تبعيض در تقليد
شرايط رجوع به مراجع ديگر در مسائل خاص
سوال 3 :
در صورتيکه مقلد از مرجع تقليد سوال نمايد ولى ايشان به دلايلى پاسخ ندهند و از ساير مراجع نيز جوابهاى متفاوتى دريافت کرده باشد مىتواند با رجوع به عقل خويش اقدام نمايد؟
جواب :
در فرض مذکور جاى رجوع به عقل نيست و بايد احتياط کند و چنانچه احتياط ممکن نشد از ميان مراجع به فتواى مرجع اعلم بعدى مراجعه نمايد.
تقليد مجدّد از مرجع اول پس از رجوع به مرجع دوم
سوال 4 :
مرجع تقليد من نماز دانشجو را شکسته و روزه را براى او در سفر منتفى مىداند اينجانب در اين مسأله به مرجع تقليد ديگرى رجوع کردم حال متوجه شدم اشتباه کرده و پشيمان شدهام. با توجه به اينکه من مرتب در رفت و آمد هستم و روزه گرفتن برايم بسيار مشکل مىباشد، آيا مىتوانم دوباره به نظر مرجع اول برگشته و نماز را شکسته بخوانم و روزه نگيرم؟
جواب :
اشکال ندارد به شرط آنکه عدول مکرر به صورت بازيچه در نيايد.
رجوع به مرجع ديگر در مسأله احکام خاص زنان بالاى پنجاه سال
سوال 5 :
اينجانب در سن 51 سالگى هستم بعد از وفات حضرت امام خمينى "قدس سره" حضرتعالى را به عنوان مرجع خود انتخاب کردهام، بعد از پنجاه سالگى به وظيفه مستحاضه عمل مىکنم ولى براى من از نظر جسمى مشکل ايجاد مىکند. آيا مىتوانم فقط در همين مسأله به مرجع ديگرى رجوع کنم که ايشان در مسائل يائسگى بعد از پنجاه سال را حيض حساب مىکند؟
جواب :
سن يائسگى (در زنان سيده 60 سال قمرى است ولى سن يائسگى در زنان غير سيده50 سال قمرى)، محل تأمّل و احتياط است، ولى اگر کسى بخواهد در اين رابطه به مجتهد جايزالتقليدى که فتوا در اين مسأله دارد مراجعه کند، اشکال ندارد.