شخصی جهت فروش اتومبیل خود به کسی وکالت با حق توكيل غیر میدهد و وکیل نیز وكالت را به استناد حق توكيل، به دیگری تفویض و واگذار می کند و در وکالت دوم تصریح می نماید «اقدام و امضای وکیل، به منزله اقدام و امضای موکل و موكل موكل نافذ و معتبر و دارای اثرات قانونی است».حال موکل مبادرت به عزل وکيل اول نموده؛ آیا وکیل دوم نیز معزول است و یا اینکه باید مراتب عزل توسط موکل به وکیل دوم مستقلا اعلام شود؟
چنانچه وکیل دوم به استناد وکالت دوم، مبادرت به انجام معامله نماید، آیا معامله صحیح است یا خیر؟
1. گرچه وکیل اول به اذن موکل اصلی می تواند از طرف خود یا از طرف موکل وکیل بگیرد، ليكن ظاهر آنچه در وکالت دوم تصریح شد، این است که وکیل دوم، وكیل می باشد نه وکیل از موکل اصلی، وگرنه امضای او فقط به منزله امضای موگل اصلی می بود؛ نه به منزله امضای هر دو (موکل اصلی و وکیل).
۲. چون وكيل دوم، وكيل از وکیل است، نه از موکل اصلی، در صورتی که عزل وکیل اول به همان وكيل أول ابلاغ شود، وكيل دوم منعزل خواهد شد و نیازی به اعلام مستقل به او نیست. )
٣. اگر وکیل دوم بعد از عزل وکیل اول، در صورت جهل به عزل، معامله ای را در مورد عین متعلق وكالت انجام دهد، معذور است و صحت عقد فضولی مزبور محتاج به اجازه مالک اصلی است.
۷۶/۷/۲۸
اگر شخصی دیگری را وکیل کند، که در ملک او احداث بنا کند و سهمی را برای هزینه ساختن آن کسر کرده و مانده را به موکل برگرداند. در صورتی که وکیل علیرغم موضوع وكالت، در ملک اعمال تصرف و مالكيت نماید و حقوق موکل را به وی برنگرداند، ید او در خصوص اموال موکل چیست؟ و در صورت امتناع موکل از تحویل سهم وکیل حکم شرعی ایشان چیست؟
1. يد وكيل در ساختن بنا، بر ابر وکالت، بد امانی است؛
۲. پس از ساختن و پیش از افراز و تعیین سهم هر کدام، تصرف وکیل یا موگل در هر جزئی از بنا، بدون رضایت دیگری جائز نیست؛
٣. امتناع موکل از دادن سهم وکيل، و امتناع وكيل از تحویل سهم موكل، حرام و ضمان آور است؛
۴. در مفروض سؤال، بر وكيل لازم است، برابر تعهد متقابل، بقیه ساختمان را در اختيار موگل قرار دهد.
اسفند ۱۳۹۲