواج در کشور مطبوعش اشتباه نگيرد چون اگر به او بگويم "دوستى" مىپذيرد و اين رابطه همه چيز را شامل مىشود ولى اگر بگويم "ازدواج" او اين مسئله را با تمامى بارهاى حقوقى و مالىاش که در حقوق مدنى اينجا مطرح است تصور مىکند. آيا مىتوانم به او بگويم که اين قراردادى بين من و توست تا براى مدت زمان معينى با هم رابطه داشته باشيم؟
جواب :
به هر حال اگر ازدواج متعه درست به او تفهيم نشود و رضايت به ازدواج متعه بدان نحو که صحيح است ندهد اين ازدواج محکوم به بطلان است.