احکام محتضر
مسأله :
مسلمانى را که محتضر است يعنى در حال جان دادن مىباشد مرد باشد يا زن، بزرگ باشد يا کوچک، بايد به پشت بخوابانند به طورى که کف پاهايش به طرف قبله باشد، و اگر خواباندن او کاملاً به اين صورت ممکن نباشد لازم نيست به اين دستور عمل کنند.
مسأله :
بهتر آن است که تا وقتى او را از محل احتضار حرکت ندادهاند رو به قبلهباشد.
مسأله :
رو به قبله کردن محتضر بر هر مسلمان واجب است و اجازه گرفتن از ولى او لازم نيست.
مسأله :
مستحب است شهادتين و اقرار به دوازده امام: و ساير عقايد حقّه را به کسى که در حال جان دادن است طورى تلقين کنند که بفهمد، و نيز مستحب است چيزهايى را که گفته شد تا وقت مرگ تکرار کنند.
مسأله :
مستحب است اين دعاها را به محتضر تلقين کنند:
»اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِىَ الْکَثيرَ مِنْ مَعاصيکَ وَاقْبَلْ مِنِّى الْيَسيرَ مِنْ طاعَتِکَ يا مَنْ يَقْبَلُ الْيَسيرَ وَ يَعْفُو عَنِ الْکَثيرَ اِقْبَلْ مِنِّى الْيَسيرَ وَاعْفُ عَنِّى اَلْکَثيرَ اِنَّکَ اَنْتَ الْعَفُوُّ الْغَفُورُ اَللَّهُمَّ ارْحَمْنى فَاِنَّکَ رَحيمٌ«.
] - پروردگارا از گناهان فراوان من در گذر و طاعتهاى اندک مرا بپذير. اى کسى که کم را مىپذيرى و از بسيار، چشم مىپوشى ! (طاعتهاى) اندک را از من بپذير و (گناهان) بسيار را از من ببخشاى، به راستى که تو بسيار چشم پوشنده و بخشندهاى. پروردگارا بر من رحمت آور، پس به تحقيق تو مهربانى. [
مسأله :
مستحب است کسى را که سخت جان مىدهد، اگر ناراحت نمىشود به جايى که نماز مىخوانده ببرند.
مسأله :
مستحب است براى راحت شدن محتضر بر بالين او سوره مبارکه يس و الصافات و احزاب و آية الکرسى و آيه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آيه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
مسأله :
تنها گذاشتن محتضر و گذاشتن چيز سنگين روى شکم او و بودن جنب و حائض نزد او و همچنين حرف زدن زياد و گريه کردن و تنها گذاشتن زنها نزد او مکروهاست.