تصرف بر خلاف وصیّت

تصرف بر خلاف وصیّت

تصرف بر خلاف وصيّت

وصيت/ تصرف برخلاف وصيّت …

سوال :

آيا عمل به وصيت واجب است؟

جواب :

عمل به وصيت شرعى واجب است. والله العالم

سوال :

مسلمانى از دار دنيا رفت وصيّت کرد که دو فرزند بزرگش وصى او شوند و يک سوم از محصول زمين مزروعى را بعنوان ثلث مال در نظر گرفته بود که هر ساله در جهت امور خيريه صرف نمايند. ولى اين دو فرزند يکى اهل دين و ديانت ديگرى بر عکس اول ميباشد يعنى کلّ زراعت را بخودش اختصاص ميدهد براى پدر هيچگونه خرجى نمى کند آيابا اين وجود ميشود زمين را بفروشند کلّيه پولش را بعنوان ثلث براى ميّت خرج کنند يا خير؟

جواب :

بايد طبق وصيت زمين مذکور را حفظ کنند و عوائد آن را مصرف امور خيريه بنمايند و تصاحب عوائد زمين و عدم صرف آن در امور خيريه غصب و حرام است.

سوال :

آيا جايز است که وصى پول سهميّه ميّت را که از فروش يکى از ملکهاى مورد وصيت دريافت کرده است براى رفاه ورثه خانه اى بخرد و بعداً پس از فروش ملک دوم مورد وصيت يکجا تمام ثلث ميّت را به مصرف شرعى برساند.

جواب :

جائز نيست.

سوال :

آيا وصى شرعاً مى تواند و حق دارد که قسمتى از ثلث ميّت را که بايستى در امر خير مصرف شود به عنوان قرض الحسنه به يکى از ورثه قرض دهد تا وى براى خود خانه اى تهيه کند ويا کار ازدواج خود را سر و سامان بخشد و بعداً به تدريج و کم کم وجه را دريافت نمايد و صرف امور خيريه بنمايد.

جواب :

وصى شرعاً چنين حقى ندارد.

سوال :

در فاصله بين فوت و فروش ملک مورد وصيت بعضى از ورثه از آن خانه (ملک مورد وصيت) استفاده کرده اند حال بيان فرمائيد که آيا لازم است مال الاجاره اى براى آن در نظر گرفته شود و 31 بر ثلث افزوده گردد ويا نيازى به چنين محاسبه اى نيست؟

جواب :

اگر تأخير غير فاحش بوده مال الاجاره لازم نيست و اگر تأخير فاحش بوده اجرة المثل اجاره محاسبه و به ثلث اضافه شود.

سوال :

اگر طبق گفته ميّت عمل نشود وصى مى تواند در کار ميّت دخالت کند؟

جواب :

وصى بايد براى عمل به وصاياى ميّت دخالت کند. والله العالم

سوال :

بعرض مى رساند که پدر اين جانب قطعه زمينى در آبادان دارد و وصيت کرد محصول آن زمين براى خانواده کاشف الغطاء ارسال شود. در زمان جنگ محصول زمين که خرما باشد از بين رفت و همچنين به خانواده کاشف الغطاء دست رسى ندارم و ظاهراً کسى از اين خانواده محترم نمانده حالا اينجانب در جهت تعمير زمين چه تکليفى دارم؟ و در ضمن اگر محصولى داد صرف چه چيزى نمايم؟

جواب :

در فرض مسئله ميتوانيد از عوائد زمين جهت تعمير آن مصرف نمائيد و بقيه عوائد آن بايد بخانواده مرحوم کاشف الغطاء قدس سره داده شود و بعيد است کسى از آن خانواده باقى نمانده باشد بايد از اشخاص مطلع کسب اطلاع نمائيد تا آنها را شناسايى نمايند ولى در صورتى که نسل آن مرحوم بکلى منقرض شده باشد که بسيار بعيد است قطعه زمين متعلق به ورثه حين الفوت موصى است.

سوال :

وصيت نامه اى توسط شخصى در قيد حيات تنظيم و در متن وصيت نامه وراث را راهنمائى نموده اند که سهم الارث خود را به برادر کوچک خودشان وهمچنين مادرشان واگذارى نمايند تمام وراث در قيد حيات موصى، نامه را تنفيذ وامضاء نموده اند که حاکى از قبول آنان نسبت به وصيت نامه مى باشد سوال اين است که اولاً: عمل به وصيت نامه با توجه به امضاى تمام وراث ذيل وصيت نامه واجب مى باشد يا خير؟ (با توجه به اينکه وصيت مازاد بر ثلث ترکه مى باشد).

ثانياً: بر فرض اينکه از نظر قانون وراث موظّف به عمل کردن بر طبق وصيت نامه نباشند آيا در صورت مخالفت مرتکب معصيت شده اند يا خير؟

جواب :

در مورد سوال که طبق وصيّت نامه درخواست وتقاضاى موصى را ورّاث قبول کرده اند بنابر احتياط همانطوريکه موصى از آنها خواسته عمل نمايند.

سوال :

شخصى در حال حيات به دامادش گفته که وصيت مى کنم پانصد هزار تومان از مال مرا بعد از فوت در بانک بگذاريد و يا به کسى بدهيد و از ربح آن سالى پنجاه هزار تومان روضه خوانى کنيد دامادش گفته اين کار جايز نيست و لذا وصيت کرده که از مبلغ پانصد هزار تومان هر سالى پنجاه هزار تومان روضه خوانى کنيد سپس از دنيا رفته ورثه اين مبلغ را به کسى به مضاربه داده اند که از منافع آن پنجاه هزار تومان روضه خوانى کنند و مازاد را به زوجه او بدهند آيا اين عمل جايز است يا بايد از اصل مال سالى پنجاه هزار تومان روضه خوانى کنند تا تمام شود؟

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

استفاءسایر مراجع

No image

احکام وصیّت‌

جدیدترین ها در این موضوع

No image

عاقله

No image

حکم دیه اعضاء میت

No image

احکام قصاص

پر بازدیدترین ها

No image

احکام دیه

No image

اجراى حد

No image

کارمزد

No image

وصیت بیش از ثلث

Powered by TayaCMS