ز: تعليم احکام و مسائل اعتقادى
88- مسأله: بر مرد واجب است احکام مورد لزوم زن، و يا مسائل اعتقادى را به او تعليم دهد، همانگونه که برزن واجب است آنها را فرا بگيرد لکن اين وجوب براى مرد کفايى است.
تبريزى: صراط النجاة با استفاده از سوالهاى 867 و 868.
فاضل: استفتاء
در نتيجه: اگر زن مثلاً احکام عادت ماهانه خود را نمى دانست و يا احکام نماز و روزه و... بر مرد واجب است آنها را به زن تعليم دهد، البته اگر کس ديگرى آن احکام را به زن بياموزد و يا مرد از کسى بخواهد که به زن آموزش دهد کفايت مىکند.
89- سوال: آيا مرد واجب است کتب تاريخى کلامى را براى همسر خود تهيه نمايد؟
جواب: تبريزى: اگر تعليم احکام و مسائل اعتقادى به زن منحصر در خريد کتاب باشد و نشود به گونهاى ديگر ويا به واسطه کسى ديگر مسائل را به زن تعليم نمود، بر مرد واجب است تهيه نمايد.
صراط النجاة، با استفاده از سوالات 867، 868 و 869
90- سوال: شوهر من احکام شرعى را نمىداند و به من نيز اجازه نمىدهد براى فراگيرى آن از خانه خارج شوم، آيا مىتوانم بدون اجازه شوهرم براى فراگيرى مسائل شرعى از خانه خارج بشوم و يا مثلاً به مسجد و يا نماز جمعه بروم ؟
جواب:
تبريزى: اگر ممکن نيست در خانه احکام شرعيه را فرا بگيريد نمىتواند جلوگيرى نمايد. ولى براى مسجد و غير آن بنابر احتياط واجب بدون اجازه نمىتواند خارج شود. استفتاء
فاضل: اگر فراگيرى مسائل شرعى از واجبات زن باشد و راهى براى فراگيرى ندارد جز به خروج از منزل، به اندازه ضرورت وبه قدر واجب مىتواند خارج شود. ولى براى مسجد و غيره بدون اجازه، نه. استفتاء.
91- مسأله: مرد حق ندارد زن خود را به خدمت خانه مجبور کند.
امام: توضيح المسائل، مسأله 2414.
تبريزى: (14)
فاضل، توضيح المسائل، مسأله 2482.
مکارم: توضيح المسائل، مسأله 2064.
در نتيجه: انجام امور منزل به عهده زن نيست و مرد حق ندارد زن را مثلاً مجبور به تميز کردن خانه، غذا پختن، شستن لباس و... نمايد.
92- سوال: آيا مرد مىتواند خريد مايحتاج منزل را به عهده زن بگذارد و او را مجبور به تهيه آن کند؟
جواب: تهيه مايحتاج منزل به عهده مرد است و نمىتواند زن را به تهيه کردن آن مجبور سازد.
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مکارم: استفتاء
93- سوال: آيا زن مىتواند در منزل وظايف خود را انجام ندهد. مثلاً غذا نپزد، خانه را مرتب نکند و يا مرد مىتواند زن را مجبور به انجام اينگونه امور نمايد؟
جواب: مرد حق ندارد زن خود را مجبور به کار خانه کند.
امام: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2414.
فاضل: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2482.
تبريزى و مکارم: (15)
94- مسأله: در جميع موارد ذکر شده، مستحب است مقدار و کيفيت نفقه به عرف و عادت شهر و محل سکونت کنونى زن اکتفا شود.
امام: تحريرالوسيله، کتاب نکاح، فصل النفقات، مسأله 8.
95- مسأله: اگر زن د رعقد با مرد شرط کند که او را از شهرى بيرون نبرد، و يا فلان شهر وى را سکونت دهد و يا منزل مخصوصى برايش تهيه کند،و مرد هم قبول کند، بايد مرد به آن شرط عمل کند.
امام: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2451 و تحرير الوسيله، ج 2 ص 297.
فاضل: توضيح المسائل، مسأله 2517.
بهجت: توضيح المسائل، مسأله 1950 .
تبريزى: توضيح المسائل، مسأله 2460.
مکارم: توضيح المسائل، مسأله 2098.
96- سوال: اگر زنى در عقد با شوهر خود شرط کند که او را از شهرى بيرون نبرد، ولى بعداً راضى شد و به شهر ديگرى رفت و مدتى همراه شوهرش در آنجا زندگى کرد و دوباره به شهر اول بازگشت، آيا شرط ضمن عقد ساقط مىشود؟ (يعنى آيا همچنان مرد حق ندارد زن را به شهر ديگرى ببرد، يا شرط ساقط شده است و مرد مىتواند زن را به هر کجا مىخواهد ببرد؟)
جواب: تبريزى: اگر زن براى اقامت خود در شهر دوم وقت معين کند( مثلاً بگويد فقط براى يکسال يا کمتر و يا بيشتر) شرط ساقط نمىشود و در غير اين صورت شرط ساقط است .
صراط النجاة، سوال 871.
97- سوال: زن من همواره مرا مجبور مىکند به خانه مادرش و يا خواهرش و يا بستگان خودش بروم، آيا بر من واجب است از او اطاعت کنم ؟
جواب: اطاعت از او واجب نيست.
امام - بهجت - فاضل - مکارم: استفتاء.
98- سوال: آيا شوهر حق دارد زن را مجبور کند که به منزل فلان فاميل برود، در حالى که زن به هيچ وجه راضى نيست به منزل آنها برود، آيا اطاعت از او در اين امر واجب است؟
جواب: شوهر حق دارد از خارج شدن زن از خانه ممانعت نمايد ولى در اينگونه موارد بهتر است زن رضايت شوهر را به دست آورد.
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مکارم: استفتاء.