روزه مسافر
سوال 571 :
آيا مسافرى که نماز شکسته مى خواند، مى تواند نماز قضاى تمام بخواند و روزه قضا بگيرد؟
جواب :
روزه قضا در سفر صحيح نيست، ولى نماز قضا را مى تواند تمام بخواند.
سوال 572 :
شخصى در سفر بود و قصد داشت پيش از ظهر به وطن برسد و نيت روزه کند، ولى در بين راه سهواً چيزى خورد، آيا مى تواند آن روز را روزه بگيرد؟
جواب :
مشکل است.
سوال 573 :
شخصى قبل از ظهر به حدّ مسافت شرعى مسافرت کرده و قبل از ظهر به وطن خود برگشته است، وظيفه او چيست؟
جواب :
اگر در سفر مفطرى نياورده، واجب است قصد روزه کند.
سوال 574 :
کسى که از سفر برمى گردد و قبل از ظهر به حد ترخص وطن مى رسد، آيا روزه آن روز برايش واجب است؟
جواب :
در فرض سوال، احتياط واجب جمع بين گرفتن روزه و قضاى آن است.
سوال 575 :
آيا در سفر معصيت که نماز تمام است روزه را هم بايد بگيرد؟
جواب :
بلى، بايد روزه را بگيرد.
سوال 576 :
شخصى در ماه مبارک رمضان قبل از ظهر از وطنش يا از محل اقامه خود حرکت مى کند و خروج او از حد ترخّص(1) بعد از ظهر انجام مى شود. آيا روزه آن روز بر او واجب است يا نه؟
1 ـ حدّ ترخص جايى است که ديوار شهر ديده نمى شود و صداى اذان هم شنيده نمى شود. همان طورى که در توضيح المسائل شرط هشتم نماز مسافر ذيل مسأله 1339 بيان شده و در مسأله 450، ص 125 همين کتاب هم بيان شده است.
(صفحه153)
جواب :
چنانچه شروع به مسافرت قبل از ظهر باشد و خروج از حدّ ترخص بعد از ظهر، احتياط واجب جمع بين گرفتن روزه و قضاى آن است.
سوال 577 :
اگر شخصى در ماه مبارک رمضان هنگام مراجعت از سفر، پيش از ظهر به حدّ ترخّص وطنش يا جايى که مى خواهد ده روز در آنجا بماند برسد، ولى بعد از ظهر به وطن يا محلّى که مى خواهد بماند برسد، و کارى که روزه را باطل مى کند انجام نداده باشد، آيا روزه آن روز بر او واجب است يا نه؟
جواب :
در فرض سوال، احتياط واجب جمع بين گرفتن روزه و قضاى آن است.
سوال 578 :
شخصى که در ماه مبارک رمضان مسافر است براى اينکه بتواند روزه بگيرد اگر قبل از ظهر به حدّ ترخص بيايد و نيت روزه کند و همين که ظهر شد از همانجا مجدداً مسافرت کند، آيا روزه اش صحيح است يا نه؟
جواب :
اگر بخواهد روزه اش صحيح باشد و قضا نداشته باشد بايد قبل از ظهر وارد وطنش شود و بعد از ظهر از وطن خارج شود، و الاّ بنابر احتياط واجب لازم است بين گرفتن روزه و قضاى آن جمع نمايد.
سوال 579 :
آيا حکم نماز و روزه مسافر در باب حدّ ترخص فرق مى کند؟
جواب :
بلى، در خصوص مسافرت از وطن، اگر بخواهد در فاصله بين وطن و حدّ ترخص نماز بخواند معيناً نماز تمام است. ولى نسبت به روزه در اين فاصله به نحوى که در دو مسأله قبل بيان شد بايد احتياط کند. اما در محلى که قصد اقامت کرده، اگر مسافرت کند و بخواهد پيش از حد ترخص نماز بخواند، بنابر احتياط واجب بايد نماز را هم شکسته و هم تمام بخواند. همانگونه که روزه را نيز بنابر احتياط واجب بايد بگيرد و قضاى آن را هم بگيرد.
سوال 580 :
شخصى در ماه مبارک رمضان به خارج از کشور مسافرت مى کند، آيا اين مسافر بايد با اذان ايران افطار کند يا به اذان محل ورود؟ نماز وى چگونه است؟
جواب :
طبق اذان محلّ ورود بايد افطار کند و نماز بخواند.
(صفحه154)