قبله
سوال 1 :
اينجانب هشت ماه قبل، در تهران خانهاى خريدم بعداً طبق نظر خودم قبله را تشخيص دادم، سپس فهميدم که اشتباه کردهام در تشخيص قبله و حدود هفت ماه با قبله غلط نماز خواندهام لطفاً تکليف مرا روشن فرمائيد ؟
جواب :
اگر براى بدست آوردن قبله فحص و تلاش کرده و اشتباه نموده در صورتى که انحراف از قبله به راست و چپ به مقدار يک چهارم دايره مىباشد و در خارج وقت فهميد، اعاده لازم نيست ولى اگر در وقت بفهمد، احتياط در اعاده است و اگر فحص نکرده براى تشخيص قبله، در فرض مزبور بايد نمازها را اعاده کند، چه در وقت بفهمد يا در خارج آن .
سوال 2 :
شخصى بمدّت يازده سال، به يک جهت نماز خوانده، البتّه آن جهت و قبله را از طريق مساجد اهل سنت آن منطقه معيّن کرده، بعد از يازده سال، توسط قبلهنما معلوم شده که قبله آن 90 درجه منحرف از قبله صحيح بوده است، در اين صورت نمازهاى گذشته او چه صورت دارد و افرادى که بعنوان ميهمان در منزل او نماز خواندهاند، پس از کشف خلاف، آيا صاحبخانه وظيفه دارد که به ميهمانهاى خود تذکّر دهد يا خير ؟
جواب :
در انحراف به مقدار 90 درجه اگر در وقت بفهمد، بايد اعاده کند، ولى در خارج وقت اعاده ندارد، گرچه احتياط در اعاده است و اين در صورتى است که در تحصيل قبله کوتاهى نکرده باشد و الاّ بايد اعاده نمايد، چه در خارج وقت باشد چه در داخل وقت واگر او موجب اشتباه ديگران شده باشد، بايد به آنها تذکّر دهد .
سوال 3 :
آيا به شخصى که در جهت مخالف، مشغول نماز است، اعلام واجب است ؟
جواب :
در باب ميهمان بايد ميزبان اعلام کند، امّا در اماکن عمومى واجب نيست ولى اعلامش احسان است .
سوال 4 :
اگر شخصى بر بام کعبه نمازهاى واجب بخواند نماز او چگونه است آيا بطور معمولى است يا کيفيت خاصّى دارد ؟
جواب :
بر بام کعبه، نمازهاى واجب خوانده نشود و در نمازهاى مستحبّى به پشت بخوابد، رکوع و سجود را ايماءً انجام دهد و يا طورى بايستد که در جلو او ديوار کعبه، در صورتى که ديوار مىبود قرار بگيرد .