فرار از ربا

فرار از ربا

فرار از ربا

سوال :

اگر کسى براى فرار از ربا مقدارى از خانه زيد را مى خرد و به او اجاره مى دهد تا مدت معينى و اين مقدار پول را در قبال اجاره از او مى گيرد و بعد از فرارسيدن مدت دوباره پولش را مى گيرد آيا اين صحيح است يا نه؟

جواب :

اگر خانه را با قصد جدى بفروشد و در ضمن شرط کند که تا مدت معينى اختيار فسخ معامله را داشته باشد و در همان مدت تعيين شده معامله را فسخ کند و خانه خود را پس بگيرد صحيح است ولى اگر آن مدت بگذرد و معامله رافسخ نکند ديگر حقى به خانه ندارد و اجاره دادن آن خانه از طرف خريدار به فروشنده اشکال ندارد. والله العالم

سوال :

صندوقى داراى 20 عضو، که ماهانه مبلغى را به عنوان پس انداز در اختيار مسئول آن ميگذارند و طبق نوبت به همه اعضاء آن بدون هيچ شرطى وام قرض الحسنه داده ميشود، گاهى يکى از اعضاء يا غير اعضاء معامله اى ميکند مثلاً خانه يا زمين يا دستگاه يا مغازه و غيره ميخرد و صندوق با دادن مبلغى آن جنس را با آن شخص شريک ميشود و در همين مجلس آن جنس را به او گرانتر و به صورت اقساط ميفروشد آيا اين معامله جائز است يا نه؟ و اگر جائز نيست براى تصحيح معامله چه راه حل پيشنهاد ميفرمائيد؟

جواب :

در مورد سوال، اگر صندوق يک پنجم جنس را از فروشنده ميخرد وبه آن شخص به قيمت گرانتر مى فروشد اشکال ندارد.

سوال :

شخصى که ميخواهد وام در مدت معينى بگيرد آيا ميتواند مبلغى به وام دهنده صلح کند و در ضمن آن مصالحه وام مزبور را شرط کند مثلاً بگويد پنجاه هزار تومان بتو صلح ميکنم بشرط آنکه دويست هزار تومان ده ماه بمن قرض بدهى و او هم اين صلح را قبول کند؟

جواب :

اشکال ندارد.

تصرف در مالى که از راه رباخوارى به دست آمده

سوال :

اگر کسى به عنوان نزول خوار در جامعه باشد و مسئولين و مردم نيز از اين امر آگاه باشند و بعد آن فرد فوت کند آيا از نظر شرع لازم است بر وارثين او که مال مردم را برگردانند به صاحبان اصليش يا خير؟

جواب :

اگر شرعاً ثابت شود که متوفى رباگرفته و معلوم باشد که از اين بابت چه مقدار مديون است بايد به صاحبان آنها برگردانده شود ولى اگر احتمال داده شود که متوفّى آنچه اضافه مى گرفته به صورتهاى شرعى دريافت مى کرده بر ورثه او که باين احتمال اطمينان به اشتغال ذمّه او ندارند چيزى نيست و اگر کسى ادعائى بر متوفى دارد بايد با مراجعه نزد حاکم شرعّى ثابت نمايد.

سوال :

آيا ربا خوار اموالى را که از طريق ربا بدست آورده بايد به صاحبانش بر گرداند ؟

جواب :

بلى بايد به صاحبانش برگرداند.

سوال :

با اشخاصى زندگى مى کنيم که احتمالاً بعضى از غذاهائى که به خانه مى آورند مخلوط به مال ربوى است تکليف چيست؟

جواب :

در فرض سوال، تا يقين نداشته باشيد عين آنچه را که به خانه شما ميآورند از مال حرام است براى شما اشکالى ندارد ومجرد اينکه اموال او مخلوط بحرام است موجب عدم جواز تصرّفات شما نميشود.

سوال :

معامله با کسانى که سالهاى قبل ربا مى خوردند چه صورتى دارد.

جواب :

در فرض سوال، چنانچه پولى که بشما مى دهد يقين نداشته باشيد که آن پول حرام است اشکال ندارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

فرار از ربا

No image

فرار از ربا

جدیدترین ها در این موضوع

No image

قرض ربوى

No image

فرار از ربا

No image

ربا بین پدر و فرزند

No image

کارمزد

پر بازدیدترین ها

No image

کارمزد

No image

فرار از ربا

No image

قرض ربوى

No image

ربا بین پدر و فرزند

Powered by TayaCMS