کيفيّت حج (افراد)
مسأله: حج (افراد) عملى است مستقل و جداگانه و وظيفه اهل مکه معظّمه و کسانى مى باشد که از شانزده فرسخ با مکّه کمتر فاصله دارند، و در صورتى که بتواند علاوه بر حج (افراد) عمره مفرده را بجا آورد عمره مفرده نيز بطور جداگانه بر او واجب خواهد شد. بنا بر اين کسى که مى تواند فقط يکى از اين دو را بجا آورد تنها همان بر او واجب مى شود، و چنانچه بتواند هردو را انجام دهد واجب است هردو را انجام دهد و فرقى ندارد هريک را مقدّم بدارد.
مسأله: حجّ تمتّع با حجّ (افراد) در تمام اعمال مشترکند، امّا پنج فرق بين آنها مى باشد، که به بعضى از آنها قبلاً نيز اشاره شد:
1 ـ حج تمتع با عمره تمتع بايد متصل به هم و در يک سال انجام شود، ولى اين اتّصال بين حج (افراد) و عمره مفرده و در يک سال بودن لازم نيست، در حجّ تمتّع بايد عمره تمتّع مقدّم بر حج تمتّع باشد، ولى در حج (افراد) هريک مقدّم شد مانعى ندارد.
2 ـ در حج تمتّع قربانى واجب است، ودر حج (افراد) قربانى واجب نيست.
3 ـ در حج (افراد) در حال اختيار مى توان طواف و سعى حج را بر وقوفين مقدّم نمود، ولى در حجّ تمتّع بنا بر احوط در حال اختيار نمى توان طواف و سعى حج را بر وقوفين مقدّم نمود.
4 ـ احرام حج (افراد) بايد يا از منزل حاج و يا از يکى از مواقيت پنج گانه عمره تمتع باشد، ولى احرام حج تمتع از خود مکه معظّمه است.
5 ـ در حج تمتّع بايد عمره تمتّع و حج تمتّع هردو در ماههاى حج (شوّال وذى القعده و ذى الحجّه) باشد و در حج (افراد) چنين ملازمه اى نيست، يعنى جايز است عمره در غير ماههاى حج انجام شود.