ديگر مسائل زکات فطره
سوال 70 :
اگر کسى به عنوان مهمانى وارد خانهاى شود و در آن جا شام صرف کند، کسى نمىگويد که اين مهمان با خوردن يک شام در منزل ميزبان، جزء عائله او شده است و در عرف مردم، فقط اطلاق مهمان بر اين فرد مىشود نه عائله. پس چگونه است که با ورود مهمان، قبل از غروب شب عيد فطر بر ميزبان، مهمان را جزء عائله ميزبان محسوب مىکنيم و مىگوييم زکات فطره مهمان برعهده ميزبان است، در حالى که عائله محسوب شدن مهمان، بر خلاف فهم عرفى است؟
جواب :
ظاهرا در اين مسأله، خلطى ميان عائله و نانخور بودن شخصى نسبت به شخص ديگر، و از اهل و عيال او بودن، واقع شده است. در زکات فطره،
(486)
معيار اين است که مهمان قبل از غروب وارد شود و نانخور صاحب منزل حساب شود، نه اين که از اهل و عيال او محسوب گردد.
سوال 71 :
آيا زکات فطره را بايد يک جا پرداخت کرد يا مىتوان مقدارى از آن را در روز عيد فطر و مقدارى را نيز بعدا پرداخت نمود؟
جواب :
تأخير انداختن زکات فطره از ظهر روز عيد فطر براى کسى که نماز عيد نمىخواند و بنا بر احتياط تأخير انداختن از نماز عيد فطر براى کسى که نماز عيد مىخواند، جايز نيست؛ ولى چنانچه زکات فطره را در وقت خود از مالش جدا کند، مىتواند تمام يا بعضى از آن را بعدا به فقير پرداخت کند.
سوال 72 :
شخصى شب عيد فطر، زکات فطره را کنار گذاشته است؛ ولى همسرش در همان شب يا در روز عيد، فطريه را (بدون اين که بداند زکات فطره است) برداشته و خرج کرده است. اکنون تکليف چيست؟ آيا دوباره بايد فطريه را جدا کند و به مستحق بدهد؟ در موقع دادن، نيّت ادا کند يا قضا؟
جواب :
مجدّدا بايد فطريه را بدهد و قصد ادا يا قضا لازم نيست.
(487)