احکام نماز میت (آیت الله حسین نوری همدانی)

احکام نماز میت (آیت الله حسین نوری همدانی)

احکام نماز ميت

مسأله 595 :

نماز خواندن بر ميت مسلمان ، اگر چه بچه باشد واجب است ولي بايد پدر و مادر آن يا يکي از آنان مسلمان باشند و شش سال بچه تمام شده باشد .

مسأله 596 :

نماز ميت بايد بعد از غسل و حنوط وکفن کردن او خوانده شود ، و اگر پيش از اينها ، يا در بين اينها بخوانند ، اگر چه از روي فراموشي يا ندانستن مسأله باشد ، کافي نيست .

مسأله 597 :

کسي که مي خواهد نماز بخواند ، لازم نيست با وضو با غسل يا تيمم باشد و بدن و لباسش پاک باشد و اگر لباس او غصبي هم باشد ، اشکال ندارد ، اگر چه احتياط مستحب آن است که تمام چيزهائي را که در نمازهاي ديگر لازم است ، رعايت کند .

مسأله 598 :

کسي که به ميت نماز مي خواند ، بايد رو به قبله باشد و نيز واجب است ميت را مقابل او به پشت بخوابانند ، بطوري که سر به طرف راست نماز گزار و پاي او به طرف چپ نماز گزار باشد .

مسأله 599 :

مکان نماز گزار بايد از جاي ميت پست تر يا بلندتر نباشد ، ولي پستي و بلندي مختصر ، اشکال ندارد .

مسأله 600 :

نماز گزار بايد از ميت دور نباشد ، ولي کسي که نماز ميت را به جماعت مي خواند ، اگر از ميت دور باشد ، چنانچه صفها به يکديگر متصل باشند ، اشکال ندارد .

مسأله 601 :

نماز گزار بايد مقابل ميت بايستد ، ولي اگر نماز به جماعت خوانده شود وصف جماعت از دو طرف ميت بگذرد ، نماز کساني که مقابل ميت نيستند ، اشکال ندارد .

مسأله 602 :

بين ميت و نماز گزار ، بايد پرده و ديوار يا چيز مانند اينها نباشد ، ولي اگر ميت در تابوت و مانند آن باشد ، اشکال ندارد .

مسأله 603 :

در وقت خواندن نماز ، بايد عورت ميت پوشيده باشد و اگر کفن کردن او ممکن نيست ، بايد عورتش را اگر چه با تخته و آجر و مانند اينها باشد ، بپوشانند .

مسأله 604 :

نماز ميت را بايد ايشتاده و با قصد قربت بخواند و در موقع نيت ، ميت را معين کند ، مثلاً نيت کند نماز مي خوانم بر اين ميت ، قُربهً الي الله .

مسأله 605 :

اگر کسي نباشد که بتواند نماز ميت را ايستاده بخواند ، مي شود نشسته بر او نماز خواند .

مسأله 606 :

اگر ميت وصيت کرده باشد که شخصي معيني بر او نماز بخواند ، احتياط مستحب آن است که آن شخص از ولي ميت ، اجازه بگيرد .

مسأله 607 :

مکروه است بر ميت چند مرتبه نماز بخوانند ، ولي اگر ميت اهل علم و تقوي باشد ، مکروه نيست .

مسأله 608 :

اگر ميت را عمداً يا از روي فراموشي يا به جهت عذري بدون نماز دفن کنند ، يا بعد از دفن معلوم شود ، نمازي که بر او خوانده شده باطل بوده است ، تا وقتي جسد او از هم نپاشيده ، واجب است با شرطهائي که براي نماز ميت گفته شد ، به قبرش نماز بخوانند .

دستور نماز ميت

مسأله 609 :

نماز ميت پنج تکبير دارد و اگر نماز گزار پنج تکبير به اين ترتيب بگويد کافي است : بعد از نيت و گفتن تکبير اول بگويد : اَشَهدُ اَن لا اِلهَ الله وانّ مُحمّداً رسُولُ اللهِو بعد از تکبير دوم بگويد : اَللهّم صلّ علي محّمدٍ و آلِ محُمّدٍ و بعد از تکبير سوم بگويد :

اَللّهّم اغفِرللمُؤمنينَ وَ المُومِناتِ و بعد از تکبير چهارم اگر ميت مرد است بگويد : اللُهمّ اغِفر لِهذا الميتِ و بعد تکبير پنجم را بگويد و بهتر است بعد از تکبير اول بگويد : اَشهدُ اَن لِا لهَ الاّ اللهُ وحدهُ لا شريکَ لهُ و اَشهدُ انّ محمّداً عبدُهُ و رُسولُهُ ارسلهُ بالحقّ بشيراً و نذيراً بينَ

يديِ الساعَهِ و بعد از تکبير دوم بگويد : اللُهّم صل علي مُحمّدٍ و آلِ محّمدٍ و بارِک علي محّمدٍ و بارِک علي محمّدٍ وآل محّمدٍ و ارحَم مُحمداً و آلَ محمداً کافضلِ ما صليتَ و بارکتَ و تَرحمتَ علي اِبراهيمَ و آل ابراهيمَ انکَ حميدٌ مجيدٌ و صل علي جميعِ الانبياءِ و المرسلينَ

