موسّع بودن وجوب کفاره
سوال 14 :
- دخترى هستم 14 ساله که به مدت 2 سال از روزهام را بدون هيچ عذر موجه نگرفتهام، و هم اکنون تمام دارايىام براى پرداخت کفّاره، يک النگو است، آيا جايز است بر فرض نارضايتى مادرم آنرا فروخته و کفّاره روزهام را بپردازم؟
جواب:
- النگو اگر ملک شماست اختيار آن با خودتان است، ليکن وجوب اداى کفّاره فورى نيست.
عجز از کفاره
سوال 15 :
- بر شخصى که کفّاره جمع تعلّق گرفته آيا بنده آزاد کردن از او در اين زمان ساقط است يا نه؟
جواب:
- ساقط است.
سوال 16 :
- مدّت ده سال عمدا روزه نگرفتهام و از زمانى که تصميم به روزه گرفتهام به علّت ابتلاى شديد به زخم معده، اطباء روزه گرفتن را به هيچ وجه برايم جايز نمىدانند، حال بنده بايد چه کنم؟ در ضمن از نظر مالى متوسط
استفتاءات، ج2، ص: 490
الحال مىباشم.
جواب:
- اگر روزه براى شما ضرر دارد نبايد بگيريد و روزههاى قضا بر عهده شما است.
و اگر کفّاره بر عهده شما است- در صورت تمکن- براى هر روز به شصت مسکين اطعام کنيد.
سوال 17 :
- حدود 17 روز از ماه مبارک رمضان را بدون عذر شرعى روزه نگرفتهام و حال که کفّاره بر گردن من است به دليل محصّل بودن، پولى از خود به جز 3000 تومان در بانک ندارم که کفّاره اينها را بدهم و از لحاظ جسمانى که خواسته باشم بجاى پول روزه بگيرم باز هم نمىتوانم، تکليف من چيست؟
جواب:
- اگر فعلا قدرت بر کفاره نداريد هر وقت قدرت پيدا کرديد انجام دهيد.
على الاحوط، هر چند اگر در صورت تعذّر بقدر طاقت صدقه دهيد و اگر ممکن نيست استغفار نمائيد کفايت مىکند.
سوال 18 :
- زنى به واسطه مريض بودن در ماه رمضان روزه نگرفته و تا ماه رمضان بعدى قضاى روزهها را هم نگرفته يا آن که عصيانا روزه خود را خورده است و تمکن بر کفاره هم ندارد غير از مهريهاى که از شوهر طلبکار است آيا واجب است از مهريه به اندازه کفّاره از شوهر خود گرفته و اداى کفاره نمايد يا خير؟
جواب:
- کفاره واجب است ولو اينکه از مهريه بگيرد و بپردازد.
استفتاءات، ج2، ص: 491
سوال 19 :
- تشخيص اينکه کسى مىتواند کفاره را بجا آورد مثلا شصت روز روزه بگيرد با خود شخص است يا با عرف مردم و يا به هرکدام آنها مىشود عمل کرد؟
جواب:
- تشخيص آن با خود مکلف است.
سوال 20 :
- ... فاننى بعد بلوغى لم اکن اعرف ما هو التکليف الشرعي و لم يعلمني احد الأحکام الشرعية و الآن بدأت بقضاء صلاتي و صومي فما هو حکم صومي بالخصوص؟ هل عليّ الکفّارة؟ و ما مقدارها؟ ام علىّ القضاء دون الکفارة؟ علما اننى احد المجاهدين العراقيين المقيم في معسکر الاهواز و لا املک مقدار الکفارة اذا کانت عن کل يوم اطعام ستين مسکينا فما حکمى الشرعي؟
جواب:
- ان کنت حينما فات منک الصوم الواجب جاهلا بالحکم عن قصور و غير ملتفت الى السوال فلا تجب عليک الکفارة و الا فتجب و على فرض العجز عنها في الحال توقع القدرة عليها في المستقبل انشاء اللّه.
فروش کفاره طعام
سوال 21 :
- شخصى که مکلّف است به اطعام فقراء- به جهت کفّاره يا فديه- آيا مىتواند اطعام را خريدارى نمايد، و فقير مستحقّى را به فروشنده حواله دهد؟ و اگر فقير مورد حواله را که قبول کرده، قبل از تصرّف به محال عليه بفروشد، آيا
استفتاءات، ج2، ص: 492
ذمّه مکلّف برئ مىشود؟
جواب:
- با تسليم به فقير به نيّت کفّاره ملک فقير مىشود و اختيار فروش آن به محال عليه يا شخص ديگر با خود فقير است، ولى فقير پيش از تحويل گرفتن مالک نمىشود تا بتواند آن را به ديگرى بفروشد.