مسائل متفرقه (آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی)

مسائل متفرقه (آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی)

مسائل متفرقه

مسأله 2823 :

اگـر ريشه درخت همسايه در ملک انسان بيايد, مى تواند از آن جلوگيرى کند وچنانچه ضررى هم از ريشه درخت به او برسد, مى تواند از صاحب درخت بگيرد.

مسأله 2824 :

جهيزيه اى که پدر به دختر مى دهد, اگر مثلا بواسطه صلح يابخشش ملک او کرده باشد, نمى تواند از او پس بگيرد و اگر ملک او نکرده باشد,پس گرفتن آن اشکال ندارد.

مسأله 2825 :

اگـر کـسى بميرد, ورثه بالغ او مى توانند از سهم خودشان خرج عزادارى ميت نمايند, ولى از سهم صغير نمى شود چيزى برداشت .

مسأله 2826 :

اگـر انـسان غيبت مسلمانى را بکند, اگر مفسده اى پيدا نشود و آن مسلمان از شـنـيـدن اين حرف اذيت نمى شود خوب است از آن مسلمان خواهش کند که او را حلال نمايد.

و چـنانچه ممکن نباشد, براى او از خدا طلب آمرزش کند واگر بواسطه غيبتى که کرده توهينى به آن مسلمان شده , در صورتى که ممکن است ,بايد آن توهين را بر طرف نمايد.

مسأله 2827 :

انسان نمى تواند بدون اذن حاکم شرع از مال کسى که مى داندخمس نمى دهد, خمس را بردارد و به حاکم شرع برساند.

مسأله 2828 :

آوازى که مخصوص مجالس لهو و بازيگرى است , غنا و حرام مى باشد, اگر نوحه يا روضـه يا قرآن را هم با غنا بخوانند حرام است ولى اگر آن را باصداى خوب بخوانند که غنا نباشد اشکال ندارد.

مسأله 2829 :

کشتن حيوانى که اذيت مى رساند ومال کسى نيست , اشکال ندارد.

مسأله 2830 :

جوايزى که بانکها براى تشويق صاحبان حساب قرض الحسنه مى دهند حلال است .

مسأله 2831 :

اگر چيزى را به صنعتگرى بدهند که درست کند و صاحب آن نيايد آن را ببرد, چـنـانـچـه صنعتگر جستجو کند واز پيدا کردن صاحب آن نااميد شود, بايد آن را به نيت صاحبش صـدقـه بدهد ومى تواند به مقدار مزد کارى که انجام داده از آن برداردوبنابر احتياط براى صدقه دادن ومزد برداشتن از حاکم شرع هم اذن بگيرد.

مسأله 2832 :

سينه زدن در کوچه و بازار با اين که زنان عبور مى کنند, در صورتيکه سينه زن پـيـراهن پوشيده باشد اشکال ندارد.

و نيز اگر جلوى جمعيت عزادار بيرق ومانند آن ببرند, مانعى ندارد ولى بايد استعمال آلات لهو نشود.

مسأله 2833 :

تعزيه و شبيه خوانى اگر مشتمل بر آلات لهو از قبيل طبل و شيپور وصنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد, اشکال ندارد.

ولى سزاوار است که به تعزيه خوانى تنها اکتفا نکنند ومجالس روضه که درآنها علاوه برذکر مصائب حضرت خامس آل عبا(ع ), معارف وعقايد اسلامى وتفسير آيات واحاديث واحکام شرعيه بيان مى شود نيز تشکيل دهند.

مسأله 2834 :

گذاشتن دندان طلا ودندانى که روکش طلا دارد, براى زن مانعى ندارد وبراى مرد اگر زينت حساب شود جايز نيست .

مسأله 2835 :

حرام است انسان استمنا کند يعنى : باخود کارى کند که منى از اوبيرون آيد.

مسأله 2836 :

تراشيدن ريش وماشين کردن آن اگر مثل تراشيدن باشد حرام است ودر اين حکم تـمام مردم يکسانند و حکم خدا بواسطه مسخره مردم تغيير نمى کندپس کسى هم که اول تکليف اوست , يا اگر ريش نتراشد مردم او را مسخره مى کنند,چنانچه ريش بتراشد يا طورى ماشين کند که مثل تراشيدن ريش باشد حرام مى باشد.

مسأله 2837 :

مستحب بلکه احوط است که ولى بچه پيش از آن که بچه بالغ شود اورا ختنه نمايد و اگر او را ختنه نکند, بعد از بالغ شدن بر خود بچه واجب است .

مسأله 2838 :

سـرکشيدن ونگاه کردن به خانه مردم بى اجازه صاحب خانه حرام است خواه از بالاى بام يا از روزنه و مانند آن باشد.

مسأله 2839 :

اگر پدر و مادر فقير باشند ونتوانند کاسبى کنند, و فرزند آنان بتواند,بايد خرجى آنان را بدهد.

مسأله 2840 :

اگر کسى فقير باشد ونتواند کاسبى کند, پدر او بايد خرجى او رابدهد.

