5 - جواهرى که بواسطه فرو رفتن در دريا بدست مىآيد
مسأله 1828 :
اگر بواسطه غواصى يعنى فرو رفتن در دريا لؤلؤ و مرجان يا جواهر ديگرى بيرون آورند، روئيدنى باشد، يا معدنى، بايد خمس آن را بدهند و بنابر احتياط نصابى در آن معتبر نيست پس هر مقدار که باشد بايد خمس آن را داد چه بيرون آورنده يک نفر باشد، يا چند نفر.
مسأله 1829 :
اگر بدون فرو رفتن در دريا بوسيله اسبابى جواهر بيرون آورد، بنابر احتياط خمس آن واجب است. ولى اگر از روى آب دريا يا از کنار دريا جواهر بگيرد، در صورتى بايد خمس آنرا بدهد که آنچه را بدست آورده بتنهائى يا با منفعتهاى ديگر کسب او از مخارج سالش زيادتر باشد.
مسأله 1830 :
خمس ماهى وحيوانات ديگرى که انسان بدون فرو رفتن در دريا مىگيرد در صورتى واجب است که بتنهائى يا با منفعتهاى ديگر کسب او از مخارج سالش زيادتر باشد.
مسأله 1831 :
اگر انسان بدون قصد اين که چيزى از دريا بيرون آورد در دريا فرو رود، و اتفاقا جواهرى بدستش آيد، وبنابر احتياط واجب بايد خمس آنرا بدهد.
مسأله 1832 :
اگر انسان در دريا فرو رود و حيوانى را بيرون آورد و در شکم آن جواهرى پيدا کند چنانچه آن حيوان مانند صدف باشد که نوعا در شکمش جواهر هست، بايد خمس آن را بدهد، و اگر اتفاقا جواهر بلعيده باشد، در صورتى خمس آن واجب است که بتنهائى يا با منفعت هاى ديگر کسب او از مخارج سالش زيادتر باشد.
مسأله 1833 :
اگر در رودخانه هاى بزرگ مانند دجله، و فرات فرو رود و جواهرى بيرون آورد، چنانچه در آن رودخانه جواهر عمل مىآيد، بايد خمس آنرا بدهد.
مسأله 1834 :
اگر در آب فرو رود ومقدارى عنبر بيرون آورد، بايد خمس آن را بدهد. بلکه چنانچه از روى آب يا کنار دريا بدست آورد بنابر احتياط خمس آن واجب است.
مسأله 1835 :
کسى که کسبش غواصى يا بيرون آوردن معدن است اگر خمس آنها را بدهد و چيزى از مخارج سالش زياد بيايد، لازم نيست دوباره خمس آنرا بدهد.
مسأله 1836 :
اگر بچه اى معدنى را بيرون آورد، يا گنجى پيدا کند، يا بواسطه فرو رفتن در دريا، جواهر بيرون آورد، خمس ندارد ولى اگر مال حلال مخلوط بحرام داشته ولى او بايد آن مال را تطهير نمايد.