احکام جعاله (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام جعاله (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام جعاله

مسأله 2246 :

جعاله آن است که انسان قرار بگذارد در مقابل کارى که براى او انجام مى دهند مال معينى بدهد ، مثل آن که بگويد : ( هر کس يا شخص معينى گمشده ء مرا پيدا کند ده تومان به او مى دهم ، يا مثلا نصف گمشده را به او مى دهم ) . و به کسى که اين قرار را مى گذارد جاعل ، و به کسى که کار را انجام مى دهد عامل مى گويند ، و بين جعاله و اجاره فرقهايى است ، از آن جمله اين است که در اجاره بعد از تحقق اجاره اجير ضامن است و بايد عمل را تحويل دهد ، و کسى هم که او را اجير کرده اجرت را به او بدهکار مى شود ، ولى در جعاله اگر چه عامل شخص معين باشد مى تواند مشغول عمل نشود ، و تا عمل را انجام ندهد جاعل بدهکار نمى شود ، و در اجاره قبول معتبر است ولى در جعاله معتبر نيست .

مسأله 2247 :

جاعل بايد عاقل و بالغ باشد ، و از روى قصد و بدون اکراه به ناحق قرار داد کند ، و شرعا بتواند در مال خود تصرف نمايد ، بنابراين جعالهء سفيه - يعنى کسى که مال خود را در کارهاى بيهوده مصرف مى کند - يا کسى که از طرف حاکم شرع به جهت افلاس ممنوع از تصرف در مال خود شده ، صحيح نيست .

مسأله 2248 :

کارى را که جاعل مى گويد براى او انجام دهند ، بايد بى فايده يا حرام يا واجبى که شرعا بايد مجانا آورده شود نباشد ، پس اگر بگويد : هر کس در شب به جاى تاريکى برود يا شراب بخورد يا نماز واجب خود را بخواند ده تومان به او مى دهم ، جعاله صحيح نيست .

مسأله 2249 :

اگر مالى را که قرار مى گذارد بدهد معين کند ، مثلا بگويد : ( هر کس اسب مرا پيدا کند اين گندم را به او مى دهم ) لازم نيست بگويد آن گندم مال کجاست و قيمت آن چيست ، و همچنين اگر مال را معين نکند ، مثلا بگويد : ( کسى که اسب مرا پيدا کند ده من گندم به او مى دهم ) جعاله صحيح است ، ولى احتياط مؤکد آن است که خصوصيات آن را کاملا معين نمايد . مسأله 2250 - اگر جاعل مزد معينى براى کار قرار ندهد ، مثلا بگويد : ( هر کس بچهء مرا پيدا کند پولى به او مى دهم ) و مقدار آن را معين نکند ، چنانچه کسى آن عمل را انجام دهد ، بايد مزد او را به مقدارى که کار او در نظر مردم ارزش دارد بدهد .

مسأله 2251 :

اگر عامل پيش از قرارداد کار را انجام داده باشد ، يا بعد از قرارداد به قصد اين که پول نگيرد انجام دهد ، حق مزد گرفتن ندارد .

مسأله 2252 :

پيش از آن که عامل شروع به کار کند ، جاعل مى تواند از قرار خود برگردد .

مسأله 2253 :

بعد از آن که عامل شروع به کار کرد ، اگر جاعل بخواهد از قرار خود برگردد اشکال دارد .

مسأله 2254 :

عامل مى تواند عمل را ناتمام بگذارد ، ولى اگر تمام نکردن عمل موجب ضرر جاعل شود ، بايد آن را تمام نمايد ، مثلا اگر کسى بگويد : ( هر کس چشم مرا عمل کند فلان مقدار به او مى دهم ) و جراح شروع به عمل کند ، چنانچه طورى باشد که اگر عمل را تمام نکند چشم معيوب مى شود ، بايد آن را تمام نمايد ، و در صورتى که ناتمام بگذارد حقى بر جاعل ندارد ، و ضامن عيب و ضرر هم مى باشد .

مسأله 2255 :

اگر عامل کار را ناتمام بگذارد ، چنانچه آن کار مثل پيدا کردن اسب است که تا تمام نشود براى جاعل فايده ندارد ، عامل نمى تواند چيزى مطالبه کند ، و همچنين است اگر جاعل مزد را براى تمام کردن عمل قرار بگذارد ، مثلا بگويد : ( هر کس لباس مرا بدوزد ده تومان به او مى دهم ) ولى اگر مقصودش اين باشد که هر مقدار از عمل که انجام گيرد براى آن مقدار مزد بدهد ، جاعل بايد مزد مقدارى را که انجام شده به عامل بدهد ، اگر چه احتياط اين است که به طور مصالحه يکديگر را راضى نمايند .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

وکالت

No image

وسواس

No image

وقت افطار

No image

ورزش

No image

وقف

پر بازدیدترین ها

No image

تخلی

No image

نماز جماعت

No image

قرائت

No image

طواف

No image

قنوت

Powered by TayaCMS