مکان اعتکاف
سوال 168 :
کسى که نيّت کرده مثلاً در شبستان مسجد معتکف شود، آيا خارج شدن از شبستان و ورود به حياط يا ديگر قسمتهاى مسجد، ضررى براى اعتکاف او دارد يا خير؟
جواب :
اگر مکان خاصّى از مسجد را در نيّت براى اعتکاف معيّن کند، لغو است و عمل به آن واجب نيست. پس مىتواند در حال اعتکاف در هر نقطهاى از مسجد بماند؛ ولى به حياط و ديگر جاها، اگر جزء مسجد نباشند، غير از حال ضرورت نبايد برود.
سوال 169 :
اعتکاف بايد در مسجد جامع انجام شود. سوال اين است که به کدام مسجد، مسجد جامع گفته مىشود؟
جواب :
مسجد جامع، مسجدى است که اقشار مختلف از نواحى گوناگون بَلَد، در نماز آن شرکت مىکنند.
سوال 170 :
با توجه به استقبال فراوان مؤمنين از سنّت حسنه اعتکاف و محدوديت مکان در مساجد چهارگانه قم (امام حسن عسکرى عليهالسلام ، جامع، اعظم و جمکران)، مستدعى است نظر مبارک خود را در مورد جامع بودن مسجد مدرسه مرحوم آيت اللّه گلپايگانى قدسسره و مجزى بودن اعتکاف در آن مسجد اعلام فرماييد.
جواب :
اين جانب از وضعيت آن جا اطلاع دقيقى ندارم. بنا بر قول بعضى از افراد موثّق، جمعيت زيادى از جاهاى مختلف به آن جا رفت و آمد مىنمايند و در نماز جماعت آن جا شرکت مىکنند. اگر چنين باشد و مردم آن جا را مسجد شهر بدانند، اشکال ندارد، والاّ احتياط، در ترک است.
(327)
سوال 171 :
آيا اعتکاف در مسجد جامع هر شهرى، در رديف اعتکاف در مساجد چهارگانه اعتکاف است يا بايد اعتکاف در مسجد جامع، به اميد ثواب و رجاى مطلوبيت انجام شود؟
جواب :
در مسجد جامع هر شهرى مىتوان اعتکاف کرد.