و اگر پدر ندارد, يا نمى تواند خرجى او را بدهد, چنانچه فرزندى هم نداشته باشد که بتواند خرجى او را بدهد, جـد پدرى او بايد خرجى او را بدهد و اگر جدپدرى ندارد, يا نمى تواند خرجى او را بدهد, مادرش بـايـد خـرجى او را بدهد و اگرمادر هم ندارد يا نمى تواند خرجى او را بدهد, بايد مادر پدر, و مادر مادر, وپدرمادر با هم خرجى او را بدهند, و اگر مادر پدر و مادر مادر ندارد يا نمى توانندخرجى او را بدهند, پدر مادر اگر مى تواند, بايد خرجى او را بدهد.

مسأله 2841 :

ديوارى که مال دو نفر است , هيچ کدام آنان حق ندارد, بدون اذن شريک ديگر آن را بـسازد, يا سر تير يا پايه عمارت خود را روى آن ديوار بگذارد ياميخ به ديوار بکوبد ولى کارهايى که مـعـلـوم است شريک راضى است يا آن کارهاتصرف شمرده نشود مانند تکيه دادن به ديوار ولباس انداختن روى آن اشکال ندارد.

مسأله 2842 :

عکاسى ونقاشى صورت , مکروه است .

مسأله 2843 :

درخت ميوه اى که شاخه آن از ديوار باغ بيرون آمده , اگر انسان نداند صاحبش راضى است , نمى تواند از ميوه آن بچيند و اگر ميوه آن روى زمين هم ريخته باشد, نمى تواند آن را بردارد.

مسأله 2844 :

کسى که مدتى خمس نمى داده ودر آن مدت املاکى خريدارى نموده وآن املاک تـرقـى قـيمت پيدا کرده , اگر خريد آنها براى تجارت بوده , براى اداى خمس , بايد قيمت فعلى را حـسـاب کـنـد و اگر براى تجارت نبوده چنانچه معامله را به ذمه انجام داده و پولى که به عنوان قـيمت آن ملک پرداخته خمس به آن تعلق گرفته بوده در اين صورت بايد خمس قيمت خريد را بـپـردازد, و اگر معامله رابعين آن پول واقع ساخته , در صورتى که حاکم شرع آن معامله را امضا کـنـد خـمس قيمت يوم الادا واجب است و نيز اگر قيمت ملک را از ربح سال خريد ملک پرداخته بـاشـد بـايـد خمس قيمت فعلى را بپردازد خواه معامله را بذمه انجام داده باشد و يا به عين ربح و هـمچنين است حکم اگر ملک را نسيه خريده باشد و قيمت آن را از ربح بين سال پرداخت نموده باشد که در اين صورت هم قيمت فعلى ملک حساب مى شود.

مسأله 2845 :

کسى که مدتى خمس نمى داده و در آن مدت اثاث خانه و لوازم زندگى خريده , اگـر مـى دانـد که آنها را در سال حصول فايده از فايده همان سال خريدارى نموده , خمس به آنها تعلق نمى گيرد و اگر نمى داند احوط مصالحه باحاکم شرع است هر چند اين احتياط لازم نيست .

مسأله 2846 :

انتفاع بردن از خون در غير خوردن و نيز فروختن آن براى انتفاع حلال جايز است , پـس آنـچه اکنون متعارف است که خون را مى فروشند براى استفاده مريض ها ومجروحين اشکال ندارد و لکن کسى که مى خواهد خون خود رابه ديگرى بدهد احتياط آن است که پول را در مقابل اجـازه خـون گـرفتن از او بگيرد,و اين احتياط حتى الامکان ترک نشود, لکن اگر گرفتن خون براى صاحب آن ضررداشته باشد اشکال دارد و اگر ضرر زياد باشد جايز نيست .

مسأله 2847 :

تلقيح نطفه مرد به عيال خودش مانعى ندارد و اولاد ملحق به طرفين هستند واز پدر و مادر ارث مى برند وتلقيح نطفه اجنبى به اجنبيه حرام است .

مسأله 2848 :

تشريح مرده مسلمان حرام است اگر چه براى ياد گرفتن باشد وقطع اعضا آن ديه دارد ولى تشريح مرده غير مسلمان جايز است وديه ندارد.

مسأله 2849 :

اگر جزئى از اجزا ميته به ظاهر بدن انسان زنده وصل شود چنانچه حيات در آن حلول کند, جز بدن او محسوب است , و قبل از حلول حيات چون مضطر است در حمل آن , در حال نماز احکام ضرورت بر آن جارى است .

مسأله 2850 :

اگر جزئى از حيوان نجس العين را به بدن انسان زنده وصل کنند درصورتيکه بيمار مضطر به چنين عملى باشد مانعى ندارد وبعد از حلول حيات درآن , جز بدن انسان محسوب مى شود وطاهر است .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

No image

مسائل متفرقه

جدیدترین ها در این موضوع

استفتائات نذر

استفتائات نذر

یائِسِه

یائِسِه

وثیقه

وثیقه

نفقه

نفقه

No image

نری

Powered by TayaCMS