و الشهداءِ و الصديقينَ و جميع عبادِ اللهِ الصالحينَ و بعد از تکبير سوم بگويد : اللهمّ اغفِر للمؤمنينَ و المومناتِ و المُسلمينَ و المسلماتِ الاحياءِ منهُم و الامواتِ تابع بيننا و بينُهم بالخيراتِ انکَ مجيبُ الدعواتِ انکَ علي کُل شي‌ء قديرٌ و بعد از تکبير چهارم اگر ميت مرد

است بگويد : اللهمّ اِن هذا عبدکَ و ابنُ عبدکَ و ابنُ اَمتکَ نزلَ بِک و انتَ خيرُ منزولٍ بهِ اللهمّ اِنا لانعلمُ منهُ اِلا خيراً و انتَ اعلمُ بِه منِا اللّهمّ اِن کانَ مثحسناً فَزد في احسانِهِ و اِن کانَ مسيئئاً فتجاوَز عنهُ و اغفرلهُ اللهمّ اجعلهُ عندکَ في اعلي عليينَ و اخلُف علي اهلهِ في الغابرينَ و ارحمهُ برحمتکَ يا ارحَمَ الراحمينَ و بعد تکبير پنجم را بگويد ولي اگر ميت زن است بعد از تکبير چهارم بگويد : اللهّم اِن هذهِ امتکَ و ابنهُ عبدکَ و ابنهُ امتکَ نَزلت بکَ و انتَ خيرُ منزولٍ بهِ اللهُمّ اِنا لانعلمُ منها الاخيراً و انتً اعلمُ‌ بِها منا اللهّم اِن کانَت

مُحسنهً فَزد في اِحسانها و اِن کانَت مُسيئهً فتجاوَز عنها و اغفرلَها اللهّم اجعَلها عندکَ في اعلي عليينَ و اخلُف علي اَهلها في الغابرينَ و ارحَمها برحمتکَ يا ارحمَ اراحمينَ .

مسأله 610 :

بايد تکبيرها و دعاها را بطوري پشت سر هم بخواند ، که نماز از صورت خود خارج نشود .

مسأله 611 :

کسي که نماز ميت را به جماعت مي خواند بايد تکبيرها و دعاهاي آن را هم بخواند .

مستحبات نماز ميت

مسأله 612 :

چند چيز در نماز ميت مستحب است :

اول : کسي که نماز ميت مي خواند با وضو يا غسل يا تيمم باشد ، احتياط مستحب آن است ، د ر صورتي تيمم کند که وضو و غسل ممکن نباشد ، يا بترسد که اگر وضو بگيرد يا غسل کند به نماز ميت نرسد .

دوم : اگر ميت مرد است ، امام جماعت يا کسي که فرادي به نماز مي خواند مقابل وسط قامت بايستد و اگر ميت زن است مقابل سينه اش بايستد .

سوم : پابرهنه نماز بخواند .

چهارم : در هر تکبير دستها را بلند کند .

پنجم : فاصله او با ميت بقدري کم باشد که باد لباسش را حرکت دهد به جنازه برسد .

ششم : نماز ميت را به جماعت بخواند .

هفتم :امام جماعت تکبير و دعاها را بلند بخواند و کساني که با او نماز مي خوانند ، آهسته بخوانند .

هشتم : در جماعت اگر چه ماموم يک نفر باشد عقب بايستد .

نهم : نماز گزار به ميت و مؤمنين زياد دعا کند .

دهم : پيش از نماز سه مرتبه بگويد : الصّلاه .

يازدهم : نماز را در جايي بخوانند ، که مردم براي نماز ميت بيشتر به آنجا مي روند .

دوازدهم : زن حائض اگر نماز ميت را به جماعت مي خواند ، در صفي تنها بايستد .

مسأله 613 :

خواندن نماز ميت در مساجد مکروه است ، ولي در مسجد الحرام مکروه نيست .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

 

جدیدترین ها در این موضوع

No image

مصرف خمس (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

مال خمسی، به شش سهم تقسیم می شود: سه سهم (نصف خمس آن، برای خدا و پیامبر و امام تلاافته است که به امام می رسد، و در دوران غیبت باید آن را به فقیه جامع شرایط فتوا پرداخت کنند....
No image

احکام خرید و فروش (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

بر هر بالغ و عاقل، لازم است احکام معاملات را برابر فتوای فقيهان جامع شرایط یاد بگیرد تا به حرام آلوده نشود و معامله باطلی انجام ندهد....
No image

شرایط فروشنده و خریدار (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

فروشنده و خریدار باید دارای اوصاف زیر باشند: ۱. بالغ باشند. ۲- عاقل باشند، نه دیوانه. ۳. رشید باشند، نه سفيه. ۴. قصد جدی نسبت به معامله داشته باشند، نه شوخی. ۵. مجبور دیگری نباشند، بلکه مختار باشند.....

پر بازدیدترین ها

No image

مصرف خمس (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

مال خمسی، به شش سهم تقسیم می شود: سه سهم (نصف خمس آن، برای خدا و پیامبر و امام تلاافته است که به امام می رسد، و در دوران غیبت باید آن را به فقیه جامع شرایط فتوا پرداخت کنند....
Powered by TayaCMS