غسل میت‌‌ (آیت الله ناصر مکارم شیرازی)

غسل میت‌‌ (آیت الله ناصر مکارم شیرازی)

6ـ غسل ميّت

مسأله 524 :

واجب است ميّت مسلمان را سه غسل بدهند: اوّل با آبى که با سدر مخلوط باشد، دوم با آبى که با کافور مخلوط است، سوم با آب تنها، ولى شهيد و بعضى ديگر غسل ندارند که شرح آن بعداً خواهد آمد.

احکام غسل ميّت

مسأله 525 :

مانعى ندارد سدر و کافور به اندازه اى باشد که آب را مضاف کند، ولى بايد به اندازه اى کم نباشد که بگويند سدر و کافور با آب مخلوط نشده است و در صورتى که مضاف شود بهتر اين است ميّت را اوّل با آن بشويند و بعد آب روى بدن او بريزند تا به صورت مطلق در آيد.

مسأله 526 :

هرگاه سدر و کافور به اندازه لازم پيدا نشود، بنابر احتياط واجب بايد همان مقدار که به آن دسترسى دارند در آب بريزند و اگر آن هم پيدا نشود به جاى آن با آب معمولى غسل دهند.

مسأله 527 :

کسى که براى حج يا عمره احرام بسته است هرگاه پيش از تمام کردن طواف و قبل از حلال شدن بوى خوش بر او، از دنيا برود بايد به جاى آب کافور او را با آب معمولى غسل دهند.

مسأله 528 :

کسى که ميّت را غسل مى دهد بايد مسلمان و بالغ و عاقل باشد و مسائل لازم غسل را بداند و احتياط مستحب آن است که شيعه دوازده امامى باشد.

مسأله 529 :

غسل ميّت بايد با قصد قربت،يعنى براى خدا انجام داده شود.

مسأله 530 :

بچّه مسلمان اگر چه از زنا باشد غسل او واجب است و کسى که از بچّگى ديوانه بوده و با همان حال بالغ شده، چنانچه پدر يا مادر او مسلمان باشد غسل او واجب است، همچنين کسى که قبلاً مسلمان بوده و بعد ديوانه شده است.

مسأله 531 :

بچّه سقط شده اى را که چهار ماه يا بيشتر دارد بايد غسل دهند و اگر کمتر از آن باشد بنابر احتياط واجب در پارچه اى بپيچند و بدون غسل دفن کنند.

مسأله 532 :

مرد نمى تواند زن را غسل دهد، همچنين زن نمى تواند مرد را غسل دهد، مگر زن و شوهر که هر کدام مى تواند ديگرى را غسل دهد، هرچند احتياط مستحب آن است که اگر ضرورتى نيست اين کار را نکنند.

مسأله 533 :

مرد مى تواند دختر بچّه اى را که سن او از سه سال کمتر است غسل دهد و زن هم مى تواند پسر بچّه اى را که سه سال کمتر دارد غسل دهد.

[102]

مسأله 534 :

اگر براى غسل دادن ميّت مرد، مرد پيدا نشود زنانى که با او محرمند مى توانند او را غسل دهند، همچنين اگر براى غسل دادن ميّت زن، زن پيدا نشود مردهايى که با او محرمند مى توانند او را غسل دهند و بهتر است از روى لباس باشد.

مسأله 535 :

هرگاه ميّت مرد را مرد غسل دهد و يا ميّت زن را زن غسل دهد، جايز است غير از عورت، بدن او را برهنه کند.

مسأله 536 :

نگاه کردن به عورت ميّت حرام است ولى غسل را باطل نمى کند.

مسأله 537 :

هرگاه عضوى از بدن ميّت ملاقات با نجس کرده باشد، بايد پيش از آن که آن را غسل بدهند آب بکشند و احتياط مستحب آن است که تمام بدن ميّت را پيش از شروع غسل از نجاست بشويند.

مسأله 538 :

غسل ميّت مثل غسل جنابت است و احتياط آن است که تا غسل ترتيبى ممکن است غسل ارتماسى ندهند، ولى جايز است در غسل ترتيبى هر يک از سه قسمت بدن را به ترتيب در آب فرو برند. هرگاه زن حائض يا شخص جُنُب از دنيا برود همان غسل ميّت براى او کافى است.

مسأله 539 :

جايز نيست براى غسل دادن ميّت مزد بگيرند، ولى مزد گرفتن براى کارهاى مقدّماتى و نظافت او و مانند آن اشکالى ندارد.

مسأله 540 :

اگر آب پيدا نشود، يا بدن ميّت طورى باشد که نمى توان آن را غسل داد و يا به خاطر هر مانع ديگر غسل ممکن نشود، بايد ميّت را عوض هر غسل يک تيمّم بدهند، به اين ترتيب که تيمّم دهنده روبروى ميّت قرار مى گيرد و دست خود را بر زمين مى زند و به صورت و پشت دستهاى ميّت مى کشد.

Powered by TayaCMS