مسائل متفرقه شرکت

مسائل متفرقه شرکت

مسائل متفرقه شرکت

سوال 1154 :

سه نفر در زمينى شريک بودند، يکى از آنها با پول مشترک نهالى را مى خرد يا نهال مشترک را مى کارد، با توجه به اشتراک در همه امور، اين نهال بعد از بزرگ شدن براى هرسه نفر است يا متعلق به غارس است؟

جواب :

در فرض سوال اگر نهال را به قصد اشتراک و براى هر سه نفر غرس

(صفحه297)

کرده درخت متعلق به هرسه نفر است و اما اگر پول مشترک را غصب کرده و با آن براى خودش نهال خريده و براى خودش غرس کرده، فعلا درخت مال غارس است. هرچند که در زمين مشترک غرس کرده و معصيت هم کرده است و در اين فرض دو شريک مى توانند اجرت زمين را به سهم خود بگيرند و درخت را نيز مى توانند ريشه کن و به خارج آن منتقل کنند.

سوال 1155 :

دو نفر با هم در يک قالى شريک بوديم و آن را به دو ميليون تومان فروختيم و مقدارى پول نقد و بقيه را چک گرفتيم، شريک من که بعد از مدتى براى گرفتن به بانک مراجعه کرد، متوجه شد که پول در حساب صاحب چک وجود ندارد، لذا به خريدار مراجعه کرده و گفت يا پول را بده و يا فرش را و خريدار فرش را پس داده است و فعلا فرش ارزان شده و من حدود 500 هزار تومان ضرر کرده ام، آيا اين ضرر را بايد خريدار بدهد يا شريک من؟ و آيا شريک من حق فسخ معامله را داشته است؟

جواب :

در مورد سوال حق فسخ معامله وجود نداشته و بر فرض وجود حق فسخ، شريک به تنهايى حق نداشته معامله را فسخ کند. به هرحال قالى مربوط به مشترى است و لازم است چکها را بپردازد.

سوال 1156 :

منزلى توسط مادرم خريدارى شد و حقير مقدار پنجاه هزار تومان تحويل ايشان دادم و مدت دو سال در آنجا بودم و بعد نقل مکان کردم با توجه به اينکه يک سوم وجه خانه را من داده ام، آيا سهمى از آن دارم؟

جواب :

اگر منزل بصورت اشتراک با مادر خريدارى شده به اندازه پول سهم شما از خانه محفوظ است و اگر پول را به مادر قرض داده و يا هبه کرده ايد سهمى از خانه نداريد.

سوال 1157 :

شخصى يک ساختمان و دو زن و ده فرزند پسر و دختر در شهرى داشته است، بعد از فوت او يکى از پسرها و يکى از زنها و يکى از نوه پسرهايش از آن زمان در آن خانه نشسته اند و يک اطاق هم خالى بوده که يکى از دخترهايش اين اطاق را به تصرف درآورده و به يک زن بى شوهر و بى بچه داده، آن پسرى که از زمان پدر تا حالا در آن خانه

(صفحه298)

نشسته به آن دختر مى گويد اين زن را از خانه بيرون کن يا او بايد ماهانه مبلغ 5000 تومان کرايه بدهد، آيا اولا از نظر شرعى در اين مدت که پدر آن شخص فوت کرده و خودش در خانه مى نشسته و وارث هاى ديگر راضى نبوده اند، چه حکمى دارد؟ و ثانياً اين کرايه اى که مى خواهد از آن زن بى سرپرست بگيرد، به او مى رسد يا نه؟ و از طرف ديگر نماز و روزه آن زن صحيح است يا خير؟ و ضمناً حاضر نيستند اموال اين مرحوم را تقسيم بکنند و هرکدام از اين بچه ها مقدارى از ملک و باغ را تصرف کرده و حاصلش را مى برند. از نظر شرعى اين مسأله چه حکمى دارد؟

جواب :

الف ـ تصرف در مال مشترک بايد با اجازه همه شرکا باشد و بدون

اجازه غصب و موجب ضمان اجرت المثل است.

ب ـ خير کرايه به همه ورثه مى رسد و او به مقدار سهم الارث خود حق دارد.

جواب :

بدون اجازه تمام ورثه اشکال دارد.

د ـ اشکال دارد.

سوال 1158 :

اهالى يک منطقه بابت هزينه لوله کشى محل، مبلغى را جمع کرده و تحويل شوراى محل دادند. پس از پايان کار لوله کشى، مقدارى از آن پول اضافه آمد، که با تصويب کليه صاحبان وجه، مقرر شد مبلغ اضافى جهت تعمير لوله ها و هزينه هاى جنبى آن، نزد شورا باقى بماند.

با توجه به اينکه اين مبلغ در يکى از بانکها پس انداز شده، آيا مى توان آن را تحت عنوان يکى از عقود اسلامى به جريان انداخته، و از سود حاصله آن، در جهت خدمات عمومى آن منطقه استفاده کرد؟ و آيا مى توان اين پول را به عنوان قرض الحسنه در اختيار هيئت عزاداران حضرت امام حسين (عليه السلام) قرار داد، تا صرف رونق بخشيدن به اينگونه جلسات مذهبى گردد؟ در صورت مثبت بودن جواب، آيا رضايت اکثريت صاحبان پول شرط است، يا رضايت کليه آنان؟

جواب :

در فرض مزبور، کل پول بين تمام افراد مشاع مى باشد و تصرف در آن به هرنحو، چه به صورت سرمايه گذارى يا قرض دادن به مسجد و غيره، منوط به رضايت کليه افراد است و رضايت اکثريت افراد کفايت نمى کند، مگر اينکه همه روى نظر اکثريت توافق کرده باشند.

(صفحه299)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

شرکت

No image

تصرف در مال شرکت

No image

تقسیم مال شرکت

No image

مسائل متفرقه شرکت

پر بازدیدترین ها

No image

شرکت

No image

تصرف در مال شرکت

No image

تقسیم مال شرکت

No image

مسائل متفرقه شرکت

Powered by TayaCMS