قسمت دوم در احکام جنب
يکى از احکام جنابت اين است که انجام امورى موقوف است بر غسل جنابت يعنى غسل جنابت شرط صحت آن امور است .
اول نماز خواندن هر نمازى که باشد (چه واجب و چه مستحب ، چه ادا وقضا چه براى خود و چه به نيابت از غير) به جز نماز بر جنازه که طهارت از جنابت در آن شرط نيست و همچنين بجا آوردن قضاء اجزائيکه از نماز فراموش شده مشروط باين غسل است و اقوى آن است که غسل جنابت شرط در صحت سجده سهو نيست هرچند که به احتياط نزديکتر است .
دوم از آن امور طواف واجب است بلکه بعيد نيست که طواف مستحب نيز مشروط به آن باشد.
سوم روزه رمضان و روزه قضاء رمضان است و مشروط بودن آن به پاکى از جنابت به اين معنا است که اگر در شب جنب شود و عمدا و يا به علت فراموشى غسل نکند تا صبح شود روزه اش باطل است و اما درساير اقسام روزه غير واجب صرف صبح کردن با حال جنابت آن را باطل نمى کند و در روزه واجب احتياط راترک نکند و عمدا با حال جنابت داخل در صبح نشود.
بله در اثناء روز عمدا خود را جنب کردن تمامى اقسام روزه را حتى روزه مستحب را باطل مى کند و اما جنابت غير عمدى مثل محتلم شدن در حال خواب هيچ يک از روزه ها را حتى روزه رمضان را ضرر نمى زند.
و از جمله احکام جنب اين است که در حال جنابت چند چيز بر او حرام است اول ماليدن دست و سايراعضاء بدن به خطوط قرآن کريم با آن تفصيلى که در وضوء گذشت و نيز ماليدن دست و ساير نقاط بدن به اسم مبارک الله تعالى و ساير اسماء و صفاتى که مختص به آن حضرت است و همچنين اسم انبياء و ائمه عليهم السلام که بنا بر احتياط واجب است از آن نيز اجتناب شود.
دوم داخل شدن در مسجد الحرام و مسجد النبى (ص ) هرچند که بنحو عبور باشد.
سوم مکث کردن درساير مساجد و بلکه داخل شدن در آن ها اگربمنظور عبور نباشد حرام است و اما اگر براى اين داخل شود که يا از درب ديگر مسجد بيرون شود و يا چيزى از مسجد بردارد اشکال ندارد و ملحق مى شود به مساجد مشاهد مشرفه بنابراحتياط واجب و نزديکتر از آن به احتياط اين است که با مشاهد مشرفه معامله مسجد الحرام ومسجد النبى کند(يعنى حتى به عنوان عبور نيز با حال جنابت داخل آنها نشود) همچنانکه نزديکتر به احتياط آن است که باوراق اين اعتاب مقدسه معامله روضه مشرفه بشود.
چهارم اين که با حال جنابت چيزى را در مسجد بگذارد حال چه اين که از خارج باشد و چه اين که در حال عبور باشد.
پنجم خواندن چهار سوره ايکه سجده اش واجب است يعنى سوره 1 - اقراء علق 2 - نجم 3 - الم تنزيل 4 - سوره حم سجده که حتى خواندن بعضى از آن هرچند بسم الله آن به قصد يکى از آن چهارسوره حرام است .
مساءله 1 - اگر مکلف در يکى از دو مسجد نامبرده محتلم شود و يا عمدا و يا سهوا و يا بخاطر ندانستن مسئله در حال جنابت داخل آن گردد و بعد متوجه شود و بخواهد بيرون آيد واجب است براى بيرون آمدن تيمم کند مگر آن که تيمم کردن وقت بيشترى بخواهد و بيرون آمدن بدون تيمم در زمان کمترى انجام شود و يا هر دو وقت برابر هم باشند که در اينصورت اقوى اين است که بدون تيمم خارج شود.
مساءله 2 - اگر مکلف جنب شود و آبى که بايد با آن غسل کند در مسجد باشد واجب نيست تيمم کندبعد داخل مسجد شده آب بردارد و تيمم او به صرف دست يابى به آب نمى شکند بلکه وقتى باطل مى شود که يا از مسجد بيرون آيد و يا غسل کند و آيا با اين تيمم که صرفا براى داخل شدن در مسجد کرده مى تواند کارى ديگر غير داخل شدن ومکث به مقدار حاجت انجام دهد؟ محل تاءمل و اشکال است .
يکى ديگر از احکام اين است که چيزهائى بر جنب مکروه است مانند خوردن و نوشيدن که اگر وضوئى کامل بگيرد کراهت آن دو از بين مى رود و اگر تنها دست و صورت خود را بشويد و آب در دهان مضمضه کند کراهت آن دو تخفيف مى يابد و اگر تنها دو دست خود بشويد تخفيف کراهت کمتر خواهد بود.
دوم خواندن بيش از هفت آيه از سوره هاى قرآن غير آن چهار سوره که گفتيم سجده اش واجب است و اين کراهت در خواندن بيش از هفتاد آيه شدت مى يابد.
سوم مساس دادن جائى از بدن به غير خطوط قرآن يعنى به جلد آن يا اوراقش و يا حواشيش و يا بين سطرها.
چهارم خوابيدن که اگر وضوء بگيرد اين کراهت برطرف مى شود و هم چنين تيمم کردن در جائيکه دسترسى به آب ندارد حال چه اينکه بدل از غسل تيمم کند و چه بدل از وضوء البته بدل از غسل بهتر است .
پنجم خضاب کردن و همچنين در حال خضاب و قبل از رنگ گرفتن بدن از خضاب خود را جنب کردن .
و ششم جماع کردن کسى که محتلم شده .
هفتم قرآن را حمل کردن و آنرا بخود آويزان نمودن .