شرايط استفاده اى که مال را براى آن اجاره مى دهند
مسأله 2195 :
استفاده اى که مال را براى آن اجاره مى دهند چهار شرط دارد: اول - آن که حلال بـاشـد, بنابراين اجاره دادن دکان براى شراب فروشى يا نگهدارى شراب وکرايه دادن حيوان براى حمل ونقل شراب باطل است .
دوم - آن که پول دادن براى آن استفاده در نظر مردم بيهوده نباشد.
و هـمـچـنـيـن آن عـمل از طرف شرع بطور مجان واجب نشده باشد, پس اجير شدن براى انجام نـمـازهاى روزانه خودش و يا تغسيل و تکفين و دفن اموات جايز نيست ولى اجير شدن براى انجام واجـباتى که جهت حفظ نظام و مصلحت واجب است مثل انواع صنعتها و پيشه ها مثل داروسازى و طـبـابت جايز است .
سوم - آن که اگر چيزى را که اجاره مى دهند چندفايده دارد, استفاده اى که مـسـتـاجر بايد از آن بکند معين نمايند, مثلا اگر حيوانى راکه سوارى مى دهد وبار مى برد اجاره دهـنـد, بـايـد در مـوقـع اجـاره مـعـين کنند که سوارى يا بار برى آن , مال مستاجر است يا همه استفاده هاى آن .
چهارم - آن که مدت استفاده را معين نمايند.
و اگر مدت , معلوم نباشد ولى عمل را معين کنند مثلابا خياط قرار بگذارند که لباس معينى را بطور مخصوصى بدوزد کافيست .
مسأله 2196 :
اگر ابتداى مدت اجاره را معين نکنند, ابتداى آن بعد از خواندن صيغه اجاره است .
مسأله 2197 :
اگر خانه اى را مثلا يکساله اجاره دهند و ابتداى آن را يک ماه بعد ازخواندن صيغه قرار دهند, اجاره صحيح است , اگر چه موقعى که صيغه مى خوانندخانه در اجاره ديگرى باشد.
مسأله 2198 :
اگر مدت اجاره را معلوم نکند وبگويد: هر وقت در خانه نشستى اجاره آن , ماهى ده تومان است , اجاره صحيح نيست .
مسأله 2199 :
اگر به مستاجر بگويد: خانه را يک ماهه به ده تومان به تو اجاره دادم وبعد از آن هم هـر قـدر بـنشينى اجاره آن ماهى ده تومان است و او هم بگويد:قبول کردم در صورتى که ابتداى مدت اجاره را معين کنند يا ابتداى آن معلوم باشد,اجاره ماه اول صحيح است .
مسأله 2200 :
خـانـه اى را که غربا و زوار در آن منزل مى کنند, ومعلوم نيست چقدر در آن مى مـانـند, اگر قرار بگذارند که مثلا شبى يک تومان بدهند وصاحب خانه راضى شود, استفاده از آن خـانه اشکال ندارد.
ولى چون مدت اجاره را معلوم نکرده اند اجاره صحيح نيست وصاحب خانه هر وقت بخواهد مى تواند آنانرابيرون کند.