اگر شخصی نظر مرجع تقلید را به طور اشتباه برای مقلّدین نقل کند، آیا بر وی واجب است که نظر صحیح مرجع تقلید را به اطّلاع آنان برساند؟

اگر شخصی نظر مرجع تقلید را به طور اشتباه برای مقلّدین نقل کند، آیا بر وی واجب است که نظر صحیح مرجع تقلید را به اطّلاع آنان برساند؟

پاسخ

  • امام، خامنه ای، خویی، فاضل، مکارم، صافی و نوری: اگر بعد از گفتن فتوای مجتهد بفهمد اشتباه کرده، واجب است شنونده را از آن اشتباه آگاه نماید. [1].
  • بهجت: اگر آن شخص احتمال بدهد شنونده به آنچه شنیده عمل می کند، بنابر احتیاط واجب باید شنونده را از آن اشتباه آگاه کند و اگر می داند مقلّد به آنچه شنیده عمل می کند، واجب است شنونده را از آن اشتباه آگاه کند. آگاه کردن شنونده از این اشتباه زمانی واجب است که ممکن باشد و موجب سختی و دشواری نشود. [2].
  • تبریزی: .اگر بعد از گفتن فتوای مجتهد بفهمد اشتباه کرده است، واجب است شنونده را از آن اشتباه آگاه کند مگر اینکه فتوایی که او نقل کرده مطابق با احتیاط باشد. [3].
  • سیستانی: اگر گفته ی آن شخص باعث شود که مقلّدین برخلاف وظیفه ی شرعیشان عمل کنند، بنابر احتیاط واجب باید شنونده را از آن اشتباه آگاه کند.[4].
  • وحید: : اگر اطلاع ندادن باعث شود که مخاطب هایی که آن را شنیده اند مخالف وظیفه ی شرعی عمل نمایند، واجب است مخاطب ها را از اشتباه خود آگاه نماید. [5].
  • شبیری: : اگر کسی فتوای مجتهدی را به دیگری بگوید و بعد بفهمد اشتباه کرده، در صورتی که موجب مشقت زیاد نشود، باید اشتباه را برطرف کند. [6].

منابع:

  1. امام: تحریرالوسیلة، ج 1، المقدمة فی الاجتهاد و التقلید، م 30؛خامنه ای: اجوبةالاستفتائات، س 28؛ خویی: منهاج الصالحین، التقلید، م 27؛فاضل، مکارم و نوری: العروة الوثقی، الاجتهاد و التقلید، م 48؛ صافی: هدایة العباد، ج1، احکام التقلید، م 33.
  2. بهجت: وسیلة النجاة، م 29.
  3. تبریزی: منهاج الصالحین، التقلید، م 27.
  4. سیستانی: العروة الوثقی، الاجتهاد و التقلید، م 48.
  5. وحید: منهاج الصالحین، التقلید، م 27.
  6. شبیری: رساله، م 13.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

Powered by TayaCMS