5 ـ قــربــانى
مسأله 873 ـ بر کسى که حج تمتع انجام مى دهد واجب است بعد از رمى جمره عقبه قربانى کند، اگر چه حج او مستحبى باشد.
مسأله 874 ـ چند نفر نمى توانند مشترکاً يک قربانى ذبح کنند. بلى بعيد نيست در صورت ضرورت کفايت کند. در اين صورت احتياط مستحب است که علاوه بر قربانى هر کدام روزه هم بگيرند.
مسأله 875 ـ گر حيوان قربانى يافت نشود، قيمت آن را پيش شخص امينى بگذارد تا در بقيه ذى الحجه و اگر نشد در سال بعد حيوان را خريده و در منى ذبح کند.
مسأله 876 ـ اگر عمداً قربانى نکند و اعمال بعد را انجام دهد، ظاهراً از احرام خارج نشده و لازم است محرمات احرام را رعايت کند. و بايد در روزهاى تشريق ذبح کند، و اگر نشد تا آخر ماه ذى حجه ذبح کند. والاّ
(305صفحه)
صحت حج او محل اشکال است، و بايد با عمره مفرده از احرام خارج شود.
مسأله 877 ـ مستحب است که قربانى را سه قسمت کنند. يک قسمت آن را هديه بدهند، و يک قسمت آن را به فقير مؤمن صدقه بدهند، و قسمتى از آن را هم خود مصرف کنند.
مسأله 878 ـ همانطور که در شرايط لباس احرام گذشت. لباس احرام بايد پاک باشد و محرم قبل از حلق يا تقصير بايد لباس خود را پاک نگهدارد، لذا اگر در کشتارگاه لباس احرام خون آلود شد، بايد در صورت امکان تطهير يا تعويض شود. ولى اگر نشد ضررى به حج او نمى زند.
مسأله 879 ـ تمام شرايط ذبح شرعى حيوانات که در توضيح المسائل بيان شده است، مثل رو به قبله بودن و... در قربانى معتبر است و بايد رعايت شود، و اگر رعايت نشود قربانى حرام شده و کفايت نمى کند.
مسأله 880 ـ ذبح با کارد استيل صحيح است و اشکالى ندارد.
(306صفحه)
مسأله 881 ـ ذبح با چاقو و کاردى که لبه آن مانند ارّه دندانه دارد، چنانچه عرفاً صدق چاقو يا کارد کند، اشکال ندارد. بلى اگر ذبح با آن موجب اذيت حيوان شود، کراهت دارد.
مسأله 882 ـ اگر بعد از قربانى شک کرد که آيا قربانى داراى شرايط لازم بود يا خير به شک خود اعتنا نکند.