کيفيت غسل
موالات در غسل
سوال 81 :
آيا مىشود وسط غسل آن را رها کرد و بعد از مدتى (مثلاً 4 ساعت) ادامه داد؟
جواب :
اشکال ندارد و تفاوتى ميان مقدار فاصله نيست.
غسل جنابت با پارچه مرطوب
سوال 82 :
اگر کسى براى غسل واجب پارچهاى را به آب بزند و با آن تمام بدنش را (به ترتيب غسل) بشويد کافى است يا خير؟ ضمناً اگر قبل از اتمام شستن عضوى در غسل عضو قبلى خشک شود اشکال دارد يا خير؟
جواب :
اگر صدق شستن کند، کافى است و خشک شدن عضو قبلى اشکال ندارد.
تجديد نيّت غسل در اثناى آن
سوال 83 :
آيا در اثناء غسل مىتوان دوباره نيّت همان غسل را کرد و از نو شروع کنيم؟
جواب :
اگر غسل باطل نبوده است، مشروع نيست مگر بخواهد احتياط کند که در اين صورت مىتواند در ميان غسل دوباره اعضاى شسته شده را به نيّت غسل احتياطاً بشويد به شرط آن که منجر به وسواس نشود.
جهت جريان آب در غسل
سوال 84 :
آيا در غسل مانند وضو بايد آب را از بالا به پايين ريخت؟
جواب :
لازم نيست.
حدث اصغر در هنگام غسل
سوال 85 :
آيا حدث اصغر در اثناى غسل باعث باطل شدن غسل مىگردد؟
جواب :
حدث اصغر در اثناى غسل به صحّت غسل ضرر نمىرساند و لازم نيست که غسل از ابتدا شروع شود، ولى در غسل جنابت چنين غسلى کفايت از وضو براى نماز و ساير اعمالِ مشروط به طهارت از حدث اصغر نمىنمايد.
غسل بدون جريان يافتن آب بر بدن
سوال 86 :
در غسل کردن آيا بايد آب روى بدن جارى شود يا اين که ميتوان دست را خيس کرده و با دست خيس غسل کرد؟ اگر جواب سوال بالا مثبت است آيا بايد ترى دست بيش از اعضاى غسل باشد؟
جواب :
ملاک، صدق شستن بدن به قصد غسل است و جريان آب بر بدن شرط نيست و بايد طورى باشد که معلوم شود بدن بسبب آبِ غسل شسته شده است.
حرجى بودن رفع مانع در وضو
سوال 87 :
با توجه به مطالبي که در رساله جنابعالي در رابطه با برطرف کردن موانع رسيدن آب به اعضاي وضو مطرح شده در مورد کساني که مثلاً شغل آنها نقاشي است و خيلي از اوقات بعد از صرف وقت زيادى براي از بين بردن اين موانع، پس از نماز متوجه ميشوند که هنوز موانعِ کمي وجود دارد تکليف چيست؟
جواب :
بايد موانع را برطرف کنند و وضو بگيرند و اگر عسر و حرج باشد، مثل وضوي جبيره عمل کنند.
شک در غسل
سوال 88 :
اگر شخصي در هنگام شستن طرف چپش در غسل ترتيبي شک کند که آيا مقداري از طرف راستش را خوب شسته يا نه آيا بايد دوباره غسل کند؟
جواب :
در فرض سوال، به شک اعتنا ننموده و غسل صحيح است.
شستن قسمتهاى پوشيده بدن در غسل
سوال 89 :
در اثر کهولت سن يا بعضي عوارض جسمي، قسمتي از ظاهر بدن بوسيله قسمتي از پوست بدن پوشيده شده، آيا بايد براي غسل قسمتي که پوشيده شده را نيز بشويند يا جزء باطن محسوب ميشود و نيازى به شستن ندارد؟
جواب :
اگر جزو ظاهر بدن محسوب مىشود بايد شسته شود و تشخيص آن موکول به نظر عرفى مکلّف است.
فراموش کردن نيت غسل
سوال 90 :
کسى که از اول قصد غسل کردن داشته باشد ولى هنگام شستن نيت غسل را فراموش کند بعد از شستن خودش، نيت به خاطرش بيايد چه حکمى دارد؟ يعنى غسلش صحيح است؟
جواب :
اگر از نيّت غسل برنگشته باشد به نحوى که هنگام شستن بدن اگر کسى از او مىپرسيد چه مىکنيد جواب مىداد دارم غسل مىکنم، غسلش صحيح است.