نماز عيد فطر و قربان
مسأله 1525 :
نماز عيد فطر وقربان در زمان حضور امام (ع) واجب است و بايد با جماعت خوانده شود. و در زمان ما که امام (ع) غائب است مستحب مىباشد، و مىشود آنرا با جماعت يا فرادى خواند.
مسأله 1526 :
وقت نماز عيد فطر و قربان از اول آفتاب روز عيد تا ظهر است.
مسأله 1527 :
مستحب است نماز عيد قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند. و در عيد فطر مستحب است، بعد از بلند شدن آفتاب افطار کند و زکاة فطره را هم بدهند، بعد نماز عيد را بخوانند.
مسأله 1528 :
نماز عيد فطر وقربان دو رکعت است که در رکعت اول بعد از خواندن حمد و سوره، بايد پنج تکبير بگويد، و بعد از هر تکبير يک قنوت بخواند و بعد از قنوت تکبير پنجم تکبير ديگرى بگويد و به رکوع رود و دو سجده بجا آورد و برخيزد و در رکعت دوم چهار تکبير بگويد و بعد از هر تکبير قنوت بخواند و تکبير پنجم را بگويد و به رکوع رود و بعد از رکوع دو سجده کند و تشهد بخواند و نماز را سلام بدهد.
مسأله 1529 :
در قنوت نماز عيد فطر و قربان هر دعا وذکرى بخوانند کافيست. ولى بهتر است اين دعا را بخوانند: (اللهم أهل الکبرياء والعظمة وأهل العفو والرحمة وأهل التقوى والمغفرة أسألک بحق هذا اليوم الذي جعلته للمسلمين عيدا ولمحمد (ص) ذخرا وشرفا وکرامة ومزيدا أن تصلي على محمد وآل محمد وأن تدخلني في کل خير ادخلت فيه محمدا وآل محمد وأن تخرجني من کل سوء أخرجت منه محمدا وآل محمد صلواتک عليه وعليهم اللهم اني أسألک خير ما سألک به عبادک الصالحون وأعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون).
مسأله 1530 :
در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عيد فطر و قربان دو خطبه بخواند و بهتر است که در خطبه عيد فطر احکام زکاة فطره و در خطبه عيد قربان احکام قربانى را بگويند.
مسأله 1531 :
نماز عيد سوره مخصوصى ندارد ولى بهتر است که در رکعت اول آن، سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غغاشيه (سوره 88) را بخوانند. يا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) ودر رکعت دوم سوره شمس را بخواند.
مسأله 1532 :
مستحب است نماز عيد را در صحرا بخوانند ولى در مکه مستحب است در ممجد الحرام خوانده شود.
مسأله 1533 :
مستحب است پياده و پا برهنه و با وقار به نماز عيد بروند و پيش از نماز غسل کنند و عمامه سفيدى بر سر بگذارند.
مسأله 1534 :
مستحب است در نماز عيد بر زمين سجده کنند ودر حال گفتن تکبيرها دستها را بلند کنند و کسيکه نماز عيد مىخواند، اگر امام جماعت است، يا فرادى نماز مىخواند، نماز را بلند بخواند.
مسأله 1535 :
بعد از نماز مغرب و عشاء شب عيد فطر و بعد از نماز صبح آن و بعد از نماز عيد فطر مستحب است اين تکبيرها را بگويد: (الله اکبر، الله اکبر لا إله إلا الله، والله اکبر الله اکبر ولله الحمد، الله اکبر، على ما هدانا).
مسأله 1536 :
مستحب است انسان در عيد قربان بعد از ده نماز که اول آنها نماز ظهر روز عيد و آخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است تکبيرهائى را که در مسأله پيش گفته شد بگويد و بعد از آن بگويد: (الله اکبر على ما رزقنا من بهيمة الانعام والحمد لله على ما أبلانا). ولى اگر عيد قربان را در منى باشد مستحب است بعد از پانزده نماز که اول آنها نماز ظهر روز عيد و آخر آنها نماز صبح روز سيزدهم ذى حجه است، اين تکبيرها را بگويد.
مسأله 1537 :
احتياط مستحب آنست که زنها از رفتن بنماز عيد خوددارى کنند ولى اين احتياط براى زنهاى پير نيست.
مسأله 1538 :
در نماز عيد هم مثل نمازهاى ديگر، مأموم بايد غير از حمد و سوره چيزهاى ديگر نماز را خودش بخواند.
مسأله 1539 :
اگر مأموم موقعى برسد که امام مقدارى از تکبيرها را گفته بعد از آن که امام برکوع رفت، بايد آنچه از تکبيرها وقنوتها را که با امام نگفته خودش بگويد، واگر در هر قنوت يک (سبحان الله) يا يک (الحمد لله) بگويد کافيست.
مسأله 1540 :
اگر در نماز عيد موقعى برسد که امام در رکوع است مىتواند نيت کند و تکبير اول نماز را بگويد و برکوع رود.
مسأله 1541 :
اگر در نماز عيد يک سجده را فراموش کند احتياط آن است که بعد از نماز آنرا بجا آورد، و همچنين اگر کارى که براى آن در نماز يوميه سجده سهو لازم است پيش آيد لازم است دو سجده سهو بنمايد.