سهم سادات و انتساب به آنان
سوال 1009 :
مادر من از سادات است، لطف فرموده امور ذيل را بيان فرمائيد: 1 - آيا من هم از سادات محسوب مىشوم؟
2 - آيا فرزندان من هر چقدر پائين روند، از سادات شمرده مىشوند؟
3 - بين کسى که از طرف پدر سيد است و کسى که از طرف مادر سيد است، چه تفاوتى وجود دارد؟
ج: گرچه منتسبين به پيامبر اکرم «صلى الله عليه و آله» از طرف مادر هم از اولاد رسول اکرم «صلى الله عليه و آله» محسوب مىشوند، ولى ملاک ترتب آثار و احکام شرعى سيادت، انتساب از طرف پدر است.
سوال 1010 :
آيا فرزندان عباس بن على بن ابى طالب عليهم السلام احکام ساير سادات را دارند، مثلا آيا طلبه علوم دينى که منسوب به اين خانواده است، مىتواند ملبس به لباس سادات شود؟ آيا اولاد عقيل بن ابى طالب هم اين حکم را دارند؟ ج: کسى که از طرف پدر به عباس بن على بن ابى طالب «عليهم السلام» منسوب است، سيد علوى مىباشد و همه سادات علوى و عقيلى، هاشمى هستند و حق استفاده از مزاياى خاص سادات هاشمى را دارند.
سوال 1011 :
به تازگى به سند شخصى يکى از فرزندان عموى پدرم دست يافتهام که در آن اسم صاحب سند شخصى با عنوان سيد ذکر شده، بنابراين و با توجه به اينکه در ميان فاميل مشهور است که ما از سادات هستيم و با قرينه بودن دليلى که اخيرا به آن دست يافتهام، خواهشمندم نظر مبارک خود را راجع به سيادت من بيان فرمائيد. ج: صرف ذکر عنوان سيّد در سندى که به نام يکى از اقوام نسبى شماست، حجت شرعى بر سيادت شما محسوب نمىشود، و تا زمانى که سيادت خود را با اطمينان يا با استناد به دليل شرعى احراز نکردهايد، احکام و آثار شرعى سيادت بر شما مترتب نمىشود.
سوال 1012 :
کودکى را به فرزندى پذيرفته و نام او را على گذاشتهام و براى گرفتن شناسنامه به اداره ثبت احوال مراجعه کردم و در آنجا براى فرزند خواندهام لقب سيد گذاشتند، ولى من به علت خوف از جدم رسول الله «صلى الله عليه و آله» آن را نپذيرفتم و در حال حاضر مردد هستم بين اينکه فرزند خواندگى آن طفل را رد کنم و يا اينکه مرتکب معصيت قبول سيادت کسى شوم که سيد نيست، کداميک از دو راه را انتخاب کنم؟ اميدوارم مرا راهنمائى فرمائيد. ج: بر فرزند خواندگى آثار شرعى بنوّت مترتب نمىشود، و کسى هم که از طرف پدر واقعى اش سيّد نيست، آثار و احکام سيادت را ندارد، ولى به هر حال نگهدارى کودک بى سرپرست شرعا عمل بسيار خوب و پسنديدهاى است.