8- معامله با کافر و مرتد
سوال 105 :
- اينجانب دانشجوى ايرانى مشغول تحصيل در آمريکا مىباشم، لطفا بفرماييد آيا خريد اجناس از مغازههايى که صاحبان آنها ايرانىاند ولى مانند ساير آمريکايىها کافر مىباشند مجاز است يا خير؟
جواب:
- مانع ندارد مگر آنکه ترک معامله با اينگونه افراد موجب شود که از انحراف برگردند.
سوال 106 :
- در دست مرتد اموالى است. نمىدانيم شخص مرتد بعد از ارتداد به
استفتاءات، ج2، ص: 39
دست آورده يا قبل از ارتداد، معامله با او صحيح است يا خير؟
جواب:
- محکوم به ملکيّت است براى او و معاملاتش صحيح است.
سوال 107 :
- آيا اشخاصى که در کارخانه و يا در مرغدارى بهائى يا مجوسى يا يهودى و غيره کار مىکنند و از آنها مزد مىگيرند اشکال دارد يا خير؟
جواب:
- مزد اشکال ندارد.
سوال 108 :
- شخصى ساختمانى را از مسلمانى کنترات کرده که بسازد و يقين دارد که بعد از اتمام ساختمان به دست اشخاصى مىافتد که با مسلمين در جنگ هستند مثل اسرائيل يا عمّال و معاونين او آيا اين عمل جايز است يا خير؟
و بر فرض عدم جواز هرگاه اين ساختمان نيمه کاره باشد بايد بقيه را رها کند و لو با ضرر هم که باشد يا خير؟
و آيا فرق است بين ضرر و عدم ضرر و بين ضرر کلى و ضرر جزئى يا نه؟
جواب:
- اگر مالک ساختمان از مسلمين است اتمام بنا مانع ندارد ليکن با فرض يقين به اينکه ساختمان مورد استفاده دشمنان اسلام و مسلمين واقع مىشود از قبول اينگونه کنتراتها خوددارى کند.
سوال 109 :
- دستگاههائى هستند اتوماتيک که با انداختن پول در آنها درب آنها باز مىشود و شخص مىتواند به مقدار نامعين از داخل آنها روزنامه بردارد،
استفتاءات، ج2، ص: 40
آيا جهت خسارت به کفّار و ايادى شيطان بزرگ به مقدار خيلى ناچيز شما اجازه مىدهيد به ازاى پول يک روزنامه که در داخل دستگاه ريخته شده مقدار زيادترى از روزنامه برداشته شود؟
جواب:
- اجازه نيست.
سوال 110 :
- کالاهائى هستند که در شرکتهاى بيمه کفار بيمه مىباشند حال آن کالاها بر اثر حوادث از بين رفتهاند، آيا مىشود مبلغى بيشتر از ارزش آن کالا از شرکتهاى بيمه ادعا کرد؟
جواب:
- جايز نيست.