ديگر احکام نجاسات
سوال 104 :
آيا احکام شرعى در مورد افراد وسواسى، در مقايسه با افراد معمولى، يکسان است يا متفاوت؟
جواب :
وسوسه از شيطان است و انسان جايز نيست به آن اعتنا کند؛ بلکه بايد در طهارت و نجاست و غسل و وضو، مثل مردم متعارف رفتار کند.
سوال 105 :
کسى که در بسيارى از مسائل، دچار شک يا وسوسه مىشود، براى رهايى از اين مشکل که گاهى زندگى را بر انسان بسيار تنگ مىکند، چه بايد بکند؟
جواب :
وسواسى به شک و وسوسه اعتنا نکند و مثل مردم متعارف رفتار نمايد.
سوال 106 :
لطفا تفاوت شبهه محصوره و غير محصوره و حکم هر کدام را بيان نماييد.
جواب :
اگر شبهه داراى جوانبى باشد که تمام آنها مورد ابتلا باشد و در آن، احتمال انطباق معلوم بالاجمال، با فرد مختار، به جهت کثرت اطراف شبهه، ضعيف باشد، به گونهاى که عقلا به آن اعتنا نکنند، شبهه غير محصوره است، وگرنه شبهه محصوره است. در شبهه محصوره، بايد از تمام اطراف شبهه اجتناب شود؛ ولى در شبهه غير محصوره، ارتکاب فرد مختار، جايز است.
سوال 107 :
اگر در يک کيسه بزرگ گندم يا برنج، چند دانه نجس گندم يا برنج مخلوط شود، چه بايد کرد؟
جواب :
با توجه به اين که گندمها و برنجها متفرق نيستند و دانه دانه مصرف نمىشوند، بلکه مثلاً کيلو کيلو مصرف مىشوند و همه آنها در معرض ابتلا قرار دارند، از قبيل شبهه محصوره است و اجتناب از آن لازم است، مگر اين که تصرّفات ديگرى انجام دهد، مثل اين که براى زراعت به زمين بپاشد و يا امثال آن؛ ولى از آرد کردن و خوردن آن پرهيز نمايد.
(60)
سوال 108 :
رطوبتهاى گوناگونى که از مخرج بول و غائط خارج مىشود و غير از بول و غائط و منى است، چه حکمى دارد؟ آيا وضو و غسل را باطل مىکند يا نه؟ اين رطوبتها هنگامى که شک داريم در داخل بدن با بول و غائط و منى برخورد کرده يا اين که مىدانيم برخورد نموده، چه حکمى دارد؟
جواب :
در فرض سوال، چنانچه با بول و غائط و منى مخلوط نباشند، پاکاند و مبطل وضو و غسل نيستند، و ملاقات با نجاست در داخل بدن، باعث نجس شدن آنها نمىشود.
سوال 109 :
چيزهايى که از شىء نجس متصاعد مىشود، مانند بخار و دود، پاک است يا نجس؟
جواب :
دود پاک است و همچنين بخار؛ لکن اگر بخار، دوباره تبديل به مايع شود، احوط، اجتناب است.
سوال 110 :
اگر آب نجس، به بخار تبديل شود و دوباره به صورت آب درآيد، بخار مذکور و آب جديد، پاک است يا نجس؟ و اگر بخار به يخ تبديل شود، مانند بخارات داخل يخچال، و بعد به آب تبديل شود، حکم يخ و اين آب چيست؟
جواب :
بخار، پاک است؛ ولى اگر بعد، بخار تبديل به يخ و يا آب شود، بنا بر احتياط واجب از آن اجتناب شود.
سوال 111 :
اگر درخت يا زراعت را با آب متنجّس آبيارى کنند، ثمره آن پاک است يا نجس؟
جواب :
پاک است.
سوال 112 :
استفاده از حناى نجس براى رنگ کردن موى سر و ريش چگونه است و رنگ باقى مانده، پاک است يا نجس؟
جواب :
استفاده از حناى نجس، براى رنگ کردن اشکال ندارد و خودِ مو و
(61)
رنگى که باقى مانده، با آب قابل تطهير است.
سوال 113 :
دادن لباس به مغازههاى لباسشويى، با توجه به اين که بسيارى از افرادى که رعايت پاکى و نجاست را نمىکنند، لباس خود را به اين مغازهها مىدهند، چه صورتى دارد؟
جواب :
اشکال ندارد.
سوال 114 :
آيا رفت و آمد به منزل شخصى لااُبالى که مقيّد به رعايت نجاست و پاکى نيست و هم غذا شدن با او و خوردن غذا از منزل او جايز است؟
جواب :
اگر يقين نداشته باشيد که در اثر ملاقات با نجاست، نجس شده است، پاک است و رفت و آمد نمودن و هم غذا شدن، مانعى ندارد و بهتر آن است که اگر رفت و آمد و معاشرت، موجب نهى از منکر نمىشود، رفت و آمد ترک شود.
سوال 115 :
آيا شخص مسلمان، طعام متنجّس را مىتواند به کافر بخوراند يا براى خوردن به او بفروشد؟
جواب :
خوراندن طعام متنجّس به کافر احتياطا جايز نيست؛ ولى فروش آن به کافر، ولو با علم به اين که او آن را خواهد خورد، جايز است.