نماز جمعه، آيات، عيدفطر
سوال 380 :
ـ امام در رکعت دوّم نماز جمعه پس از قنوت، اشتباهاً به رکوع رفت، آيا نمازش از جهت زياد کردن رکن باطل است؟ و اگر باطل است وظيفه مأمومين چيست؟
جواب :
نماز امام به جهت زيادى رکوع باطل است و امام يا مأمومين اگر مى توانند يک نفر از مأمومين را براى امامت در بقيه نماز مقدم بدارند و نماز جمعه را با اقتداء به او تمام کنند، والاّ نماز جمعه را به صورت فرادى هم که شده تمام کنند و نماز ظهر را نيز بخوانند.
سوال 381 :
ـ شخصى در رکعت دوّم نماز جمعه پس از گفتن تکبيرة الاحرام و رفتن به رکوع شک مى کند که رکوع امام را درک کرده يا خير، وظيفه اش چيست؟
جواب :
نمازش باطل است و بايد نماز ظهر را بخواند.
سوال 382 :
ـ آيا پس لرزه هاى زلزله نماز آيات دارد، يا براى مجموع يک نماز کفايت مى کند؟
جواب :
اگر پس لرزه ادامه همان زلزله است، به طورى که از بدو شروع، عرفاً يک زلزله حساب شود يک نماز کفايت مى کند، امّا اگر عرفاً متعدد باشد به
----------
(صفحه176)
طورى که بگويند مثلاً دو مرتبه يا سه مرتبه زلزله شد در اين صورت نماز آيات متعدد و براى هر زلزله اى يک نماز واجب مى شود.
سوال 383 :
ـ اگر انسان از طريق اخبار دسته جمعى يا از قواعد علمى و نجومى مطلع شد که روز بعد خورشيد يا ماه مى گيرد و اتفاقاً در وقت گرفتگىِ آنها غافل شد يا خواب بود و پس از آنکه کاملاً باز شد يادش آمد يا بيدار شد، آيا بايد نماز آيات بخواند؟
جواب :
درفرض سوال اگرتمام خورشيد ياماه گرفته بوده، بايد قضاى نماز آيات را بخواند والاّ واجب نيست، بلى اگر قبلاً علم پيدا کرده که فلان وقت خورشيد يا ماه مى گيرد و در آن وقت غافل شد يا خواب بود، در اين صورت بنابر احتياط قضاى نماز آيات را بخواند ولو اينکه تمام آنها نگرفته بوده است.
سوال 384 :
ـ اگر بعدازظهر ثابت شود که عيد فطر است، آيا جايز است نماز عيد را روز بعد اقامه کنند؟
جواب :
در فرض سوال اقامه آن رجاءً مانعى ندارد.
----------
(صفحه177)